Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GY

 

Gyors eperhab

Hozzávalók: 40 dkg eper, 3 tojásfehérje, 15 dkg porcukor.

Az epret megmosom, lecsöpögtetem, kicsumázom, majd néhány szemet félretéve, a többit apróra vágom, vagy villával összetöröm. A tojásfehérjéket a porral kemény habbá verem és apránként hozzákeverem az epret is. Talpas poharakba osztom, és a félretett gyümölccsel feldíszítem. Rögtön fogyasztjuk. (Málnával is készíthető.)

 

Gyors mákos szelet

Hozzávalók: 2 tojás, 2 dl. tejföl, 30 dkg. cukor, 15 dkg. finomliszt, 7 dkg. margarin, 15 dkg. darált mák, 1 csomag vaníliás cukor, 1 fél citrom reszelt héja, 10 dkg. mazsola, 10-15 dkg. dió, késhegynyi sütőpor; a tepsi kikenéséhez zsiradék és liszt.

Elkészítés: Habosra keverjük a cukrot az egész tojásokkal, meg a sütőporral és tovább keverjük a tejföllel. Beleadjuk az olvasztott margarint, a lisztet, a darált mákot, a citromhéjat, a vaníliás cukrot, végül a durvára vágott diót és a mazsolát. Az egészet a kizsírozott, és lisztezett tepsibe töltjük, és közepes tűznél megsütjük. A kisült tésztát deszkára borítjuk, s még langyosan felszeleteljük, vagy kockákra vágjuk (de hidegen is isteni finom).

 

Gyümölcsös kocka

Hozzávalók: 10-10 dkg narancs, banán, eper, alma, ananász, 5 tojás, 15 dkg cukor, 5 dkg liszt, 1 dl Maraschino likőr.

A gyümölcsöket apró kockára vágjuk, ráöntjük a likőrt, összekeverjük, és tűzálló tálba tesszük. A tojássárgákat a cukor kétharmadával simára keverjük. A maradék cukorral a tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd beletesszük a lisztet, és a tojássárgákhoz keverjük. A masszát a gyümölcsökre öntjük, elsimítjuk, és közepes hőmérsékletű sütőben aranysárgára sütjük. Porcukorral megszórjuk, kockákra vágjuk, forrón tálaljuk.

 

Gyümölcs aszpikban

5 dkg zselatin, 15 dkg mandarin, 15 dkg kiwi, 15 dkg őszibarack, 10 dkg banán. Az aszpikot a dobozon lévő utasítás szerint elkészítjük, ízesítjük egy mandarin levével, kis édesítőszert teszünk bele.

Beleszórjuk az apró kockákra vágott gyümölcsöket. Kivizezett formákba töltjük és kihűtjük. Fogyasztáskor kis tányérokra tesszük, díszíthetjük citromkarikával.

 

Gyümölcshab

40 dkg. eper, vagy málna, 4 db. tojásfehérje, 1 dkg. margarin, édesítőszer

A gyümölcsöt nagyon erősen verjük a tojásfehérjékkel, míg teljesen habos nem lesz. Édesítjük, gyengén kimargarinozott, tűzálló tálba öntjük, és néhány pillanatra a sütőbe tesszük. Forrón, azonnal tálaljuk.

 

Gyümölcskosárkák

Hozzávalók: 10 dkg porcukor, 20 dkg vaj, 30 dkg liszt, 1 tojássárgája, sárgakrém 1/2 liter tejből, 1 dkg zselatin, 10 dkg kristálycukor, 1 dl víz, 1/2 dl barackpálinka, kb. 2 üveg vegyes befőtt.

A tésztához való anyagokat gyors mozdulatokkal egyneművé gyúrom, és vékonyan kibélelem vele a tortlettformákat. (porcukor, vaj, liszt, tojássárga; kb. 20-22 formába elegendő a massza)

A tésztát villával megszurkálom, hogy a gőz hamarabb eltávozzon, majd forró (180-200 fokos) sütőben világossárgára sütöm. Kihűlés után a formákból kiborítom.

Sárgakrémet készítek, és a krémet forrón betöltöm a kihűlt tortlettekbe (de jó akár a vaníliás puding is).

Amikor kihűltek, a tetejüket gyümölcsdarabokkal díszítem.

Következik a zselé: hideg vízben elkeverem a zselatinport, és állandóan kevergetve felforralom. Amikor forrni kezd, hozzáadom a cukrot, és ezzel is felforralom, majd kb. 30-32 fokra lehűtöm és hozzáadom a pálinkát. A kész zselét kenőtollal a gyümölcsre csurgatom. Szép fényes felülete lesz tőle.

 

Gyümölcskrém

Végy 20 dkg bármilyen gyümölcsöt, törd össze habverővel, adj hozzá 4-5 tojás fehérjét, verd fel az egészet kemény habbá. Az utolsó keverések előtt tégy bele egy kis cukrot. Adagold kis tálkákba és pakold a hűtőbe.

 

Gyümölcskrém képviselőfánkhoz

Hozzávalók: 2 dl tejszín, 25 dkg áttört gyümölcs, kevés porcukor, 1 teáskanál zselatinpor, 3 evőkanál tej, fél gáztepsinyi megsütött képviselőfánk.

A tejszínt habbá verem, belekeverem a porcukrot, az áttört gyümölcsöt és a tejben megáztatott, langyosra melegített, átszűrt zselatint. A fánkokat azonnal megtöltöm a gyümölcsös habbal és hagyom megdermedni. (Bármilyen áttört gyümölcsből, frissből és befőttből egyaránt lehet készíteni.)

