Kabinetpuding
Verjünk kemény habot 2 tojás fehérjéből, keverjünk bele 6 dkg cukrot, a 2 tojás sárgáját, végül 3 dkg lisztet, öntsük vékonyan megkent, meglisztezett tepsibe, süssük meg világosbarnára; még melegen pudingforma segélyével vágjunk gömbölyű lapokat belőle. Használatig tegyük félre. Készítsünk jó vaníliakrémet a következőképpen: 4 tojás sárgáját, 4 kanál cukrot, fél rúd vaníliát,
Egy sor krém, egy sor lap, közbe kis tisztított mazsolával meghintve, ha megtelt a forma, zárjuk le, állítsuk 3-4 óráig sótalan jégbe, tálra fordítva öntsük le maraszkinóval.
Kakaókrém
60 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 3 evőkanál kakaópor, 10 dkg cukor, 10 dkg vaj, 1 evőkanál rum,
A kakaót egy deci vízbe beleszórom, majd a cukrot hozzátéve a nescaféval és a sóval együtt felforralom, ezután sűrűre főzöm és hagyom kihűlni. Közben a vajat habosra keverem. Ha a csokoládés massza kihűlt, hozzáadom a habos vajat és a rumot, majd tovább keverem. Ezután óvatosan beleforgatom a kemény habbá vert tejszínt is. Adagokra osztva a tetejét szépen feldíszítem. Jól lehűtve kínálom.
Kakaós túrós
38 dkg Ráma margarint 22 dkg porcukorral és 60 dkg liszttel elmorzsolunk, hozzáadunk 2 tojás sárgáját, 1 csomag sütőport és 3 evőkanál kakaót. Kemény tésztát gyúrunk belőle, majd kettévesszük. Zsírozott-lisztezett tepsibe reszeljük az egyik felét.
Kakaós-joghurtos kocka (1 tepsi)
Hozzávalók:
Mély keverőtálba ütjük a tojásokat, majd a joghurttal, a sóval és a cukorral fehéredésig keverjük. Ezután az összes többi nyersanyagot is belekeverjük. (Kézi kis robotgéppel szinte percek alatt összekeverhető.) Egy közepes tepsit az olajjal kikenünk, liszttel behintjük, majd a masszát belesimítjuk. Előmelegített forró sütőbe toljuk, és közepesnél valamivel kisebb lángon lassan sütjük, amíg a beleszúrt hurkapálcára már nem tapad a masszából. A tepsiben hagyjuk kihűlni, csak azután vágjuk fel tetszés szerinti kockákra. Vaníliás porcukorral meghintve rakjuk tálra. (Kefirrel vagy házilag megaltatott tejjel, vagy fele részben tejföllel kevert joghurttal, kefirrel is ugyanígy készíthető, esetleg cukrozott kakaópor is keverhető bele.)
Elkészítési ideje: kb.90 perc.
Kalácspuding (4 személyre)
Hozzávalók: kb. 25-30 dkg maradék, száraz kalács, 5 dkg vaj (vagy margarin), 2 tojás,
A kalácsot egészen vékony szeletekre vágjuk, majd a szeleteket felkockázzuk. A tojást habosra verjük a tejjel, és hozzákeverjük a lekvárt, a megmosott és leszárazott mazsolát, valamint az olvasztott, de már nem meleg vajat. A kalácskockákat leöntjük a lekváros-tojásos tejjel. 15 perc múlva felkeverjük, és egy kikent kis tepsibe öntjük. A megtöltött tepsit beleállítjuk egy kétujjnyi vízzel telt nagyobb edénybe, és az előmelegített forró sütőbe toljuk. Legalább 40 percig gőzöljük erős lángon. Akkor van készen, ha a beleszúrt hurkapálcára már nem tapad a "tészta". A tepsiből kiborítjuk, és négy kockára vágva azonnal kínáljuk.
Elkészítési ideje: kb. 80 perc.
Kalifa-puding
Hozzávalók:
Elkészítés: A tejet, cukrot kb. 10 percig főzzük, amíg sziruppá sűrűsödik.
