Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


B

 

Baccarat

10 deka porcukrot 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral, 6 tojás sárgájával és 7 deka vajjal habosra keverünk, azután 1/2 csomag Váncza-sütőport és annyi sima lisztet szórunk hozzá állandó keverés, illetve később gyúrás mellett, hogy formálható legyen. A tésztát 1/2 óra hosszáig még erősen gyúrjuk, azután dió nagyságú golyókat formálunk tenyerünkkel, melyeket tepsibe rakunk. Sütés előtt 1-2 órára pihenni félretesszük. Közepes tűznél sütjük. Sütés után a tésztagolyócskák felülete szétrepedezik. Vanilin-szórócukorral hintjük be tálalás előtt.

 

Bajor hagymatorta

Sós pitetésztából kibélelünk egy jókora tortaformát. Kb. 1 kg hagymát karikára vágunk, és 15 dkg vajon puhára pároljuk, ügyelve, hogy ne barnuljon meg. Kihűtjük, hozzákeverünk három-négy egész tojást, néhány evőkanál tejfölt, egy csipet köménymagot, sót. Ezt a masszát beleöntjük a kibélelt tortaformába, a maradék tésztával lefedjük, és szép pirosra sütjük. Melegen tálaljuk.

 

Banán csőben

Először is készítsetek a szokottnál jóval sűrűbb palacsinta tésztát, s még hűtsétek is le, hogy gyúrható legyen! Zsíros, lisztes deszkán gyúrjatok akkora tésztákat, hogy beléjük egy-egy meghámozott banánt lehessen begöngyölni. A göngyölt banán tetejét kenjétek be tojással, szórjátok be diós, vagy mandulás cukorral, majd zsírozott tepsibe rakva forró sütőbe tegyétek. A csőbanánt tálalhatjuk magában is, de ízletesebb, ha málnamártással adjuk. Elkészítési módja: fél üveg málnalekvárhoz egy citrom levét nyomjuk, hozzá egy deci cseresznyepálinkát. Jól elkeverjük, és már kész is.

 

Banánfelfújt (Honduras)

A tojássárgáját kristálycukorral, citromlével, reszelt szerecsendióval habosra keverjük. Hozzáadjuk az áttört banánt, a felvert tojásfehérjét, banánonként 1/2 kanál lisztet. Kivajazott, lisztezett jénaiban lassú tűzön tűpróbáig (kb. 20') sütjük. Azonnal, forrón ananászöntettel (málnaöntettel) tálaljuk.

 

Barackfánk

Hozzávalók a tésztához: 15 dkg búzaliszt, 15 dkg tehéntúró, 15 dkg ráma margarin, 30-40 csepp Polisweet, 1 mokkáskanál sütőpor

A töltelékhez: 50 dkg apró kajszibarack, 2 dkg búzacsira, ízlés szerint őrölt fahéj, 6-8 db Polisett.

 Elkészítés: A sütőporral kevert lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd összegyúrjuk a túróval és a Polisweettel. Fóliába csomagoljuk, és hűtőszekrényben legalább 1 órát pihentetjük. Lisztezett deszkán kinyújtva, közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Minden korong közepébe egy magházával lefelé fordított barackot nyomunk, majd megszórjuk 4 csapott evőkanál búzacsira, fahéj és a porrá tört Polisett keverékével. Előmelegített sütőben világos rózsaszínűre sütjük.

A nyers tésztalapokra szórhatunk málna vagy ribizli szemeket, de ízesíthetjük egy-egy gerezd naranccsal, negyed almával, fél szilvával is.

 

Bálint - napi túrófánkok

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 50 dkg túró, 20 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 4 tojássárgája, 1cs sütőpor, csipetnyi só, 1 citrom reszelt héja. A sütéshez olaj.

A lisztet a sütőporral, sóval összekeverjük, a vajjal, a túróval, a tojássárgájával és a cukorral összegyúrjuk. Belereszeljük a citromhéjat, és jól összedolgozzuk, majd kb. fél óráig pihentetjük. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, és közepes méretű szív alakú formával kiszaggatjuk. 180 C -ra melegített olajban kb.3 - 4 perc alatt aranysárgára sütjük. Porcukorral meghintve, lekvárral tálaljuk. Hidegen és melegen egyaránt kitűnő.

 

Bánsági homoktorta

(Igen finom)

10 deka vajat, 3 szelet reszelt csokoládét és 1/2 csomag Vanilin cukrot 5 tojás sárgájával habosra keverünk, azután 5 deka porcukrot és 2 evőkanál zsemlyemorzsával elegyített 1/2 csomag Vanilin sütőport, majd legvégül az 5 tojás fehérje kemény habját keverjük hozzá. Magas oldalú vajazott és morzsával kiszórt tortaformába téve, közepes tűznél megsütjük. Kihűlés után négy rétegre vágjuk és töltjük a következő vajas töltelékkel: 2 mokkacsésze erősre főzött feketekávét, 3 tojás sárgáját, 12 deka cukrot és 2 szelet reszelt csokoládét állandó keverés mellett sűrűre főzünk és kevergetve, kihűlésig 15 deka puha vajjal habosra keverjük. Az összeállított tortát szépen körülvágjuk, vanilin szóró-cukorral tetejét és oldalát bőven hintjük, majd kevés félretett töltelékből nyomózsákkal tetejére koszorút és rácsozatot nyomunk.        

 

Bejgli receptek

 

Bejgli

Hozzávalók 4 rúdhoz:

A tésztához: 50 dkg finomliszt, 10 dkg. vaj vagy margarin (én az utóbbiból készítem) 10 dkg zsír (én nem használok, hanem a fenti margarin dupláját teszem bele), 7 dkg. porcukor, kevés só, 1 1/2 dkg élesztő (én ennél többet használok. Ettől "kalácsszerűbb" lesz, bár könnyebben kiszárad - ha van ideje), 2 tojás sárgája (a megmaradt fehérjére ld. külön receptet), 1 dl. víz

A töltelékhez: 50 dkg. darált dió vagy mák (a jó mákos bejgli titka, hogy nagyon finomra kell darálni a mákot- csak a kézidaráló tudja azt a finomságot, amitől a bejgli jó lesz - ez a legnehezebb benne), 20 dkg. cukor, 3 dl. Tej, 5 dkg. mazsola (el is maradhat), kevés vaníliás cukor és fahéj, 1 citrom reszelt héja, 1 kanál méz

Elkészítés: Gyúrótálba a zsiradékot elmorzsoljuk a liszttel, majd a langyos tejben felfuttatott élesztővel, a tojássárgával, a porcukorral és a sóval összegyúrjuk. Addig gyúrjuk, míg a tészta elválik a kezünktől. A tésztából 4 db. kerek cipót (lehetőleg egyformát) formázunk, és a hűtőszekrényben fél órát pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A cukrot a tejjel, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, a mézzel felforraljuk, 1-2 percig forrni hagyjuk, hozzáadjuk a mákot, vagy a diót, jól elkeverjük benne, majd kihűtjük. A pihentetett tésztákat kinyújtjuk, a töltelékeket ráhelyezzük (szétkenjük rajta egyenletesen), apróra tördelt dióval megszórjuk (a dióst is, mert nagyon finom mikor ráharapunk) és szorosan feltekerjük. Egyik irányban tojássárgájával megkenjük, és langyos helyen pihentetjük. Fél óra múlva a másik irányban is megkenjük, de most tojás fehérjével (ez adja a bejgli tetején azt a sajátságos "izét") 20-25 percig hűvös helyen szárítjuk, majd közepes sütőben sütjük. Ha kihűlt, én alufóliába csomagolom rudanként, és hűvös helyen tartom a fogyasztásig.

 

Bejgli - töltelék

Legegyszerűbben gesztenyemasszából lehet csinálni! Felolvasztod a masszát, rudanként 25 dkg-t veszel. 10-15 dkg vaj, vagy margarin, 10 dkg cukor, 3-4 dkg kakaó, 5 dkg mazsola. Kevés rumaroma, vagy rum. Az egészet jól összekevered, majd a tésztára kened, kb. 1-1.5 cm vastagon, majd felcsavarod ! Sütés a többi bejglihez hasonlóan!