 

Gyümölcsös darakrém

Hozzávalók: 5 dl tej, 2 dl tejszín, 25 dkg bármilyen, apróra vágott gyümölcs (vagy gyümölcsbefőtt), 2 púpozott evőkanál búzadara, 1 mokkáskanálnyi reszelt citromhéj, fél citrom leve, a gyümölcs édességétől függően 10-15 dkg cukor, csipetnyi só.

A tejbe beleszórom a búzadarát, a sót és a reszelt citromhéjat. Állandó keverés közben sűrűre főzöm, majd cukorral és a citromlével ízesítve habverővel alaposan felhabosítom. Ezután hozzákeverem a gyümölcsöt, és ha teljesen kihűlt, beleforgatom a tejszínből vert kemény habot. Jól lehűtve kínálom.

 

Gyümölcsös joghurt

Kellékek: 1/2 liter natúr joghurt, különböző nyers gyümölcsök, befőttek és lekvár (lehetőleg olyan, ami gyümölcs, vagy kompót formában is létezik)

A joghurtot ízlés szerinti mennyiségben lekvárral összekeverem, majd a gyümölcsöt (alma, körte, narancs, banán, akármi) körömnyi kockákra vágom (kb. félliternyi legyen), majd összeverem az ízesített joghurttal. 1-2 órára megy a hűtőbe, tálaláskor beterítem tejszínhabbal. Bármilyen lekvárból vagy kompótból, ill. gyümölcsből elkészíthető. Az összetételben csak a fantázia, meg a kamra a mérvadó.

 

Gyümölcsös palacsinta-felfújt

20 deka lisztből a szokott módon palacsintákat sütünk, és ujjnyi csíkokra vágjuk. Kivajazunk, vagy margarinnal kikenünk egy kerek, mély tűzállótálat és beleterítjük a palacsinta egyharmadát. Simára keverünk három tojássárgát 10 deka cukorral, egy csomag vaníliás cukorral. két deci tejjel, és óvatosan, ne-hogy összetörjön, beleadjuk a tojások habbá vert fehérjét. Meglocsoljuk vele a lerakott palacsintát, és kirakjuk kis kockákra vágott befőttel vagy kimagozott cseresznye-vagy meggybefőttel. illetve beteríthetjük reszelt almával is. Erre ismét palacsinta. rá ismét gyümölcsöt rakunk, a vaníliás krémmel locsolva. Tetejére palacsintacsíkokat terítünk, és az egészet a maradék krémmel leöntve, a sütőben megsütjük. (Ha gazdagabban akarjuk adni, a gyümölcsréteget megszórhatjuk még durvára vágott dióval is.)

 

Gyümölcsös rizs formában

Hozzávalók: 20 dkg rizs, 5 dl tej, 1 zacskó vaníliás cukor, 5 dkg vaj, 10-15 dkg porcukor, tetszés szerint bármilyen gyümölcs feldarabolva és tisztítva, 20-25 dkg mennyiségben, 5 dkg csokoládé, 2 evőkanál cukrozott narancshéj (vagy egyéb cukrozott gyümölcs), 2 dl tejszín, kevés porcukor.

A megmosott rizst 2,5 dl víz és a tej keverékében puhára főzöm. Még melegen belekeverem a cukrot, a vaníliás cukrot és a vajat. Őzgerinc- vagy kuglófformába simítok egy réteg rizst, rászórom az apróra darabolt gyümölcsöt, majd újabb rizsréteg következik. Erre reszelt csokoládét szórok, meghintem cukrozott narancshéjjal, rizzsel betakarom, és a rétegezést addig folytatom, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére folpackot borítok, és ha kihűlt, legalább egy napig hűtöm. Tálalás előtt tálra borítom, és szeleteket vágok belőle. A felvert és kevés cukorral édesített tejszínhabbal kínálom.

 

Gyümölcsös túrókrém

Hozzávalók: 50 dkg tehéntúró, 25 dkg kimagozott, apróra darabolt gyümölcs (vagy befőtt), 2 tojássárga, fél citrom leve és reszelt héja, 1 dl tejszín, ízlés szerint cukor.

A tehéntúrót a tojássárgájával, a cukorral, a reszelt citromhéjjal, a citromlével és a tejszínnel addig keverem, amíg krémmé alakul. Ezután belerakom a gyümölcsöt, és talpas poharakban elosztom. Jól behűtve kínálom.

 

Gyümölcstorta 1.

Hozzávalók 8 adaghoz:

A tésztához: 4 db tojás, 10 dkg kukoricaliszt, 6 dkg kristálycukor, 5 mérce alfaré, reszelt citrom héja, 1 dkg liga margarin.

Hagyományos módon, piskótatésztát készítünk, melybe belekeverjük az alfarét. Kimargarinozott sütőformába töltjük, és készre sütjük.

A pudinghoz: 450 ml víz, 1 csomag (Fe-mini, vagy Haas) pudingpor (ízlés szerint, 5 mérce alfaré, 4 dkg cukor, és a díszítéshez 20 dkg gyümölcs, vegyesen. 400 ml vízben a pudingport a cukorral megfőzzük, az előzőleg 50 ml vízben csomómentesre kevert alfarét hozzákeverjük, majd a kihűlt, a tortalapra öntjük, és gyümölcsökkel díszítjük.

 

Gyümölcstorta 2.

A megsült tésztára egy kevés morzsát szórunk, különféle gyümölcsdarabokat teszünk a tetejére ízlés szerint és vízzel/gyümölcslével készített zselatint öntünk rá (érdemes a formában elkészíteni, hogy a zselatin ne folyjon le róla).

 

 

H

 

Habcsók

Fehérjét felvered, majd amikor majdnem kemény kevés cukrot adsz hozzá, és egészen keményre vered! Végén még ecetet is keversz hozzá, kiskanálnyit!