A darát vajban takarékon megpirítjuk. Majd rácsepegtetjük a citromlét, ráöntjük a szirupot, jól összekeverjük, és még 2 percig a lángon hagyjuk. 20 percig pihentetjük.
Kis üvegtálakban, melegen, tejszínhabbal díszítve, a fahéjas rózsaszirommal megszórva kínáljuk.
Kaliforniai rizsfelfújt
4 személyre
Hozzávalók: 15 dkg gyors rizs,
A megmosott mazsolára öntöm a rumot és belekeverem a citromhéjat. 15 percig hagyom állni. Közben a rizst a
A már nem forró tejberizst, a megmosott és lecsöpögtetett málnát, a rumba áztatott mazsolát, valamint az áttört túrót a tojásos masszához keverem. Az egészet beletöltöm egy margarinnal kikent, tetszés szerinti magas formába, és az előmelegített sütőben kb. 50 percig sütöm. Sok gyümölccsel megrakva, forrón tálalom.
Kaplan krémes
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1 1/2 csomag szalakáli, 5 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, 5 dkg margarin,
Krém: 1/2 liter tej, 1 csomag vaniliás cukor, 3 tojás sárgája, 20 dkg porcukor, 8 dkg darás liszt.
A krémet sűrűre főzzük, még melegen lazán belekeverjük a felvert tojások fehérjét. (4 tojás) Tetejére porcukrot szórunk, vagy csokimázzal vonjuk be. Fogyasztás előtt 2 nappal ajánlatos elkészíteni.
Kapros–túrós lepény
Előzőleg 2 evőkanál langyos tejet egy kisebb pohárban keverjünk össze negyed mokkáskanál barna cukorral, morzsoljunk rá 1 dg élesztőt, és tegyük meleg, huzatmentes helyre. Erre azért van szükség, mivel a lehűlt, hideg tejben az élesztőgombák szaporodása nem indul meg. Felmelegíteni azonban nem szabad, mert így viszont elpusztulnak az élesztőgombák. Utána 1 egész tojást keverjünk habosra
(Műanyag fóliát ne használjunk erre a célra, mivel a tészta befülled alatta.) Ha megkelt, gyúrjuk össze, és nyújtsuk ki akkorára, hogy egy kisebb méretű, előzőleg kivajazott és kilisztezett zománcozott tepsibe helyezve éppen az oldaláig érjen, majd meleg helyen letakarva kelesszük még fél óráig. A sütés közbeni felfúvódás miatt legalább
A valódi magyaros ízű kapros–túrós lepény mindig sóval készül, aki azonban nem szereti a sós túró ízét, elkészítheti édesen is. Ebben az esetben a tésztájába csak egy csipet sót tegyünk, és keverjünk hozzá 3 dg barna cukrot, a tölteléket pedig só helyett 10 dg mézzel ízesítsük. Ha télen készítjük ezt a változatot, sokkal finomabb lesz, ha mézzel tartósított friss, üde kaprot használunk hozzá. Nyár elején a zsenge, zöld kaporlevelet mossuk meg, csepegtessük le, és szikkasztás után vágjuk nagyon apróra. Rakjuk kisméretű megtisztított befőttesüvegekbe, jól nyomkodjuk le, és merjünk rá annyi forrpontig hevített mézet, hogy ellepje. Légmentesen lezárva mélyhűtőben tároljuk. Felbontás után nem szükséges a teljes mennyiséget felhasználni, mivel a méz még egycsillagos mélyhűtő-térben is meggátolja a maradék megromlását. Ebben az esetben a tölteléket kóstolás útján ízesítsük. Amennyiben az édes lepényben a kaprot 4 dg mazsolával helyettesítjük, és a töltelékbe 1 dg vanillincukrot is teszünk, akkor közönséges Túrós lepényt kapunk. A fenti mennyiség fő fogásként tálalva 4, desszertként 6 személynek elegendő.