 

Pozsonyi diós patkó

"50 deka lisztből, 25 deka vajból, 5 deka porcukorból, 2 egész tojásból és 3 sárgájából, 3 deka, kevés hideg tejjel elkevert élesztőből és egy csipet sóból nem túl kemény, de nem is lágy tésztát gyúrunk, és jó erősen kidolgozzuk. Annyi részre osztjuk, ahány rudat vagy patkót csinálunk, és kis cipóformákat alakítunk belőlük. Ezeket pár perc múlva vékonyra kinyújtjuk és megtöltjük a következő töltelékkel: 1/4 kiló cukorból és 3-4 deci vízből szirupot főzünk, mikor kihűlt, belekeverünk 30 deka őrölt diót, 20 deka finom morzsát, 1/2 citrom reszelt héját, 8 deka mazsolát és kevés törött fahajat. A megtöltött és összecsavart tésztákat patkó alakúra formáljuk, megkent tepsibe rakjuk, és tojással megkenjük. Hűvös helyre tesszük és fél, egy óra múlva újra megkenjük. Ezután pihentetjük fél óra hosszat. Lassan sütjük."

 

Valódi pozsonyi patkó

"Kellékek: 112 deka liszt, 35 deka sertés- zsír, 64 deka porcukor, 3 deka, élesztő, fél liter tej, 50 deka feltört dió, 50 deka darált mák, 2 deka fahéj, 3 citrom, 2 narancs, só.

Készítés: A nyújtódeszkán a 112 deka liszt és 3 deka élesztő (amit előbb tejben kelni hagyunk), parányi só és langyos tejjel kemény rétestésztává gyúrunk. 4 részre osztjuk, egy-egy rész cipóba formázzuk, és fél óráig kelni hagyjuk. 30 deka cukrot 4 deci vízzel sziruppá főzünk, 1 deka fahéj, 1 citrom, 2 narancs héját reszelve, a tűzön pörköljük. Kevés tejjel és zsemlyemorzsával sűrítjük, és hidegre tesszük. A fenti tésztát késvastagságra kinyújtjuk, a töltelékkel megtöltjük, patkóformára alakítjuk, ha megkeltek, megkent papiroson tojássárgával megkenve kisütjük."

 

Belga almáskenyér

50 dkg almareszeléket habosra keverünk 30 dkg cukorral, hozzáadunk 10 dkg mazsolát, 5 dkg durvára tört diót, fél citrom reszelt héját, meg késhegynyi fahéjat.

Belekeverünk egy egész tojást, végül 30 dkg lisztet és egy sütőport. Kizsírozott, kilisztezett vékony püspökkenyérformába öntjük / két formába elég! / és megkent fóliával letakarva forró sütőbe toljuk. Mérsékelt tűznél 45 percig sütjük, még melegen deszkára borítjuk. Ha kihűlt, alufóliába csomagolva sokáig eláll.

 

Berlini krémtorta

Tíz tojás fehérjéből kemény habot verünk, hozzá keverjük két tojásnak a sárgáját, egynegyed kg porcukrot, egynegyed kg őrölt mogyorót és három evőkanál 0-ás lisztet. A kész keveréket vajas formában, három lapban kisütjük.

Krém: hét tojás sárgáját két deka lisztet, 11 deka cukrot, fél liter tejszint, egy darabka vaníliát és kevés rumot jól összekavarunk, és tűzön sűrűre verjük. Ezzel megtöltjük a lapokat, az egészet bevonjuk puncs-, vagy csokoládéjéggel és 10-12 darab gyermekpiskótát keresztben kétfelé vágva, olvasztott cukorral a torta köré ragasztunk.

 

Bécsi gyűrűfánk

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 3 dkg friss élesztő, 2 púpozott evőkanál porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 4-4 1/2 dl tej, 4 tojás sárgája, csipetnyi só; olaj a sütéshez; a tálaláshoz: 2 evőkanál rum és 3 evőkanál sárgabaracklekvár.

1 dl langyos tejbe keverjük az élesztőt és a cukrot, majd felfuttatjuk. Ezután összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgákkal, a vaníliás cukorral, a sóval és annyi tejjel, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán tiszta ruhával letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük, majd 5-6 cm vastag rúddá formáljuk. Ebből 3 cm-es darabokat levágunk, és egészen vékony rudacskákká sodorjuk. Két rudat összefogva fonatot készítünk belőle, majd ezt a fonatot gyűrűformára hajlítjuk. Lisztezett deszkán további 15 percig pihentetjük a gyűrűket. Bő, forró olajban először az egyik oldalukat, majd a másikat is megsütjük, a felesleges olajat lecsöpögtetjük. A rummal ízesített sárgabaracklekvárral tálaljuk oly módon, hogy a baracklekvárt a tésztagyűrűk közepébe öntjük. Ez a fánk csak frissen, forrón jó!

 

Bécsi rumhab

Hozzávalók: 10 dkg krémtúró, 3 púpos kanál porcukor, 3 dl rum, 3 tojás, a díszítéshez tortadara vagy csokoládéreszelék.

A túrót simára keverjük a cukorral, rummal, tojássárgákkal, majd óvatosan hozzákeverjük a tojások habját. Pohárba vagy tálkákba téve díszítjük, majd jól behűtjük.

 

Birstorta

Hozzávalók:

¤ 1 kész piskótatorta (venni is lehet és készíteni is), fél deci kávélikőr

¤ A birskrémhez: 35 dkg birsalma, 15 dkg cukor, 2 tasak vaníliás pudingpor, 2-2 dl édes fehérbor és citromlé, fahéj, szegfűszeg

¤ A csokikrémhez: 3 dl tejszín, 6 dkg olvasztott csokoládé, 1 dkg zselatin

¤ A tejszínkrémhez: 3 dl tejszín, 1 dkg zselatinpor

A birskrémhez a meghámozott, apróra vágott birskockákat a cukorral és a fűszerekkel felforraljuk, megfőzzük.

A pudingport a bor felével elkeverjük, a maradék bort a citomlével felforraljuk, hozzákeverjük a pudingot és a birset, majd sűrűre főzzük.

A csokikrémhez a tejszínt habbá verjük, hozzáadjuk a csokoládét és a felmelegített zselatint.

A tejszínkrémhez felverjük a tejszínt és beletesszük a zselatint.

A kihűlt tésztát 4 lapra vágjuk, meglocsoljuk a kávélikőrrel, majd a birs és csokikrémet felváltva csíkokban - nyomózsák segítségével- a lapokra kenjük.

A torta tetejét és oldalát a tejszínkrémmel bevonjuk, és csokidarával díszítjük. 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük.

 

Bólyi túrós lepény

Hozzávalók: 10 dkg vaj, 25 dkg rétesliszt, 17 dkg porcukor (finomabb, ha 25 dkg cukrot tesztek bele), 1 csomag vaníliás cukor, 50 dkg túró, 10 dkg mazsola (lehet 20 dkg is), 2 db tojás, 2 dl tej, 1/2 csomag sütőpor, citromhéj

A lisztet, a porcukrot és a sütőport összekeverjük. Egy közepes nagyságú tepsit a vaj felével kikenünk, majd a cukros liszt felét beleszórjuk. Az áttört túrót egyenletesen elosztjuk rajta, megszórjuk a mazsolával, reszelt citromhéjjal és vaníliás cukorral. Erre hintjük a cukros liszt maradékát, majd az egészet leöntjük a tojással simára kevert tejjel. A vaj maradékát a tetejére morzsoljuk és a forró sütőben öt percig erős lángon, majd takarékon szép pirosra sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kockára vágjuk.