Sütőpapírra kis halmocskákat teszel belőle, majd nyitott ajtajú sütőben a legkisebb lángon lassan kiszárítod (több óra). Ízesítheted kakaóval is, az is nagyon finom, de lekvárral is!

 

Habos csokoládékocka

Tizenöt deka vajat elkeverünk 25 deka cukorral és 6 tojás sárgájával, azután hozzáadunk 3 szelet reszelt csokoládét, 1 kávéskanál sütőport és 14 deka lisztet, újból jól elkeverjük és hozzáadjuk 6 tojás fehérjének a habját; 60 cm. hosszú és 40 cm. széles, zsírral kikent és liszttel behintett tepsibe öntjük a tésztát, ezt egyenlő erős tűznél kisütjük. Amikor kisült, ráöntjük a habot* és visszatesszük a sütőbe, gyenge tűznél addig sütjük, hogy a hab teteje megkeményedjen, de vigyázni kell, hogy meg ne barnuljon.

Glazur: 4 szelet csokoládét olvasztunk, és tollal bekenjük a habnak a tetejét, visszatesszük a sütőbe egy pillanatra, hogy a csokoládé egyformán szétfolyjon. Mikor teljesen kihűlt, éles és forró vízbe mártogatott késsel 5 cm. nagyságú kockákra vagdaljuk.

Hab: 14 tojás fehérjének a keményhabját jól eldolgozzuk 70 deka porcukorral.

 

Hamis marcipán

Hozzávalók: 25 dkg búzadara, 30 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 1 dl forralt hideg tej 1/2 üveg mandulaaroma

Nyersen össze kell keverni a fenti anyagokat, és egy napig, állni hagyni, majd hűtőbe tenni 2-3 óra hosszára. Enyhén meglisztezett deszkán nudlikat formálunk a masszából, és kakaóporban megforgatjuk őket.

 

Habos diós

Hozzávalók kb. 70 db-hoz:

A tésztához:    300 g liszt, 150 g cukor, 1/2 citrom lereszelt héja, 1 tojás, 200 g hideg vaj vagy margarin

A tészta tetejéhez:     2 tojásfehérje, 125 g cukor, 125 g darált dió, 50 g reszelt táblacsokoládé, 1/2 tk. Fahéj, 1 ek. kakaópor

Előkészítés: 40 perc

Sütés: kb. 15 perc sütőlemezenként

Elkészítés: A lisztet, a cukrot, a citromhéjat, a tojást és az apró darabokra szabdalt zsiradékot helyezzük a gyúródeszkára. Mindezeket dolgozzuk el egy késsel, majd gyorsan gyúrjuk össze kézzel. Ezután göngyöljük fóliába, és 1 órára tegyük hideg helyre.

A tojásfehérjét verjük fel keményre. Keverjük össze a cukrot, a darált diót, a csokoládéreszeléket, a fahéjat és a kakaóport, majd lazán keverjük el a felvert habbal. A sütőt melegítsük elő 180 C-ra (gáznál 3-as fokozat). A sütőlemezt zsírozzuk ki vagy béleljük ki sütőpapírral. A tésztát kevés liszten nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra. Szaggassunk ki kb. 3,5 cm átmérőjű korongokat és rakjuk őket a sütőlemezre. Két teáskanál segítségével halmozzunk kis habmassza kupacokat minden egyes sütemény közepére.

A sütőben (középen) kb. 15 percig süssük aranybarnára. Az omlós tésztalapnak ropogósnak kell lennie, a habos rátét viszont lágyabb maradhat.

 

Habos gyümölcsjoghurt

Hozzávalók: 1 literes üveg őszibarackbefőtt, 2 dl joghurt, 2 dl tejszín, 4 evőkanál méz, 1 citrom lereszelt héja.

Az összes hozzávalót előre lehűtöm. A leszűrt őszibarackbefőttet apróra vágom. A joghurtot összekeverem a mézzel, a reszelt citromhéjjal, majd belekeverem az őszibarackdarabokat. Végül óvatosan átforgatom a tejszínből vert kemény habbal és poharakba osztva, azonnal kínálom. Bármilyen gyümölccsel készíthető.

 

Habos-torta

56 deka cukrot nagyon finomra törünk s evvel együtt kis ujjnyi hosszú vaníliát is, megszitáljuk az egészet s félretesszük. 8 tojás fehérjét kemény habbá verünk s a cukor felét kanalankint adva hozzá, avval is folyton verjük. A másik felét főzőkanállal keverjük közé, de ezt is apránkint. Három egyforma, gömbölyű fehér papírlapot vágunk, s a tömegből ujjnyi vastagon a papírra kenünk, apró csókocskákkal is díszítve azt, mit ugyanazon tömegből, papírtölcsérrel nyomkodunk rá s pléhre téve, inkább csak szárítjuk, mint sütjük, tehát nem szabad forró sütőbe tenni. A második papírra koszorú alakban tesszük a tömeget s a harmadik lapra simán, ez a lap jön alul, rájön a koszorú, belül fél liter föl-vert tejszínhab s fölül az először sütött lap, melyet azután tetszés szerint még cukorgyümölccsel is díszíthetünk. Mindegyik lap természetesen külön lesz sütve, s meglehetős sokáig lassú tűznél 1 és1/2 - 2 órát. Ha a papír nehezen jön le, kissé be kell nedvesíteni, s állni hagyni pár percig, akkor szépen leválik. Ezt a tortát lehet fagylalttal is tölteni, tejszínhab helyett.

 

Hamis marcipán

Hozzávalók 1 adaghoz: 17 dkg gríz, 26 dkg kristálycukor, 6 dkg vaj vagy margarin, 2-3 ek. forralt tej, 1 db. 10 ml-es mandula aroma.