Karácsonyfa-függelékek
Hozzávalók kb. 80 db-hoz:
A tésztához:
A díszítéshez:
Előkészítés: 40 perc
Pihentetés: 1óra
Sütés: 10 perc sütőlemezenként
Elkészítés: Halmozzuk a lisztet a porcukorral és a citromhéjjal együtt a gyúródeszkára. Helyezzük a közepébe a tojást, majd rakjuk körül a kis darabokra vágott zsiradékkal. Az egészet dolgozzuk el egy nagy késsel, majd kézzel gyúrjuk össze kemény tésztává. Utána göngyöljük fóliába, és legalább 1 órára rakjuk hideg helyre. A sütőt melegítsük elő 180 oC-ra (gáznál 3-as fokozat). A sütőlemezt zsírozzuk ki vagy béleljük ki sütőpapírral. A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki 3-
Szaggassunk ki tetszés szerinti formákat (pl.: angyal, csillag, szív, karácsonyfa, stb.) és rakjuk a sütőlemezre. A sütőben (középen) kb. 10 percig süssük, amíg aranysárga nem lesz.
Utána a süteményeket tegyük tésztarácsra és hagyjuk jól kihűlni.
A bevonathoz keverjük ki a porcukrot a citromlével, a rummal vagy a málnasziruppal jó sűrűre. Utána kenjük be vele a tésztácskákat, és hagyjuk, hogy a bevonat kissé megszáradjon. Ezt követően tetszés szerint díszíthetjük apró színes, cukor gyöngyökkel, durva kristálycukorral, vagdalt pörkölt mandulával vagy készen kapható cukor-virágocskákkal.
A bevonat legyen elég sűrű, mert különben a díszítések nem emelkednek ki, vagy a színes cukorgyöngyök szétfolynak rajta. Túl kemény se legyen, mert akkor meg nem szilárdul meg rajta a díszítés. A legjobb, ha egyszerre kb. 10 sütemény bevonatát készítjük el, mert mire ezekkel végeztünk, addigra az első sütemények megszáradnak annyira, hogy hozzákezdhetünk a díszítésükhöz.
Karácsonyi csillag
Hozzávalók kb. 25 db-hoz:
Elkészítés: A lisztből, a cukorból, a vaníliás cukorból, a tojássárgájából és a vajból összegyúrt tésztából cipót formálunk, és 1 órán át a hűtőszekrényben pihentetjük.
A sütőt 180 fokra (gázsütő 2-es fokozat) felmelegítjük.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd azonos mennyiségű sima és csóvás csillagot szúrunk ki. A csillagokat sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakjuk, kb. 8 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
A simára kevert lekvárral összeragasztunk egy-egy kicsi és egy-egycsóvás csillagot.
Átszitáljuk a porcukrot, háromfelé osztjuk és az egyik részt citromlével, a másikat pedig mangó-sziruppal festjük meg. A csillagokat bevonjuk különböző színű mázzal, és hagyjuk megszáradni.
Karácsonyi fatörzs
8 egész tojást 25 deka porcukorral, meg egy vaníliás cukorral habüstbe öntünk, és habverővel gőz fölött verjük. míg kemény, habos nem lesz. ("Szalagos" legyen a massza). A gőzről levéve tovább verjük, míg ki nem hűlt (hideg vízbe állítjuk az üstöt). majd csipet sót és szitálva 25 deka réteslisztet adunk hozzá. Végül óvatosan beleöntünk 12,5 deka olvasztott, langyos vajat vagy margarint. Kizsírozott, lisztezett tepsiben ujjnyi vastagon elterítjük. és nem túl sötétre sütjük
Még melegen tiszta konyharuhára borítjuk, és összegöngyölve hűtjük ki. Közben 3 tojás sárgáját habosra keverünk 15 deka cukorral, és gőz fölött, állandóan kevergetve sűrű krémmé főzzük. Kihűtjük, majd habosra keverjük 10 deka olvasztott csokoládéval (vagy 3 evőkanál kakaóval), meg 25 deka vajjal, illetve margarinnal. A krém felével megkenjük a széthajtogatott tésztalapot, újra összegöngyöljük, és külsejét is krémmel vonunk be. Hideg vízbe mártott villával fatörzsszerűre recézzük. Jól behűtjük. Díszíthetjük marcipán tobozokkal. csokoládé tortadarával, csillag alakú keksszel.