 

Borított sütemény ananásszal

Hozzávalók: 6 személyre, 1 kisebb ananász, 10 dkg kristálycukor, 2 tojás, 10 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 10 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő

Elkészítés: Egy kisebb edényben kis lángon olvasszuk meg a kristálycukrot. Amikor szép sötét aranyszínű, csorgassuk egy magasabb peremű, kerek tortaforma oldalára és aljára. Forgassuk meg a formát úgy, hogy a karamell mindenhol egyenletesen vonja be, majd tegyük félre, amíg megdermed.

Az ananászt gondosan hámozzuk meg, és vágjuk körülbelül 1 cm vastag karikákra. A középső, fás részt távolítsuk el, és minden szeletet vágjunk négyfelé. Helyezzük a gyümölcsöt a karamellel kikent formába. Melegítsük a sütőt 180 C-ra. A tésztához keverjük habosra a vajat egy tálban, öntsük hozzá a porcukrot, és keverjük addig, míg egyenletes, krémes állagú lesz. Ezután adjuk hozzá egyenként a tojásokat. Az élesztőt morzsoljuk a liszthez, és apránként keverjük ezt is a cukros tojáshoz. Az ananász szeletelésekor leesett kisebb darabokat is beleforgathatjuk. Öntsük a tésztát az ananász tetejére a formába, és közepesen meleg sütőben körülbelül 30 perc alatt süssük meg. A sütés vége felé egy hústűt vagy éles kést beleszúrva ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta. Akkor jó, ha szárazon húzzuk ki. A kész süteményt borítsuk egy szép tálalótálra.

Változatok: Egyszerűbben - Karamell nélkül is készíthetjük, ebben az esetben a tésztát kivajazott- lisztezett formába öntsük. Szinte bármilyen gyümölcsöt tehetünk bele: almát, körtét, barackot, cseresznyét, stb.

Tipp: Még finomabb lesz a süteményünk, ha a karamellhez egy kis pohár rumot is keverünk.

Könnyebben kivághatjuk az ananászszeletek közepéről a fás részt almamagozóval. Gazdagíthatjuk a tésztát apróra vágott cukrozott gyümölccsel vagy csokoládédarabkákkal is.

 

Boroskifli

Nyolc darab, előző napi kiflit karikára vágunk, forró zsírba dobjuk, szép zsemlyeszínűre pirítjuk, abba a kerek, mély tálba rakjuk, amelyben a sütőbe tesszük, s amelyben majd fel is adjuk az asztalra. Kimagvazott meggybefőttet, leszűrünk a levéből, a meggyet a kifli közé keverjük 12 dkg daráltmogyoróval együtt. A meggy levét s 3 deci fehérbort öt-hat kanál porcukorral megkeverjük, s a kiflire locsoljuk. Körülbelül félórára fedő alatt betesszük a sütőbe, hogy az egész jól átmelegedjék, s a bor a kiflit átjárja. Négy-öt tojás fehérjéből kemény habot verünk, adunk belé porcukrot, két szelet reszelt csokoládét, a habot a kifli tetejére rakjuk, teljesen beborítjuk vele, s magasan feltornyozzuk. Újra sütőbe tesszük, amíg a hab meg nem sül, szép szint nem kap. Akkora legyen kész, amikor az asztalra kell adni, nehogy a hab összeessék.

 

Boros rizskrém

50 perc

Nehézség: 1

Hozzávalók: 20 dkg rizs, 25 dkg kristálycukor, 7 dl fehérbor, 8 dkg vaj vagy margarin, 30 dkg málna vagy eper, 2 dl tejszín, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, csipetnyi só, kevés porcukor.

Az átválogatott rizst megmosom, lecsöpögtetem és a borban, egy csipetnyi sóval megfőzöm. Ezután belekeverem a vajat, a citromhéjat, a vaníliás cukrot és a kristálycukrot, majd alaposan összekeverem. Ha kihűlt, beleteszem a megmosott, lecsöpögtetett gyümölcsöt, és jól behűtöm. Tálalás előtt a felvert tejszínhabbal és néhány szem gyümölccsel díszítve kínálom.

 

Borzaska I.

40 dkg liszt, 18 dkg zsír (vaj), 15 dkg cukor, 2 tojás, kb. 1 dl tej, 1 csomag sütőpor, pici só.

A tetejére: 20 dkg baracklekvár, 15 dkg darált dió, 15 dkg cukor. Liszt + zsír + cukor + tej + sütőpor + 2 tojássárgája + só, ebből tésztát gyúrunk. 2 cipóba osztva betesszük a hűtőbe. 1 órányi pihentetés után az egyiket kinyújtjuk, zsírozott tepsibe tesszük. Megkenjük baracklekvárral. Ráhintjük a diót, 10 dkg cukrot. Erre egyenletesen rákenjük a többi cukorral felvert tojáshabot. Ráreszeljük a másik tésztát. Megsütjük. Porcukorral megszórjuk.

 

Borzaska II.

30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg hámozott, darált mandula, 15 dkg cukor, 2 tojássárgája, 1/2 dl tejföl, pici só, 1 csomag vaníliás cukor, késhegynyi őrölt fahéj, 75 dkg kimagozott meggy vagy cseresznye.

Elmorzsoljuk a lisztet a vajjal, majd összegyúrjuk a többi kellékkel (gyümölcsöt nem!). Az a jó, ha morzsalékos lesz a tészta. Egy jól kivajazott tortaformát, lazán kibélelünk a tészta felével. Rátesszük a gyümölcsöt. A maradék tésztát erre morzsoljuk. Megsütjük közepes lángon. Kihűlve szeleteljük, porcukorral hintjük.

 

Borzaska III.

8 dkg liszt, 5 dl tej, 5 tojás, 6 dkg cukor, pici só, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojásból frissen készült vékony metélt tészta nyersen, olaj a sütéshez és vaníliás porcukor a tálaláshoz.

Simára keverjük a cukrot, vaníliás cukrot, lisztet, tojássárgákat 1 dl tejjel. A többi tejet felforraljuk és hozzáöntjük a keveréket. Állandóan kevergetve sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a kemény tojáshabot. Ha kihűlt, kis golyókat formázunk belőle, megforgatjuk a metélt tésztában. Bő, forró olajban rövid ideig, nagyon óvatosan sütjük. Leitatjuk róla az olajat. Vaníliás porcukorral megszórjuk.

 

Bögrés mákos 1.

Hozzávalók: 1 bögre liszt, 2 csomag sütőpor, 1 késhegynyi őrölt fahéj, 1 bögre darált mák, 1oo g vaj vagy margarin, 1 bögre cukor, 2 tojás, 1 bögre tej, 1oo g ribizli vagy málnalekvár, +1 kb. 3 dl űrtartalmú bögre vaníliás porcukor a szóráshoz

1. Egy közepes méretű kb. 25x35 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a fahéjjal, 1 csipet sóval és a mákkal.

2. A vajat habosra keverjük a cukorral. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, és a tejjel váltakozva apránként hozzáadjuk a liszt-mák keveréket. A tepsibe öntjük, a tetejét elsimítjuk, és 18o fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük. (hústűpróba)

3. A tésztát a tepsiben hagyjuk langyosra kihűlni. A sütőpapír segítségével deszkára emeljük. Hosszában kettévágjuk, az egyik téglalapot megkenjük a lekvárral, a másikat a tetejére fektetjük, kissé rá is nyomjuk, és legalább 1 órát pihentetjük, hogy a tészta magába szívhassa a lekvárt. Szeletekre vagy kockákra vágva a tálra rendezzük. Tetejét megszórjuk vaníliás porcukorral vagy bevonhatjuk csokoládémázzal.

 

Bögrés mákos 2.

Hozzávalók: 10 dkg vaj, 2 tojás, 2 dl őrölt mák, 2 dl tej, 2 dl liszt, 2 dl cukor, 1 csomag sütőpor, 8 dkg mazsola, 2 db alma, fél citrom.