A forralt tejet a margarinnal összekeverjük (mikróban érdemes), majd belekeverjük a cukrot, a grízt és végül az aromát. Egy napig állni hagyjuk, másnap átgyúrjuk, majd apró gombócokat formálunk belőle. Kakaóporba forgatjuk.

Megjegyzés: Ha úgy tűnne, hogy túl sok a gríz és kevés a tej, ne aggódjatok. A gríz magába szívja a tejet és minden oké lesz.

 

Hamis marcipántorta

Tésztája: 12 dkg margarin, 12 dkg cukor, 15 dkg liszt, 1 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 1/8 l tejföl, 1,5 ek. kakaó, 1/2 kk. sütőpor.

Ezeket összekeverni és kisütni. Sűrű tészta lesz belőle, úgy kell kézzel belesimogatni a tortaforma aljába. Kb. 20 perc alatt lesz kész.

Közben elkészíthetjük a marcipánt: 25 dkg vajat (nem célszerű margarinnal helyettesíteni, mert annak egy része nagyon folyós lesz) gőz felett olvasztani. Én, duplafalu tejforralóban szoktam készíteni 20 dkg porcukrot bele, ha elolvadt 25 dkg grízt, és 1,5 üveg keserűmandula aromát. Ha a tészta kihűlt megfordítani a karikát, hogy jobban simuljon a tortalaphoz és ráönteni a marcipánt. Ha ez is kihűlt csokoládémázzal bevonjuk a tetejét. Nagyon mutatós és finom.

 

Hamis mézes 1.

10 dkg cukrot megpirítunk, 2 dl vízzel felforraljuk, 20 dkg cukrot 4 tojássárgával kikeverünk, hozzáadjuk a megpirított cukrot, a 4 tojás keményre vert habját és 30 dkg lisztet.

Kizsírozott, lisztezett tepsibe öntjük, előmelegített forró sütőben, közepes tűzön tűpróbáig sütjük.

 

Hamis mézes 2.

Három egész tojást fehéredésig keverünk 25 deka cukorral meg késhegynyi sütőporral, és 1-1 púpozott mokkáskanálnyi őrölt fahéjjal meg tört szegfűszeggel ízesítjük. Végül beleszitálunk 25 deka réteslisztet, és alaposan kizsírozott közepes nagyságú tepsibe töltjük. A forró sütőbe toljuk, és öt perc múlva a lángot közepesre állítjuk. Így sütjük tovább, amíg a beleszúrt tűre már nem tapad ragacsos massza, és a tészta teteje szépen meg nem pirult. (Ha gazdagabban akarjuk adni, akkor a tepsibe töltött nyers tésztát durvára vágott dióval is meghinthetjük.) Csak hidegen vágjuk fel ujjnyi szeletekre, de porcukrozni nem kell, mert a tészta elég édes. Fémdobozba zárva, hetekig is frissen eltartható.

 

Hamis piskóta

Hozzávalók: 2 dl kefir, 5 dkg liszt, 1 dl olaj, 25 dkg porcukor, 2 tojás, 1 sütőpor.

Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, majd elkeverjük benne a sütőport. Kefirt, olajat, porcukrot és tojást adunk hozzá, majd fakanállal jól összedolgozzuk. A masszát papírral bélelt tepsibe öntjük, közepes hőmérsékletre előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. A megsült tésztát a tepsiből tálcára borítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk róla. Kihűlés után ugyanúgy hasznosíthatjuk, mint a piskótatésztát, egyedül feltekerni nem lehet, mert könnyebben reped.

Két-három lapba vágva megtölthetjük különböző krémekkel, vagy egyszerűen csak lekvárral megkenjük, és felszeletelve, porcukorral megszórva tálalhatjuk. Ha krémmel kenjük, csokimázt is tehetünk rá.

 

Hamis túrógombóc (4 személyre)

Hozzávalók: 6 dl savanyú tej vagy házi aludttej, 15 dkg búzadara, 2 tojás, 3 dkg vaj, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 evőkanál porcukor, 1 púpozott mokkáskanál só, a pirított morzsához 3 dkg vaj és 3 evőkanál zsemlemorzsa.

A tejet (vagy az aludttejet) kis lábosban kis lángra tesszük. Folyamatosan kevergetve addig melegítjük, amíg a túró kicsapódik belőle. Ezután a búzadarát beleszórjuk, és olyan sűrűre főzzük, hogy elváljon az edény falától. Hagyjuk kihűlni, majd összegyúrjuk a sóval, a porcukor felével, az olvasztott, de már egészen kihűlt vajjal, és a felveretlen, nyers tojással.

Vizes kézzel gombócokat formálunk belőle, és az előmelegített forró sütőbe toljuk 15 percre. Közben a vajat megpirítjuk a zsemlemorzsával, és a már megpirult gombócokra szórva, a vaníliás cukorral és a megmaradt porcukorral meghintjük. Forrón tálaljuk. Aki szereti, kevés tejföllel is lelocsolhatja.

Elkészítési ideje: kb. 60 perc.

 

Hamis túrósrétes (igen gyors, kitűnő)

25 deka lisztből 1 tojással és 1/2 csomag Váncza - sütőporral rendes gyúrt tésztát készítünk, melyet vékonyra kinyújtunk.

Töltelék: 1/4 kg túró, 5 deka mazsola, 1/2 csomag Váncza - vanillincukor, 1 deci tejfel, 1 tojás, 1 citrom reszelt héja és 12 deka cukor. 10 deka vajat felolvasztunk, ezzel a kinyújtott tésztát megvajazzuk, mint a réteseket és a töltelékkel megkenjük.

Összesodorjuk, majd vajjal kikent tepsibe tesszük és 1/2 liter tejjel, melyhez késhegynyi Váncza-vanilincukrot tettünk, leöntjük.

