Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Már megint kezdődik, és nincs hova menekülni!

Új, agresszív pollen van a levegőbenA klímaváltozás rossz hatással van azokra is, akiket allergia gyötör, a melegebb nyár, az egyre mediterránabb klíma miatt új növényfajok terjednek el Magyarországon. Az egyik közülük rendkívül agresszív allergén: ez a falgyom.Falgyom: új növény, agresszív pollennel

A csalánfélék agresszivitása eddig enyhe volt Magyarországon, mivel a hazánkban honos fajták pollenjei csak kismértékben váltottak ki allergiát. Az elmúlt pár évben azonban Magyarországon egyre enyhébbek lettek a telek és egyre melegebbek a nyarak, ezért egy új csalánféle is meghonosodni látszik. A falgyom (Parietaria officinalis recta) évelő, zavarástűrő, tápanyagigényes, inkább meleg- és mészkedvelő erdei faj. Ez a növény júliustól szeptemberig virágzik. Pollenje hasonlít a hazánkban eddig is ismert csalánéra, az új növény megjelenése mégis riadalmat okozhat.
A jobb oldali képre kattintva megnézheti egyedülálló, 3 dimenziós orvosi animációnkat az allergiás szénanátháról, arról, hogy miként alakul ki a pollenallergia! Ne hagyja ki!

A csalán úgynevezett egycsillagos allergenitással rendelkezik, ami azt jelenti, hogy csak enyhén allergén; a falgyomról azonban egy nemrégen készült mérés, betegkövetés alapján kiderült, hogy a parlagfű után a legnagyobb allergenitású növény - mondta a HáziPatika.com kérdésére válaszolva Apatini Dóra, az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának munkatársa. A falgyom pollenjeinek mennyiségét egyelőre külön még nem is mérik, de idővel biztosan felveszik a pollennaptárba. A szakemberek szerint ezenkívül még más, hazánkban nem elterjedt allergén növény megjelenésére is számítani kell, mivel változik az ország éghajlata.

Allergiaszezon: előrehozva 2-4 héttel

Most, március közepén azonban még nem a falgyom, hanem más növények okoznak allergiás tüneteket. Általában február közepén, március elején kezdődnek az allergiások problémái, de 2007-ben és az idén is a szokottnál hamarabb kezdődött el a pollenszezon: már január közepén-végén volt virágpor a pollencsapdákban.

A nemzetközi előrejelzések szerint a következő 10 évben 6 nappal jön előbbre a tavaszi pollenszórás, a vége azonban ugyanakkor lesz. Ez azt jelenti, hogy hosszabbodik az az idő, amikor az allergiásoknak problémát okoznak a virágzó növények - figyelmeztetett az ÁNTSZ szakembere.

Virágzási sorrend - tüsszögési útmutató

   
 
Pollencsapda
 
Idén elsőként Dél-Dunántúlon, majd Nyugat-Dunántúlon ejtettek virágport a csapdákba, méghozzá a mogyoró pollenjét.
Idén várhatóan a tavalyinál több virágpor keseríti meg az allergiások életét, mert a tavaszi fák virágzásához szükség van egy fagyos időszakra. Tavaly nem volt ilyen, idén azonban igen: így várhatóan tüsszögősebb tavasz elé néznek a betegek, az összpollenszám már most meghaladja a tavalyi év első két hónapjában mért szintet. A mogyorót követően a fák közül tavasszal az égerfa, majd a ciprus- és a tiszafafélék virágzása jön, később a nyár, kőris, nyír, ezután a juhar, a fűz és a platán virágzik, végül júniusban a hársfa ontja a pollenjeit.
 

A lombkorona fölött elhelyezett készülék, amely mindig szélirányba fordul, beszívja a levegőt és egy vazelines műanyag szalagra fújja. Erre ragad rá a minden, ami a levegőben van, tehát a pollen is. Az úgynevezett dobot hetente kiveszik, a szalagot felvagdossák, tárgylemezre teszik, megfestik és mikroszkóp alatt, 400-szoros nagyítással vizsgálják.

A fűfélék májusban virágzanak, majd az útifű, csalánfélék (most már a falgyommal kiegészítve), később a libatopfélék, végül a rendkívül agresszív üröm és parlagfű keseríti meg a pollenérzékenyek nyarát. Ez utóbbi két növény október végéig virágzik, velük múlik el a szezonális allergia időszaka. Tavaly a nyári gyomok is kevesebb pollent szórtak, mert száraz volt a július, így a 2007-es év sok allergiásnak telt el úgy, hogy enyhébbek voltak a tünetei a szokásosnál.

Pollen orrban-szájban, hajon-ruhán

Mindenki a saját allergiás szezonja előtt 2 héttel keresse fel kezelőorvosát és írassa fel szokásos allergiaellenes gyógyszereit - tanácsolja Apatini Dóra, az ÁNTSZ Aerobiológiai hálózatának munkatársa, biológus. Aki tudja, hogy mire allergiás, az kerülje el azt a növényt. Tehát aki a mogyoró pollenjére érzékeny, az ne álljon be a mogyoróbokor alá, és ne kezdje rázogatni azt. Aki parlagfűre allergiás, az nyáron ne menjen tarlók közelébe; tehát figyeljen oda ezekre, amikor a szabadban van.

Az eső alapvetően serkenti a növények növekedését, de ha a virágzás időszakában van tartós eső, akkor az kimossa a levegőből a virágport.

A lakásból sem lehet teljesen kiszűrni a virágport, de segíthet a zárva tartott ablak és az éjszakai-hajnali szellőztetés, mert olyankor kisebb a pollenszórás - tette hozzá a biológus. A hajra, ruházatra tapadt pollen is irritáló lehet, ez ellen gyakoribb mosással, hajöblítéssel lehet védekezni.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.