A mákot, a cukrot, a lisztet, a sütőport elkeverjük, majd belemorzsoljuk a vajat. Tejjel felengedjük, Hozzáadjuk a mazsolát, és az előzőleg lereszelt, citrommal meglocsolt almákat, a tojást. Jól összedolgozzuk, és kivajazott, lisztezett tortaformában sütjük előmelegített sütőben kb. 40 percig. Miután kihűlt, cikkekre vágjuk.

 

Bögrés mákos 3.

1 egész tojást összekeverünk 1 bögre cukorral, 1 bögre darált mákot adunk hozzá, majd 1 bögre tejet és citromhéjat reszelünk bele. Az anyagokat jól kikeverjük, zsírozott, lisztezett őzgerincformába öntjük. Ha megsült kiborítjuk, vaníliás porcukorral meghintjük.

 

Bögrés mákos 4.

Hozzávalók: 2 egész tojás, 100g vaj v. Ráma, 1 bögre (kb. 3 dl) cukor, 1 bögre darált mák, 1 bögre tej, 1 bögre liszt, 1 csomag sütőpor, 1 kk. őrölt fahéj, 100 g málna- v. egyéb pikáns lekvár, vaníliás porcukor

A vajat habosra keverjük a cukorral. majd a tojásokkal. váltakozva, apránként hozzáadjuk a lisztet, a mákot és a tejet, végül a sütőport és a fahéjat. jól összedolgozzuk, előmelegített (180 °C) sütőben tűpróbáig sütjük. Ha kihűlt, hosszában elvágjuk, megtöltjük a lekvárral.

 

Bögrés süti

Hozzávalók: 1 bögre liszt (belekeverve 1 sütőpor), 1 bögre tej, 1 bögre cukor (ezt én kicsit szűkebbre veszem), 1 bögre darált dió, 1 tojás

Az egészet összekeverem, beleöntöm a kis méretű tepsibe és megsütöm. (Előmelegített sütőben 5 perc nagy lángon, majd közepes lángon)

Dió helyett lehet darált mákot, vagy 2 evőkanál kakaót (nem neskakaó) beletenni.

 

Burgenlandi koszorú

Egyenként kb. 65 kcal/270 kJ

Hozzávalók kb. 65 db-hoz: 275 g liszt, 250 g hideg vaj, 50 g porcukor, 3 tojássárgája

A díszítéshez: 3 tojásfehérje, 250 g cukor, 3-4 ek. sárgabarack lekvár, kevés citromlé

Elkészítés: A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd a porcukorral és a tojássárgájával sima tésztává gyúrjuk az egészet. Fóliába csomagolva 1 órán át, pihentetjük a hűtőszekrényben. Azután lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és 5,5 cm-es köröket szúrunk ki  a tésztából. A lapokat sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakjuk. 180 fokra (gázsütő 2-es fokozat) felmelegítjük a sütőt.

A tojásfehérjét a hozzáadott cukorral vízgőz fölött kemény habbá verjük. A csillagvégű nyomózsákba töltött masszából a lapocskák külső peremére szorosan egymás mellé pöttyöket nyomunk. A koszorúkat 12-15 perc alatt aranysárgára sütjük.

Hagyjuk kihűlni. A lekvárt kevés citromlével felmelegítjük, szitán átsimítjuk, és a koszorúk közepébe töltjük. Hagyjuk megszáradni.

 

Búbos-torta (olcsó és jó)

Hat tojás sárgáját 18 deka porcukorral jól elkeverünk, egy citrom levét és héját, 10 deka burgonyalisztet lassan hozzákeverünk, ezután a hat tojás kemény habja jön bele. Vajjal kikent formában megsütjük. Ha kihűlt, két-három részre vágjuk és megtöltjük.

Töltelék: egynegyed liter tejbe egy rúd vaníliát, két evőkanál finomlisztet elkeverünk, és folytonos keverés közben sűrű péppé főzzük, de ne legyen csomós. 14 deka vajat, 14 deka cukorral habosra keverünk. Ha a pép teljesen kihűlt, a vajjal összekeverjük, és a tortát megtöltjük. A tetejére is ebből a krémből kenjünk és cukros, durván tört mandulával meghintjük.

 

Burgonya pogácsa

Négy-öt nagyobb burgonyát héjában megfőzünk, leszűrjük, s még forrón szitán áttörjük. Ha kihűlt, két-három kanál liszttel, két tojássárgája és kevés sóval összegyúrjuk, kinyújtjuk ujjnyi vastagságra, s egy kisebbfajta fánkszúróval pogácsákat szurkálunk ki belőle, és forró zsírban kisütjük.

 

Burgonyás keksz

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 20 dkg főtt, áttört burgonya (tisztán mérve), 20 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 1 dl tejföl, 1 db egész tojás, 1 zacskó sütőpor, 1 mokkáskanál só, 1 zacskó vaníliás cukor.

A meghámozott, még forrón áttört burgonyát összedolgozom a liszttel, a margarinnal, a porcukorral, a tojással, a tejföllel, a sóval és az összes fűszerrel. Sima tésztának kell lennie. Egy cipóba formázom, és legalább egy órán keresztül pihentetem a hűtőszekrényben. Ezután lisztezett deszkán egy-két milliméter vastagságúra nyújtom. Derelyemetszővel tetszés szerinti kis alakzatokat szabok belőle, majd sütőlemezre teszem és az előmelegített, forró sütőbe tolom. Közepes lángon megsütöm.

Dobozban sokáig elálló keksz, amit többféleképpen lehet tálalni: vagy egyet-egyet lekvárral összeragasztunk, vagy darabonként az egyik felét kevés olvasztott csokoládéba mártjuk, vagy csak egyszerűen, magában, minden nélkül.

Elkészítési ideje: kb. 120 perc.

 

Burgonyás linzer

Hozzávalók: 20 dkg zsír, 20 dkg cukor, 20 dkg főtt áttört burgonya, 50 dkg liszt, fél citrom reszelt héja, 1/2 csomag sütőpor, 1 egész tojás, lekvár.

Elkészítése: A zsírt a cukorral és a tojássárgájával kikeverjük, hozzáadjuk a főtt áttört burgonyát, a lisztet, a citromhéját, a sütőport, és jól összegyúrjuk. Vékonyra kinyújtjuk, kis pogácsákat szaggatunk, minden második tészta közepét gyűszűnyi nagyságúra kiszúrjuk. Tojásfehérjével megkenjük, cukorral megszórjuk és kisütjük.

Ha elkészült, lekvárral összeragasztunk egy simát egy lyukassal. Figyelem: Vigyázzunk a burgonyával, mert némely fajta, lágyabb tésztát ad!

Ha islert akarsz készíteni, akkor a második tésztát nem kell kilyukasztani, és a kenés is elmarad. Ha megsült, csokimázzal bevonod!

 

 

Citromfelfújt      

Hozzávalók: két csésze cukor, hat tojás, fél csésze forró víz két evőkanál citromlé, egy citrom reszelt héja és két csésze liszt.

A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáöntjük a forró vizet, a citromlevet és a citrom reszelt héját meg a lisztet és végül a tojások keményre vert habját. A masszát formába öntjük, és közepes lángon negyvenöt - ötven percig sütjük. Hidegen és melegen is tálalható, gyümölcsszörppel.

 

Citromkrém

Hozzávalók: 6 dkg vaj, 4 dkg átszitált porcukor, 2-3 finomra reszelt citromhéj

Elkészítése: Elektromos habverővel a vajat a porcukorral addig verjük, amíg könnyű nem lesz. Ekkor belekeverjük a citromhéjat, és a géppel még legalább 2 percig verjük, hogy jó habos legyen.

 

Citromos joghurtkrém

Kell hozzá: 1 nagy citrom leve és reszelt héja, 3 - 4 kanál cukor, másfél pohár natúr joghurt, 1 csapott evőkanál zselatin, másfél deci habtejszín.