Közepes tűznél 1 órára sütőbe tesszük. Ezen idő alatt a tej elfő és rétesünk a szükséges ideig tovább sül.

 

Hatlapos

Hozzávalók:

Tészta: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 12 dkg cukor, 1 tojás, fél csomag szalalkáli, tej

Krém: 1 csésze cukor, 1 tej, 1 csésze liszt, 2 evőkanál kakaó, vaníliás cukor, 10 dkg vaj

Ezeket összegyúrjuk annyi tejjel, amennyit felvesz. 6 lapot sütünk belőle tepsi hátán. Ha gáz tepsi hátán sütjük, akkor csak 5 lap lesz belőle.

A krém elkészítése: 1 csésze cukrot megpirítunk és felengedjük 0.5 liter tejjel. 1 csésze lisztből, 2 evőkanál kakaóból és 1 tejből habarékot készítünk, és a pirított cukros tejjel összekeverjük. Állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Vaníliáscukrot is tehetünk bele. Mikor félig kihűlt a krém, 10 dkg vajat keverünk hozzá, és a lapokra kenjük.

               

Házi keksz

Hozzávalók: 31 dkg sima liszt, 8 dkg vaj, 1/2 csomag sütőpor,10 dkg porcukor 2 tojás.

Az átszitált lisztben elmorzsáljuk a vajat, elkeverjük a sütőport meg porcukrot, és beleütjük a tojást. Összedolgozzuk, és lisztel meghintett gyúró deszkán kinyújtjuk. Különböző alakú kiszúrókkal kiszaggatjuk, kikent tepsibe rakjuk, és mérsékelt tűzön megsütjük. A keksz kiadós és tartós.

 

Házi sóskifli

Két kg. lisztnek a felét négydekányi élesztővel, két egész tojással, két evőkanál cukorral, sóval ez liter tejjel jól kikeverünk, és meleg helyen kelni hagyjuk. Mikor jól megkelt, a másik kiló liszttel, két kanál fagyos zsírral elkeverve deszkán folyton sodorva, kidolgozzuk, míg szép sima fényes lesz. Nyolc egyenlő cipót formálunk belőle, és minden cipóból kinyújtva nyolc kiflit készítünk, zsírral kikent tepsin pár percig pihentetve, tojással megkenve, sóval, köménymaggal meghintve, szép pirosra sütjük. Hat személyre a fele mérték is elég.

 

Háztartási kekszes receptek

 

Gabi-csemege

Hozzávalók: 10 dkg keksz, 1/2 dl rum, 4 tojás, 10 dkg porcukor, 6 dkg liszt, 1 l tej, 1/4 vaníliarúd, 5 dkg dió.

Vízbe mártunk egy tálat, majd a vizet kicsorgatjuk belőle. Az előtördelt kekszet sorba rakjuk a tálon és meglocsoljuk rummal.

Elkészítjük a krémet: a 4 tojás sárgáját elkeverjük a porcukorral, keverés közben hozzáadjuk a lisztet. Felmelegítjük a tejet a vaníliával, apránként beleöntjük a tojásos masszát, és krém-sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni; hozzáadjuk a 4 tojás felvert habját és a durvára tört diót. Még langyosan a tálba öntjük, amelyben kocsonyásra fagy. Még finomabb, ha a krémbe kakaót is teszünk ízlés szerint (kb. 2 evőkanállal), vagy dúsítjuk rumba áztatott mazsolával.

 

Szalámi háztartási kekszből

Hozzávalók: 1,5 kg háztartási keksz, 1,5 dl tej, 25 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 5 dkg kakaó, 1 csomag mazsola, 5 dkg vagdalt dió, 10 dkg zselés cukorka.

A kekszet hosszúkás csíkokra vágjuk, a diót és a zselés cukorkát szintén összevágjuk. A mazsolát megtisztítva langyos vízben megáztatjuk. Vízgőz felett habosra keverjük a tejet a margarinnal és a porcukorral (kb. 20 perc). Ráöntjük az összevágott kekszre, hozzákeverjük a kakaóport, a mazsolát, diót és a zselés cukorkát. Hagyjuk kihűlni. Egy kiterített fólián vagy zsírpapíron szalámi formát készítünk belőle, majd hűtőbe tesszük. Később szeletelhetjük.

 

Majomkenyér / Kekszcsemege

Hozzávalók: 50 dkg háztartási keksz, 4-5 evőkanál rum, 1/2 kg porcukor, 4 dkg kakaó, 5 dkg cukrozott narancshéj, 3 evőkanál liszt, 2 dl tej, 15 dkg margarin és 10 dkg vaj (esetleg e helyett 25 dkg margarin), 10 dkg dió, 10 dkg mazsola.

A kekszet kézzel összetördeljük, meglocsoljuk rummal. A porcukrot, kakaót, narancshéjat, lisztet a tejjel jól felforraljuk, és a margarint, vajat felolvasztjuk benne. Amikor felolvadt, hozzáadjuk a durvára vagdalt diót és a mazsolát. Az egészet a megáztatott keksszel jól összekeverjük. Fóliával bélelt őzgerincformába öntjük, majd kifagyasztjuk; ezután hosszúkás tálra borítva lehúzzuk róla a fóliát, és ferdére szeleteljük.

 

Kakaós keksztekercs (Omnia-tekercs)

Hozzávalók: 25 dkg háztartási keksz, 10 dkg porcukor, 10 dkg darált, és egy kevés apróra vágott dió, 1 dl feketekávé, 1 csomag vaníliás cukor, kevés tej.

A krémhez: 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor és 2 dkg kakaó.

A darált kekszet az előírt anyagokkal összegyúrjuk, Porcukorral meghintett zsírpapírra kitesszük, és négyszög alakúra kinyújtjuk. A töltelékhez való vajat a cukorral és a kakaóval habosra keverjük, ezzel megkenjük, felcsavarjuk, külsejét apróra vágott dióba forgatjuk, és fóliába csomagolva kifagyasztjuk. Ferde szeletekre vágjuk.

 

Mandulás kekszgolyók

Darált kekszet mandula-esszenciával, lekvárral, porcukorral, kakaóporral alaposan összegyúrunk. Az így kapott masszából golyókat formázunk, mindegyik közepébe egy-egy szem magozott meggyet rejtünk.

 

Margarinos kekszes recept

1. réteg: Keverjük össze 20 dkg darált kekszet 5 dkg margarinnal, 1/2 dl rummal, és lapítsuk tepsibe.

2. réteg: Egy csomag vaníliás pudingot főzzünk meg és keverjünk össze 25 dkg túróval és 1 csomag vaníliás cukorral, majd öntsük az első rétegre.

3. réteg: Apróra vágott gyümölcs.

4. réteg: Zselatin.

               

Hegymászók keksz-csemegéje

Elkészítési idő: kb. 25 perc

Hozzávalók: 250 gr liszt, 2 teáskanál sütőpor, 125 gr vaj vagy margarin, 2 teáskanál vaníliás cukor, 5 evőkanál cukor, 1 csipet só, 5 evőkanál mazsola, 1 tojás

Elkészítés:

1. Vedd ki egy kicsit előbb a vajat vagy margarin és a tojást a hűtőből, hogy ne legyen túl hideg, ha használod.

2. Melegítsd elő a sütőt 225 fokra.

3. Keverd össze a sütőport és a lisztet és tedd a gyúródeszkára, vagy a tiszta asztalra. A közepébe készíts egy kis mélyedést.

4. Vágd kis darabokra a vajat vagy a margarint és tedd a lisztkupac szélére.

5. A mélyedés közepébe jön a cukor, a vaníliás cukor és egy csipet só. Üsd a cukor tetejére a tojást, és gyúrd össze a tésztát. Végül a mazsolát is dolgozd bele.

6. Formálj kis hegyeket a tésztából és süsd őket 5-10 percig egy zsírpapírral kibélelt tepsiben.

 

Hideg csokoládékrém pohárban

Minden tojáshoz egy és fél deka csokoládé kell puhítva és kevés cukor. Jól elkeverjük! Tojás habja jön hozzá, mokkacsészébe téve, hideg helyre állítjuk kis időre. Gyorsan elkészül, így igen alkalmas falun, ha váratlan vendégnek finom édességet akarunk adni.

Sennyey Anna grófnő

 

Hókifli

1 tejfölös pohár házi zsírból, 1 pohár jó minőségű tejfölből csipet sóval, 3 dkg élesztővel, amit pici tejben, pici cukorral felfuttatunk; és annyi finomliszttel, amennyit bevesz, jó ruganyos tésztát készítünk. Késfok vagy annál vékonyabbra próbáljuk nyújtani. Kis kávéscsészével kiszúrjuk (akinek van ilyen kisebb formája, az is jó).

Tölthetjük: dióval, mákkal, fejtett meggyel, reszelt almával (ezt alaposan ki kell csavarni, az sem baj, ha teszünk bele kevés durvára vágott diót, hogy az alma levét felszívja), keményebb lekvárral. Feltekerjük kifli alakúra, sütőlemezen sütjük közepes tűzön. Még melegen megforgatjuk porcukorban (fél kg porcukorhoz kb. 2-3 vaníliáscukrot tegyünk, de készíthetünk otthon is, a porcukorba jó előre vanília rudat teszünk

Nagyon sokáig eláll akár alufóliába csomagolva, vagy pedig az ultramodern sütis dobozban.

 

Húsvéti csokoládétorta (Bajram Pasta)

Hozzávalók: 6 dkg étcsokoládé, 6 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg átszitált liszt, 1 kávéskanál sütőpor, egy csipetnyi só, 5 cl konyak, egy kevés forró víz, a krémtöltelékhez 6 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 6 dkg étcsokoládé, és egy kevés konyak.

Elkészítés: Gőzfürdőben megolvasszuk a csokoládét, és néhány evőkanálnyi forró vízzel, krém sűrűségűvé keverjük. Ugyanezen a gőzfürdőn felolvasszuk a vajat, hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliáscukrot, majd habosra keverjük. Beleadjuk a tojás sárgákat, a sót, és kb. 10 percen átkevergetjük. Ha a massza már sima, lassan állandó keverés mellett, hozzáadagoljuk a csokoládét. Hozzáadjuk a sütőport, a lisztet, a konyakot, és az előzőleg keményre felvert tojásfehérjét. Vajjal kikent tortaformába öntjük, és közepesen meleg sütőben megsütjük. Ha kihűlt, a tortát két lappá vágjuk, megtöltjük, és kívül is bevonjuk a csokoládé krémmel.

Csokoládékrém készítése: a vajat gőzfürdőn felolvasztjuk, belekeverjük a porcukrot, és azzal együtt habosra keverjük ki.

Hozzáadjuk az ugyancsak gőzfürdőben meglágyított étcsokoládét, és simára keverjük. A még meleg töltelékhez állandó keverés közben apránként annyi konyakot adagolunk, hogy az kihűlés után, krém sűrűségű legyen.

 

Húsvéti túrótorta

16 szelet

Hozzávalók: 1 cm vastag szögletes piskóta, 2 doboz körszeletes ananászbefőtt, 25 dkg tehéntúró, 2 dl tejszín, 10 dkg margarin, 3 zacskó habfixáló, 1 csésze kimagozott meggybefőtt, 2 zacskó vaníliás cukor, csipet só.