A cukrot és a citromlét addig melegítem, amíg fel nem oldódik a cukor. Hozzáadom a hideg vízben felpuhított zselatint, leveszem a tűzről. Ha már langyos, hozzáadom a joghurtot és a felvert tejszínt. A krémet desszertpoharakba öntöm.

Nagyon finom a következőképpen elkészített kompóttal:

400 g cseresznye, egy csipet fahéj + gyömbér, kevés őrölt vanília, 1 tk liszt vagy étkezési keményítő, ízlés szerint cukor és citromlé. A gyümölcs 2/3 részét összeturmixolom, 4 ek. vízben 5 percig főzöm, hozzáadom az ízesítőket és a maradék négybe vágott cseresznyéket és egy kis keményítővel (kis vízben elkeverve) felforralom. Ha kihűlt, a krémre öntöm. (A legjobb friss cseresznyéből és meggyből) Kicsit macerás az elkészítése, de nagyon finom. Tehetsz bele egy kis cseresznyepálinkát is.

 

Cognac-torta

Huszonhat deka vajat, négy tojást és három tojás sárgáját, 24 deka cukrot, kis citrom héját habosan elkeverünk. Adjunk hozzá négy kanál jó cognacot, két kanál sherryt és 24 deka rizslisztet és süssük ki a tortát középhő melegnél. Másnap vágjuk ketté, kenjük be málnazselével, és a tetejére adjunk krémet: egy negyed liter tejszínhab, két tojás sárgája, két kanál cognac, és cukor, ízlés szerint.

 

Costatta (Olaszország)

Feketeribizli lekvárral rácsos linzert készítünk, a tetejét megszórjuk durvára őrölt mandulával. A megsült süteményt tejszínhabbal díszítjük.

 

Cseresznyés korongok

Hozzávalók: 12 2 dkg búzacsira, 3 dkg búzaliszt, 1 evőkanál tej, 6-8 db Polisett, 1/2 citrom héja, késhegynyi sütőpor

Elkészítés: a lisztet összekeverjük a sütőporral, a búzacsírával, majd az egészet elmorzsojuk a margarinnal. Belegyúrjuk a tojást a reszelt citromhéjat és a tejben feloldott Polisettet. Pihentetés után kinyújtjuk, és kisméretű szaggatóval kiszúrjuk.

Minden korongra teszünk egy-egy szem kimagozott cseresznyét. Majd előmelegített sütőben világos pirosra sütjük.

 

Cukorszalámi

25 deka finomra őrölt héjas mandulát, 21 deka cukrot, 1 evőkanál lisztet és 1 csomag Váncza-vanilincukrot 1 egész citrom levével összekeverünk, azután 2 tojás fehérjéből vert kemény habot adunk hozzá. A cukortömeget kevés alkörmössel pirosra festve még 7 deka apró kockára vagdalt hámozott mandulát dolgozunk hozzá. Szalámi vastag rudat formálunk, melyet kevés kakaóval kevert porcukorral szórunk be. Pár napra szabad levegőn száradni hagyjuk, vagy egész langyos sütőben pár óra alatt kiszárítjuk. Szeletelés száradás után.

 

Császármorzsa 1.

Hozzávalók: 1/2 l tej, 4 db tojás, 4 evőkanál cukor, 2 bögre (2,5 dl-es) búzadara, 2 evőkanál olaj, sárgabarackdzsem, só, reszelt citromhéj.

A tejbe beletesszük a 4 db tojást, a cukrot, sót, és annyi búzadarát keverünk el benne, hogy közepesen lágy masszát kapjunk. Ha lehet, reggel keverjük össze, és konyharuhával lefedve estig hagyjuk állni. Este egy lábosban megforrósítjuk a zsiradékot, beleöntjük a közben alaposan megdagadt daramasszát, és fedő nélkül, gyakori kevergetés mellett sütjük előbb nagy, majd takaréklángon addig, amíg a darabos massza szét nem hullik. (Tűzálló tálban sütőben is megsüthetjük, de akkor nem olyan zamatos.) Sárgabarack dzsemmel tálaljuk, de vaníliás cukorral meghintve is nagyon finom.

 

Császármorzsa 2.

Hozzávalók: 30 dkg búzadara, 10 dkg liszt, 5 dkg mazsola, 4 db tojás, 1/2 l tej, 4-5 evőkanál olaj, vagy margarin a tepsibe.

Mielőtt elkezded az anyagokat összekeverni, a sütőt begyújtom, kevés olajjal beteszem a tepsit melegedni!

A darát, lisztet, tejet, és a tojás sárgáját, mazsolát összekeverem! Ha nem sietsz, beteheted a hűtőbe pár órára, de nem kötelező! Felverem a tojásfehérjét, majd összekeverem a darás keverékkel. Ezután az egészet beleöntöm a forró tepsibe, majd addig nem bántom, amíg az alja nem kezd pirulni! Ha kicsit lepirult felkaparom, felaprítom, sütöm tovább! Időnként megkeverem, aprítom! Addig sütöm, amíg kellően megpirul, illetve kiszárad! Porcukorral, vagy baracklekvárral tálalom!

 

Császármorzsa - Túros Lukács módra

Hozzávalók: 80 dkg liszt, 6 db tojás, 8 dl. Tej, 1/2 citrom, 20 dkg zsír, 5 dkg mazsola, 20 dkg cukor, só, 40 dkg tetszés szerinti töltelék

10 dkg zsírt tálban 6 tojássárgájával, 5 dkg cukorral, 1/2 citrom levével, reszelt citrom héjával, csepp sóval jól kikeverjük. A 6 tojásfehérjéből 5 dkg porcukorral kemény habot készítünk. A habot a tejjel és a liszttel óvatosan belekeverjük a masszába. A megmaradt zsírt zománcos tepsibe tesszük, felforrósítjuk, és a kész masszát a tepsibe öntjük. Jó meleg sütőben sütjük, sütés közben többször alányúlunk a lapáttal, amitől összetörik. Ha teljesen megsült, tálba vagy lábosba öntjük a megmosott, megtörölt mazsolát belekeverjük, a megmaradt cukorral beszórjuk, reszelt citromhéjat teszünk rá, és összekeverve melegvízre állítjuk, letakarjuk és melegen töltelékkel tálaljuk.

 

Császármorzsa (2 személyre)

1 tojást elkeverünk 1 dl tejjel, kevés cukorral, reszelt citromhéjjal. Annyi búzadarát teszünk hozzá, hogy palacsintatésztaszerűen folyós legyen. Kb. 1-2 órát állni hagyjuk, majd egy lábasban kevés olajat forrósítunk. Erre ráöntjük a masszát és, időnként megkevergetjük, míg morzsáira nem esik szét. Kompóttal vagy lekvárral tálaljuk.

 

Császármorzsa másként

14 dkg vajat simára keverünk, hozzáteszünk kevés sót és fél citrom apróra vágott héját. Aztán lassan hozzákeverünk 3 tojássárgáját, 10 dkg cukrot, 15 dkg lisztet és 2,5 dl tejet. 5-6 dkg vajat tepsiben felolvasztunk, beleöntjük a tésztát, és 45 percig sütjük. Tetszés szerinti darabokra szedjük és megcukrozva tálaljuk.

 

Cseh pisztolyos süti

Habosra keverünk 50 dkg Ráma margarint 4 egész tojással, 50 dkg porcukorral, 4 csomag vaníliás cukorral, egy csipet sóval. Majd hozzáadunk kb. 80-90 dkg finomlisztet, melybe belekevertünk 2 csomag sütőport.

Ezt a masszát elfelezem: egyik felébe kerül 10 dkg kókuszreszelék (apróbb kivitelű), másik felébe pedig 4 evőkanál átszitált kakaó (sötétebb). A masszát addig kell gyúrni, míg el nem válik a kezünktől. Ha még úgy látjuk, tehetünk hozzá 10-20 dkg lisztet, de vigyázzunk arra, hogy a pisztolyból nem tudjuk kinyomni a tésztát, ha túl kemény lenne. Könnyebb dolgoznunk a lágyabb tésztával.