Mindkét doboz ananászbefőttet leszűröm. (Levéből citromlével, szódavízzel és jégkockákkal üdítőital készíthető a locsoló gyerekek számára.) Az egyik doboz gyümölcsöt turmixgépben összetöröm, a másik doboz lecsöpögtetett ananászkarikát, papírral leszárítom. A tejszínt kemény habbá verem. A túrót simára töröm, összekeverem a vaníliás cukorral, a sóval és a turmixolt ananásszal, végül hozzáadom az olvasztott, de már nem forró margarint. Ezután hozzákeverem a habfixet, és beleforgatom a kemény tejszínhabot.

A krémet rákenem a piskótalapra, és a tetejét kirakom a félretett ananászkarikákkal. A meggyszemeket belenyomkodom, és a süteményt a hűtőszekrényben legalább fél napig hűtöm. Kockákra vágva kínálom. Tálaláskor habszifonból nyomok rá tejszínhabot.

 

I

 

Igazi farsangi fánk

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 3 dkg friss élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 4 dl tej, 7 dkg vaj vagy margarin, 6 tojássárgája, késhegynyi só; olaj a sütéshez; a tálaláshoz: 2 evőkanál rum, 2 dl sárgabaracklekvár.

A szétmorzsolt élesztőt és a cukrot 2 dl langyos tejben simára keverjük, majd langyos helyen, letakarva felfuttatjuk. Közben az átszitált lisztet tálba szórjuk. Nagyobbacska mélyedést vájunk a közepébe, amibe beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a tojássárgákat, a sót, a vaníliás cukrot és a megmaradt, ugyancsak langyos tejet. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, végül a vajat is belegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, liszttel meghintett tálba rakjuk, és a tetejét is meglisztezzük. Konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen addig kelesztjük, amíg eredeti térfogatának duplájára nem nő. Ezután lisztezett deszkára tesszük, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és lisztbe mártott nagy fánkszaggatóval vagy vizespohárral kiszaggatjuk. A deszkán még negyed óráig pihentetjük. Nagy lábosba legalább 5 ujjnyi olajat öntünk, és felforrósítjuk. Egyszerre csak kevés fánkot tegyünk a forró olajba, mert sülés közben a fánkok térfogata megváltozik, vagyis nagyra nőnek. Alsó felüket fedő alatt sütjük, majd megfordítva, már fedő nélkül sütjük tovább. Az olajból kivett fánkokat papírtörülközőre szedjük, hogy az a felesleges olajat beszívhassa. Vaníliás porcukorral meghintjük, és kevés vízzel meg rummal hígított forró barackízzel kínáljuk.

 

Isler

14 dkg kemény vaj, 21 dkg hámozatlan őrölt mandula, 7 dkg cukor - ebből tésztát gyúrunk.(Se tojás, se sütőpor, se citromhéj, se só.)

Pihentetés után fél cm vastagra nyújtjuk, fánkszaggatóval kiszúrjuk, gyenge tűzön inkább szárítjuk, mint sütjük. Kihűlve kettőt-kettőt ribizli (vagy málna) lekvárral összeragasztunk. Tetejüket, oldalukat csokoládémázzal vonjuk be.

 

J

 

Jó gyerekek kalácsa

8 deka cukrot, 10 deka vajat, 3 egész tojást, 1/2 csomag Váncza vanillincukrot, késhegynyi sót 1/2 kg liszttel kevert 1 csomag V.-sütőporral és annyi tejjel jól eldolgozzuk, hogy lágy kalácstésztát kapjunk. A tésztához még 8-10 deka mazsolát és 10 deka darált diót téve, kolbász-vastag rudakká sodrunk, melyeket erősen vajazott kuglófformába körben gyenge nyomkodással helyezzünk el. Azonnal meleg sütőbe rakva, lassú tűznél sütjük. Igen jó kávéhoz.

 

Joghurt torta 1.

Hozzávalók: 3 pohár (6dl) joghurt, 2 dl tejszín, 8 evőkanál kristálycukor, 1 csomag zselatin

A joghurtot, cukrot, tejszínt simára kavarom. A zselatint 2 dl vízben feloldom, forrásig melegítem, hozzáöntöm a kikevert joghurthoz. Tetszés szerinti fajtájú, és mennyiségű gyümölcsöt teszek bele. Tortaformába öntöm, és 3-4 úrára hűtőbe teszem. Tetejét gyümölccsel díszítem!

 

Joghurt torta 2.

Hozzávalók: 0,5 liter joghurt sima, gyümölcsös, 1 csomag tejszinhabpotló por a hozzávaló tejjel, 10-15 dkg apróra vágott gyümölcs, vagy lecsöpögtetett befőtt, 1 csomag zselatin (25 grammos), tetszés szerint cukor, vagy édesítőszer,

Kb. 1,5 dl joghurtot felmelegítünk a belekevert zselatinnal addig, amíg szép fényes nem lesz, de vigyázz nehogy felforrjon!

Hozzá kell adni a maradék joghurtot, a felvert tejszint, és a gyümölcsöt formába  kell önteni, és ha gyorsan akarod tálalni1-2 órára a fagyasztóba, vagy hosszabb időre a hűtőbe kell tenni.

 

Joghurtos gyümölcs süti

Hozzávalók: 2 pohár joghurt, 2 egész tojás, 1 pohár olaj, 2 pohár (szűken mérve) cukor, 4 pohár liszt, 1 sütőpor, 1 üveg befőtt (cseresznye, meggy, barack, ami van) vagy annak megfelelő mennyiségű bármilyen friss gyümölcs.

A joghurtot, tojást, olajat, cukrot össze kell keverni. A lisztbe belekeverni a sütőport, majd hozzákeverni az előzőekhez.