Egyébként ez egy linzer tészta, ha nincs ez a cseh pisztolyunk (ami régen fémből készült, örök életre, manapság csak műanyagot lehet kapni, nem tudom mennyi az élettartama), akkor bármilyen figurákkal ki lehet szúrni a tésztát elnyújtás után.

Olajjal kikent tepsire tesszük, és közepes lángon sütjük. Gyorsan sül, vigyázz! Könnyebb, ha egyszerre teszel be barna és sárga figurákat, mert a sárgán könnyebb megállapítani, hogy mikor jó!

 

Cserkészkenyér

20 deka porcukrot 1/2 csomag Váncza vanilincukorral és 4 egész tojással habosra keverünk, majd 1 szelet reszelt főzőcsokoládét, 20 deka préselt apróra vágott fügét, 5 deka durván vagdalt dióbelet, 10 deka világos, apró darabokra vágott birsalmasajtot, 5 deka vagdalt mazsolát és legvégül 1/2 csomag V.-sütőporral kevert 15 deka lisztet adunk hozzá. Hosszú, keskeny, zsírozott, lisztezett formában sütjük. Tartós, kedvelt édesség gyerekeknek és borhoz felnőtteknek.

 

Csigakeksz

Hozzávalók: 2 db tojás, 2 csapott evőkanál kakaó, 8 dkg kristálycukor, 15 dkg vaj, 23 dkg finomliszt, 2 dkg étkezési keményítő, 1 csomag sütőpor

Az elkészítés: A cukrot a vajjal habosra keverjük, és apránként beledolgozzuk a tojásokat, hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a keményítőt és az egészet rugalmas lágy tésztává gyúrjuk.

Kettéosztjuk a tésztát, és az egyik felébe beledolgozzuk a kakaót, majd a cipókat kb. 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.

Az egyik tésztát kb. 15x12 cm-s lappá nyújtjuk, megkenjük a tetejét hidegvízzel, és a másik tésztát is kinyújtjuk, és egymásra fektetjük őket, a hosszabb felénél kezdve a dupla tésztát feltekerjük, és legalább 2 órára visszatesszük a hűtőbe.

A tésztát 1/2 cm vastag szeletekre vágjuk és előmelegített sütőben (kb. 180 fok) 8-10 percig sütjük. Akkor jó, ha a széle pirulni kezd. Amikor megsül kemény lesz, de fémdobozban megpuhul.

 

Csodatorta

Hozzávalók:

A tésztához: 3 tojás, 22 dkg porcukor, 7.5 kanál víz (régimódi, öblös evőkanál), 7 dkg darált dió, 15 dkg liszt, 1 csomag sütőpor.

A krémhez: 6 dkg darált dió, kb. fél dl tej, 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, kevés rum vagy konyak.

A mázhoz: 6-7 evőkanál cukor, 3 evőkanál erős kávé (vagy ugyanannyi víz, és egy kanál nescafé), 1 evőkanál kakaópor (én e helyett is neskakaót szoktam használni) vaníliás cukor, 3 dkg vaj.

Elkészítés: A három tojás sárgáját kikeverjük a cukorral, majd kanalanként hozzákeverjük a vizet, apránként a sütőporral elkevert lisztet, a darált diót, végül a tojások habját. Kikent tortaformában sütjük, mint a piskótát.

A diót leforrázzuk a tejjel. A vajat kikeverjük a cukorral és beledolgozzuk a többi hozzávalót. A kihűlt tésztát a szokásos módon megtöltjük.

A máz hozzávalóit a vaj kivételével, állandó keverés mellett addig főzzük, amíg sima, egynemű massza lesz. A tűzről levéve hozzátesszük a vajat, és bevonjuk vele a tésztát. Gyorsan keményedik, de jól melegíthető.

 

Csokicsók

(egyenként 100kcal/420 kJ)

Hozzávalók kb. 55 db-hoz: 210 g sötét bevonó csokoládé, 140 g vaj, 210 g porcukor, 280 g őrölt mogyoró

A díszítéshez: kb.  55 szem tisztított mogyoró, porcukor

Elkészítés:

- A csokoládét lereszeljük. A vajat a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a mogyorót és a csokoládét, és az egészet gyorsan sima tésztává gyúrjuk.

- 180 fokra (gázsütő 2-es fokozat) felmelegítjük a sütőt.

- A tésztából nedves, hideg kézzel 2-3 cm-es golyókat formázunk és mindegyikbe egy-egy szem mogyorót nyomunk.

- A golyókat sütőpapírral bélelt lemezre rakva 15-20 percig sütjük a sütőben. A kihűlt csókokat meghintjük porcukorral

Ötlet: Tartsunk a golyók fölé keskeny csíkokra vágott papírt, és szórjuk rá a porcukrot.

 

Csokis rizstorta

A tésztához:  25 dkg étcsoki, 5 dkg vaj (margarin), 8 dkg puffasztott rizs.

Töltelékhez: 2 csomag vaníliás pudingpor, 7,5 dl tej.

A tál kikenéséhez: 1 ek. olaj.

Az összetört csokit a vajjal mély tűzállóban 600 W-n 3 perc alatt, néhányszor megkeverve, megolvasztjuk.

A puffasztott rizst beleszórjuk, jól összekeverjük. Belenyomkodjuk egy kerek jénaiba, úgy hogy 2 ujjnyi pereme is legyen. Legalább 1 órára hűtőbe tesszük.

A pudingport a tejjel mély jénaiban habverővel simára keverjük, és 600 W-on 6 percig mikrózzuk. Utána azonnal a tortára öntjük, megvárjuk, míg megdermed. Csokidarával megszórjuk. Tölthetjük édes túrókrémmel vagy valamilyen gyümölccsel kevert pudinggal.

 

Csokoládé fondü

20 perc

Nehézség: 1

Hozzávalók: 15 dkg étcsokoládé, 2 dl tejszín, 1 teáskanál burgonyaliszt (vagy búzakeményítő), kevés cukor, csipetnyi só.

A tejszínt és a darabokra tördelt csokoládét kis lábosba teszem, és folytonos keverés közben felolvasztom. Ha a csokoládé már teljesen folyós, ízlés szerint hozzákeverek kevés porcukrot és sót, majd belekeverem a közben 2 evőkanál vízben simára dolgozott burgonyalisztet. Folytonos keverés közben sűrűre főzöm. Ha a csokoládés massza már teljesen egynemű, átöntöm egy asztali, spirituszlángon tartható, lehetőleg teflonozott, nyeles serpenyőbe vagy fondükészlet serpenyőjébe, és a lángot meggyújtva alatta, éppen csak forráspontig hevítve kínálom. Hosszú fondüvillára szúrva lehet belemártogatni piskótakockákat, megfőzött fél diószemeket, kimagozott, felkockázott keményebb befőttet, birsalmasajtot vagy beszáradt, megcukrosodott, felszeletelt lekvárt. Rendkívül finom, de nagyon hizlaló gyerekcsemege!

 

Csokoládéhab

30 perc

Nehézség: 2

Hozzávalók: 25 dkg csokoládé, 6 egész tojás, 2 dl tejszín, fél csésze kimagozott meggy (vagy meggybefőtt).

A csokoládét apróra töröm, és kis lábosba téve gőz fölött felolvasztom. Ha langyosra hűlt, a tojássárgájával simára keverem, majd óvatosan átforgatom a külön felvert tojásfehérjével is. Mély üvegtálkákba vagy talpas poharakba osztva legalább fél napig hűtöm, és a felvert tejszínhabba belenyomkodott meggyszemekkel díszítve tálalom.

 

Csokoládékuglóf

120 perc

Nehézség: 2

Hozzávalók: 15 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg főző- vagy étcsokoládé, 10 dkg porcukor, 5 egész tojás, 10 dkg darált mandula, 5 dkg zsemlemorzsa, csipetnyi só a tésztához, a tetejére 4 evőkanál rum, 10 dkg étcsokoládé, 3 evőkanál sárgabaracklekvár, 2 dkg vaj és kevés liszt a formához.

A tojássárgákat habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom a puha vajat és a gőzön felolvasztott, de már nem meleg csokoládét, és tovább keverem. Ezután a darált mandulát, a sót és a zsemlemorzsát is hozzáadva, óvatosan beleforgatom a tojásfehérjékből vert kemény habot. Egy kuglófformát a vajjal vastagon kikenek, kevés liszttel meghintem és beleöntöm a masszát. Tetejét szépen elsimítom, majd az előmelegített, forró sütőben közepes lángon megsütöm. Ha a teteje idő előtt megbarnulna, ráteszek egy papírlapot, és tovább sütöm. Ha megsült, a szélét egy késsel ellazítom a forma oldalától, és deszkára borítom. Még melegen rálocsolom a rumot. Egy órányi várakozás után megkenem a kevés vízzel hígított sárgabaracklekvárral, végül pedig úgy locsolom meg az olvasztott csokoládéval, hogy szabálytalan formájú csíkok legyenek a kuglóf teljes nagyságában. Ha már kihűlt, ráborítok egy folpackot, és a hűtőszekrényben kicsit lehűtöm. Cikkeket vágok belőle, mint a tortából szokás. Nagyon finom mellé a keményre vert tejszínhab (amit én sohasem szoktam édesíteni).

 

Csoki-torta (nagycsalád részére)

Tészta: 10 tojás sárgáját 10 evőkanál cukorral és 3 evőkanál kakaóval habosra keverjük. 10 tojás fehérjét kemény habbá verjük, lazán a tojássárgás masszához keverem - óvatosan - majd 7 -8 evőkanál félfogós lisztet és 1 csomag sütőport adok hozzá.

Közepes tűznél sütöm tűpróbáig. (Én ezt 2 adagban sütöm ki, sokkal nagyobb lesz, utána mindkét lapot félbe vágom, így 4 sor tészta és 3 sor töltelék lesz a végén.)

Krém: 2 csomag csokoládés Dr.Oetker pudingport, 7 púpos evőkanál cukrot, 1 púpos evőkanál kakaóport (sötét színű, ha van) összekeverek, és 7 deci tejben megfőzöm.

Kihűlés után habosra kavarom 25 dkg Ráma margarinnal. Ezzel a krémmel kenem meg a tortát kívül-belül, majd csoki-reszelékkel megszórhatjuk a tetejét és az oldalát.

 

Csokoládépatience

20 deka porcukrot és 1/2 csomag Váncza-vanilincukrot 4 tojás fehérjének jó keményre vert habjához könnyedén hozzákeverünk, majd e habtömeghez még 12 deka sima lisztet és 2 deka reszelt csokoládét keverünk. Papírzacskóból vagy nyomózsákból vajazott lemezre karikát, betűket, ókat, szíveket, négyszögeket stb. nyomunk és pár órára langyos helyre tesszük nyugodtan pihenni. Később enyhe sütőben szárítjuk. Igen alkalmas karácsonyfadísznek is.          

      

Csokoládépuding gazdagon

45 perc

Nehézség: 1

Hozzávalók: 1 zacskó csokoládés pudingpor, 5 dl tej, 10-12 dkg cukor, 5 dkg főzőcsokoládé, 2 dl tejszín, 1 evőkanál csokoládés tortadara vagy csokoládéreszelék.

A pudingot a zacskón lévő előírás szerint elkészítem, majd ha már nem nagyon forró, belekeverem az apróra tört csokoládét. Vízzel kiöblített formákba adagolom, és jól lehűtöm. Közvetlenül a tálalás előtt a tejszínt kemény habbá verem, majd a puding tetejére halmozom, és rászórom a csokoládédarát.

 

Csokoládés babtorta

20 deka nagyszemű szárazbabot előző este beáztatunk, másnap puhára főzzük, és finomra passzírozzuk. 4 tojássárgáját 15 deka cukorral habosra keverünk, azután 3 szelet csokoládét, 1/2 citrom reszelt héját és levét, 1/2 csomag Váncza-sütőport és az átpasszírozott babot adjuk hozzá. Legvégül a 4 tojásfehérje keményre vert habját adjuk hozzá könnyedén keverve. Vajazott, lisztezett tortaformában közepes tűznél sütjük meg. Kettévágjuk, és vajas csokoládékrémmel töltjük.

Felszolgáláskor vanilin - tejszínhabbal vonjuk be, és a tetejére kis csokoládé-pralinékat rakunk ki.

 

Csokoládés füge-csemege

Hozzávalók: 25 dkg füge (darálva vagy apróra vágva), 12 dkg csoki, 6 dkg porcukor, 1/2 dl rum, reszelt csoki

Az alapanyagokat összegyúrjuk, rudacskákat formálunk belőle, és a reszelt csokiba forgatjuk.

 

Csokoládés karácsonyfadísz

Hozzávalók. 3 tojás fehérje, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 dkg csokoládé, 20 dkg darás liszt.

A keményre felvert tojáshabba belekeverjük az átszitált porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt csokoládét, meg a lisztet. Mindezt könnyedén összekeverjük. A tésztát csővel ellátott nyomózsákba tesszük, és kikent tepsibe koszorúként vagy más figurákat nyomunk belőle. Meleg sütőben lassan sütjük.

 

Csokoládés keksz

50 perc

Nehézség: 2

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 15 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg cukor, 10 dkg reszelt főzőcsokoládé, 10 dkg darált mandula, 2 egész tojás, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 csapott mokkáskanál őrölt szegfűszeg, csipetnyi só.

A vajat habosra keverem a cukorral és a tojásokkal, majd a fűszereket is beletéve, a liszttel, a reszelt csokoládéval és a mandulával szilárd tésztává gyúrom. Legalább 3 órán keresztül pihentetem, de az sem baj, ha előző nap készítem el.

Lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtom, és tetszés szerinti formákat szúrok ki belőle. Alufóliával bélelt tepsire teszem a kis kekszeket és előmelegített, forró sütőben 10-12 percig sütöm. Még melegen óvatosan leveszem a sütőlemezről, és szétterítve hagyom kihűlni.

 

Csokoládés kuglóf

150 perc

Nehézség: 2

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 1 dl tej, 12 dkg vaj vagy margarin, 6 dkg porcukor, 5 dkg főzőcsokoládé, 4 tojássárga, 6 dkg mazsola, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só, a tetejére kevés cukrozott neskakaó.

Az élesztőt fél dl tejben szétmorzsolom, és egy teáskanál cukorral elkeverem, majd langyos helyen felfuttatom. A lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgákat, a megreszelt csokoládét és csipetnyi sót a felfutott élesztővel alaposan összedolgozom, lassanként adva hozzá a maradék tejet, és végül a mazsolát is beledagasztom. A tésztát kikent kuglófformába teszem és hagyom kelni. Ha duplájára nőtt, akkor előmelegített, forró sütőbe téve közepes lángon megsütöm, majd még melegen kiborítom a formából, és cukrozott kakaóporral meghintem. Csak akkor vágom fel, ha teljesen kihűlt.

 

Csokoládés lekkerli

Hozzávalók kb. 60 db-hoz:

A tésztához: 2 tojásfehérje, 200 g cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 jókora csipetnyi fahéj, 175 g őrölt mogyoró, 100 g reszelt keserű csokoládé

A bevonathoz: 100 g sötét színű bevonó-massza

Előkészítés: 30 perc

Pihentetés: 2 óra

Sütés: kb. 15 perc sütőlemezenként

Kikészítés: 15 perc

Elkészítés: A tojásfehérjét verjük fel kemény habbá. A cukrot keverjük el a vaníliás cukorral, a fahéjjal, az őrölt mogyoróval és a reszelt csokoládéval. Ezt a keveréket adjuk hozzá a habhoz, és az egészet dolgozzuk össze kemény tésztává. Utána göngyöljük fóliába, és kb. 2 órára tegyük hideg helyre.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra (gáznál 4-es fokozat). Cukorral megszórt gyúródeszkán nyújtsuk ki a tésztát kb. 5 mm vastagra.