Tepsibe önteni (a tepsivel nem kell semmit tenni, elég a tésztában lévő olaj), a tetejére szórni a kimagozott, cukrozott, kinyomkodott gyümölcsöt. Ha befőtt, akkor már nem kell cukrozni, csak a levét kinyomkodni.

Előmelegített sütőben kb. 35-40 percig kell sütni. (Kötőtű próba).

 

Joghurtos hideg citromkrém

Hozzávalók: 4 pohár joghurt, 4-6 evőkanál sűrített, cukrozott tej, 1 citrom reszelt héja, és leve

Joghurtot, sűrített tejet, citromlevet turmixgépbe öntjük. habosra keverjük, majd beleszórjuk a citromhéjat, és újból összekeverjük. Pohárba vagy kompótos tálba rakjuk, díszítjük tejszínhabbal vagy citromkarikákkal, majd jól lehűtjük. 

 

Joghurtos őszibarackkrém

Az előírásnak megfelelően elkészítünk egy vanília ízű Aranka pudingport (ezt csak hidegen össze kell keverni!). 10 percig állni hagyjuk, majd négy deci joghurtot, egy csomag vaníliás cukrot meg 60 deka megtisztított, 'kis kockákra vágott őszibarackot keverünk bele. Mély üvegtányérokba vagy talpas poharakba töltjük, és behűtjük. Tálalás előtt a tetejét őszibarack szeletekkel díszítjük. (Ha édesebben szeretjük, még egy kevés porcukor is kerülhet a krémbe.)

 

Joghurtos sütemény

Hozzávalók: 4 pohár joghurtot, 2 evőkanál zselatint, 10 evőkanál cukrot, és 2 csomag vaníliás cukrot összekeverünk, majd felforraljuk, és utána kihűtjük.

A kihűlt masszába keverünk 2 pohár tejszín kemény habját.

Tehetünk bele mindenféle gyümölcsöt és mazsolát. Tortaformába tesszük, majd 3-4 órára hűtőbe tesszük.

 

Joghurtos süti

Hozzávalók: 1 db joghurt (a továbbiakat a poharával kell kimérni), 2/3 pohár cukor, 1/2 pohár olaj, 2 pohár liszt, 2 db tojás, 1 sütőpor, 1 vaniliás cukor, 1/2 citrom reszelt héja

A tojás sárgáját a cukorral kikeverjük. Hozzáöntjük a joghurtot, majd az olajat, vaníliás cukrot, citrom héját, a sütőporral elkevert lisztet. Tojás fehérjét felverjük habnak, óvatosan hozzákeverjük a többihez, hogy a hab ne törjön össze. Kiolajozott tepsibe öntjük, elegyengetjük, jó sok kimagozott gyümölcsöt teszünk rá (a savanyú gyümölcsöt előtte cukorba forgatom).

Előmelegített sütőben 20-30 percig sütjük közepes lángon, közben tilos nyitogatni a sütő ajtaját, mert összeesik. Ha megsült, rögtön vágjuk fel, egymástól távolítsuk el a szeleteket, különben megvizesedik. A meggyes süteményt ajánlatos fa késsel vágni, a fémtől szürke lesz.

 

Joghurttorta (nagyon könnyű és finom)

Hozzávalók: 3 pohár natúr joghurt, 1 csomag zselatinpor, 1 csomag vaníliás cukor, 7 csapott evőkanál cukor, 3 dl habtejszín, kb. 50 dkg apróra vágott gyümölcs vagy befőtt; ez lehet bármi, ami éppen érik, vagy terem, vagy pedig be tudjuk szerezni (alma, banán, őszibarack, körte, kiwi, meggy, cseresznye, szőlő, narancs, mandarin, eper, málna, stb.)

A gyümölcsöket megtisztítjuk, szükség szerint kimagozzuk, egyenletes kockákra vágjuk. Ha befőttből készül, azt leszűrjük, lecsöpögtetjük és feldaraboljuk.

A tejszínt kemény habbá verjük és félretesszük.1 pohár joghurtot egy edényben közepes tűzön felmelegítünk (nem szabad forralni), elkeverjük benne a zselatint. Amikor teljesen elolvadt, levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a többi joghurtot, majd cukorral és vaníliás cukorral ízesítjük. Majd belekeverjük a gyümölcsdarabokat. Végül a tejszínhabot forgatjuk bele óvatosan, hogy össze ne törjük.

Egy nagyobb tortaformát vagy egy lábast hideg vízzel kiöblítünk (ha van időnk, előtte 2 órára betehetjük a hűtőszekrénybe), beleöntjük a tejszínes joghurtot. Hűtőben dermesztjük, min. 2 óra. Majd a formából kivesszük, tálaljuk. Süthetünk gyümölcstorta lapot is, arra is ráboríthatjuk, de önmagában is kiváló.

 

Juhtúrós pogácsa

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg juhtúró, 25 dkg margarin, 1 egész tojás, 1 dl langyos tej, csipet cukor, élesztő, tejföl, amennyit felvesz (max. 2dl), só 

Elkészítés: A langyos tejben feloldjuk a pici cukrot, majd beleteszünk egy csomag por-élesztőt (fél kg liszthez valót). A lisztet a sóval, margarinnal, juhtúróval és egy tojással összekeverjük, majd hozzáadjuk a megfuttatott élesztőt. Annyi tejfolt adunk hozzá, hogy rétestészta keménységű tésztát kapjunk (minél tovább dagasztjuk, annál több tejfölt fel fog venni). Ne legyen túl kemény a tészta. Ezután 3/4 órát meleg helyen pihentetjük. Kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tetejét tojással megkenjük. Még 1/2 órát pihentetjük a tepsiben, majd szép világosbarnára sütjük. Az íze kitűnő, és sokáig finom puha marad.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.