A tésztából szaggassunk ki kb. 4 cm-es átmérőjű korongokat, és helyezzük a sütőpapírral bélelt sütőlemezre, és kb. 15 percig süssük. Tésztarácson hagyjuk kihűlni. A bevonó-masszát olvasszuk fel forró vízfürdőn. Ebbe félig mártsuk be a lekkerliket, majd tésztarácson hagyjuk megszáradni.

 

Csokoládés piskótakrém

Húsz deka vajat huszonöt deka puhított csokoládéval jól kikeverünk és tíz deka porcukorral, és három tojás sárgájával továbbkeverjük. Egy doboz gyermekpiskótának a felét lerakjuk egy tálra, rákenjük a krém felét, ráhelyezzük a többi piskótát, rákenjük a többi krémet, és oldalt is bevonjuk vele. Meghintjük csokoládédarával. Használat előtt négy óráig állni hagyjuk.

 

Csokoládés szélkerék

Hozzávalók kb. 40 db-hoz: 175 g vaj vagy margarin, 175 g cukor, 1 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 350 g liszt, 1 csomag sütőpor (20 g), 3 ek. kakaópor (minél sötétebb, annál jobb), kevés felvert tojásfehérje

Sütési hőmérséklet: 190 C fok

Elkészítés: A vajat vagy margarint a cukorral habosra keverjük, Hozzáadjuk a tojást és a vaníliáscukrot, majd beledolgozzuk a sütőporral elkevert lisztet. A tésztát két részre osztjuk, és az egyik felébe belegyúrjuk a kakaóport. Egy-egy cipót formálunk belőlük, majd fóliába csomagoljuk és lehűtjük.

A szélkerékformák elkészítéséhez a fehér és a csokoládés tésztát egyforma téglalapokká nyújtjuk. A fehéret bekenjük tojásfehérjével, és ráhelyezzük a csokoládés tésztát. Ez utóbbit is bekenjük tojásfehérjével. Feltekerjük, mint egy piskótatekercset, majd fóliába tesszük és lehűtjük. Fél cm-es szeletekre vágva tepsibe fektetjük, és kb. 8-10 percig sütjük

 

Csokoládés tészta

Tizenkét dkg vajat, két szelet csokoládét (puhítva), 16 dkg cukrot egy lábasban tűzön simára keverünk, közben teszünk bele 8 dkg darált, héjas mandulát. Ha kihűlt, adunk hozzá négy tojás sárgáját, 6 dkg lisztet és 6 tojás kemény habját. Ujjnyi vastagon tepsibe öntjük. A tetejét héjazott, csíkokra vágott mandulával hintjük be, és világosra sütjük. Hidegen hosszú csíkokra vágjuk.

 

Csokoládésütemény

Hat tojás sárgáját 14 dkg cukorral habosra keverünk, azután hozzáadunk 15 szem finomra tört pörkölt-kávét, egy szelet őrölt csokoládét, kis darab finomra vágott citronádot, 14 dkg őrölt mandulát. Jól elkeverjük, azután beléadjuk a hat tojás fehérjének habját, ujjnyi vastagon tepsibe öntjük, ha megsült, szögletes darabokra vágjuk. Ha kihűlt a tészta, kettévágjuk, csokoládékrémmel töltjük oly vastagon, mint a tészta, tetejét is krémmel kenjük be, és őrölt mandulával behintjük.

Sennyey Anna grófnő

 

Csokoládétekercs

Tizennégy deka cukrot nyolc tojás sárgájával habosra keverünk, aztán adunk hozzá 14 dkg reszelt csokoládét, két kanál lisztet és nyolc tojás kemény habját. Lassú tűznél megsütjük egy közép-nagyságú tepsiben, s ha kihűlt a tészta, fél liter tejszínből kemény habot verünk, vaníliás cukorral ízlés szerint megédesítjük, és a tésztát megtöltjük a habbal. Óvatosan összesodorjuk, és jégre tesszük. Tálalás előtt ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.

 

Csokoládé-torta 1.

Tizenkét deka vajat kikeverünk, adunk hozzá nyolc tojás sárgáját, hat-nyolc evőkanál cukrot, majd 18 deka puhított csokoládét, tört vaníliát, 14 deka hámozott, darált mandulát s végül nyolc tojás kemény habját.

Töltelék: 12 deka cukrot két egész tojással és két tojás sárgájával tűzön krémmé főzünk, ez alatt 20 deka vajat három szelet csokoládéval habosra keverünk, ha a krém kihűlt, a vajas csokoládét hozzákeverjük. A tortát két részre osztjuk és megtöltjük krémmel, tetejét is bevonjuk vele, és villával húzott hullámos vonalakkal cifrázzuk.

 

Csokoládé-torta 2.

Nyolc tojás sárgáját nyolc kanál vaníliás cukorral habosra keverünk, három szelet reszelt csokoládét, két kanál lisztet, nyolc deka abált, darált mandulát és nyolc tojás habját keverjük hozzá. Négy részben megsütjük. Töltelék: 10 deka cukorból szirupot főzünk, 10 deka őrölt, pörkölt mogyorót, - ha a szirup kihűlt - beleteszünk és még négy szelet lágyított csokoládét. Tizenkét deka vajat három tojás sárgájával jól elkeverünk, s ha a krém teljesen kihűlt, a vajjal összekeverve, a lapokat megtöltjük, csokoládéöntettel bevonjuk.

 

Csokoládé-torta 3.

14 deka vaj, 28 deka vaníliás cukor, 2 egész tojás és 4 sárgájával fél óráig habosra kavartatik. Azután 28 deka tisztított, darált mandula, 3 szelet lágyított csokoládé, 3 és fél deka-zsemlyemorzsa, és 4 tojás kemény habja jön még hozzá keverve, s egészben megsütve. 8 deka cukrot egy kis csésze vízzel sűrűre főzünk, 2 szelet sütőben lágyított csokoládéhoz keverjük, kis dió nagyságú vajjal együtt szép simára elkeverve, a tortát ezzel a mázzal bevonjuk.

 

Csokoládé-torta, jó és nem drága

Hat tojás sárgáját hat tetézett evőkanál porcukorral habosra keverünk, aztán hozzáadunk három evőkanál törött diót, egy evőkanál lisztet, két evőkanál zsemlyemorzsát és két kávéskanál kakaót, végül a hat tojás fehérjének keményre vert habját.

Tortasütőbe téve lassú tűznél megsütjük, ha kihűlt, a következő töltelékkel megtöltjük: 15 deka jó csokoládét meleg sütőbe megpuhítunk, hozzáadunk három evőkanál porcukorral előzőleg habosra kevert 15 deka teavajat, ezt simára keverjük és a három részre felvágott tortát bőségesen, megtöltjük vele. Aki nagyon töltve nem szereti, vagy takarékoskodni akar, behúzhatja vele a torta külsejét is, s akkor a csokoládémáz feleslegessé válik.

 

Csúsztatott palacsinta

Három tojás sárgáját, három kanál lisztet, három deka vajat jól kikeverünk, három tojás kemény habját és annyi tejet adunk hozzá, hogy sűrű palacsintatészta legyen. Csak egyik oldalát sütjük meg a palacsintasütőben, tálra csúsztatjuk és megtöltjük vagy darált sűlthússal, vagy paprikás tejfeles gombával, egy sor töltelékkel, egy sor tésztával, ha kész, sütőben összemelegítjük, reszelt sajttal tálaljuk.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Blood Tension - Taylor & Francis Online

(ASuexplegree, 2018.10.06 22:41)

Torsion bras de quelqu'un est comment poupe votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur determination pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque temps votre manque de sensibilite bat, il pompe le sang par de vos arteres a la flanerie de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-generique-ou-pas/