Karácsonyi hablánc
Hozzávalók: 4 tojás fehérje, 7 dkg kristálycukor, 20 dkg cukor, egy kevés víz, 6 dkg porcukor, piros ételfesték a színezéshez
A tojás fehérjéből a finom kristálycukorral nagyon kemény habot verünk. A 20 dkg cukorból, és egy kevés vízből sűrű szirupot főzünk, folyamatos keverés közben beleöntjük a habba, és addig verjük, míg kihűl. A hab nagyon kemény legyen! Azután belekeverjük a porcukrot, és a masszát két részre osztjuk. Az egyik részt megfessük egy kevés piros festékkel, a másikat fehéren hagyjuk. Így elkészített habot, nyomó- zsákba tesszük, és kikent tepsibe apró csókokat nyomunk belőle. A habcsókra ezüstfonalat helyezünk, és a csókok közötti fonálra kisebb csókokat nyomunk.(a rózsaszín és fehér csókokat váltogatjuk). Az így elkészített láncokat mérsékelten meleg sütőben megszárítjuk.
Karácsonyi keksz
Hozzávalók egy tepsire való adaghoz: 12,5 dkg Grahamliszt (teljes őrlésű búzaliszt), egy evőkanál porcukor, egy evőkanál vaníliás cukor, egy csipetnyi só. 7,5 dkg margarin, 2,5 dkg tejföl, némi liszt a munkafelületre, sütőpapír (vagy helyette liszt és zsiradék a tepsi bekenéséhez), egy tojássárgája a kekszek tetejére (el is maradhat, helyette cukros víz is megteszi), a díszítéshez mogyoró, dió, díszítőcukorkák.
A tészta valamennyi hozzávalóját alaposan összegyúrjuk, vagy konyhai robotgéppel összedolgozzuk. A tésztát műanyag fóliába csomagoljuk, majd egy órára a hűtőszekrénybe tesszük. A sütőt 180°C-ra állítjuk be. A tepsit előkészítjük a sütéshez.
A tésztát kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk, majd különféle formákkal kis kekszeket szaggatunk belőle. Fontos, hogy a tészta hideg legyen! Egy tojássárgáját összekeverünk egy kanál vízzel, majd bekenjük a kekszek tetejét. Erre kerülnek a díszítések: mandula, dió, mogyoró, színes díszítőcukorkák. Kb. 13 percig sütjük, akkor jó, ha a színe már aranybarna.
Tipp: ha a kekszeket jól záródó fémdobozban tároljuk, sokáig frissek maradnak, s nedvességgel sem szívják tele magukat.
Karácsonyi süti
(Diós szeletek, karácsonyfák, ajándékcsomagocskák)
Sütési idő: 15-20 perc 200 fokon
Hozzávalók: 25 dkg margarin, 20 dkg cukor, 1 csomag vaniliás cukor, 1 csipet só, 4 tojás, 20 dkg darált dió, 25 dkg liszt, 3 kiskanál sütőpor, 25 dkg porcukor, 2 kávéskanál őrölt kávé, 3 evőkanál konyak, 2-3 evőkanál víz, dióbél a díszítéshez, sötét csokimáz, bonbon, cukorka, marcipán, baracklekvár
A margarint habosra keverjük, majd a cukrot a vaniliás cukrot, sót és a tojást hozzáadjuk. Beletesszük az őrölt diót, majd apránként a sütőporral elkevert lisztet. Egy tepsit kizsírozunk, a tésztát rásimítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük. Időközben a porcukorból, őrölt kávéból, a konyakból és a vízből mázat kavarunk. A kész süteményt még forrón négyzetekre vagy háromszögekre vágjuk. A háromszögekre vagy dióbelet ragasztunk, vagy bevonjuk cukormázzal.
Felmelegítjük a sötét csokoládét. Egy keveset nyomózacskóba teszünk belőle és csíkokat nyomunk vele a még nedves mázra. Gyufaszállal vonalat húzunk a csúcs irányába, mellette pedig lefelé. A "fenyőfákat" apró cukorkákkal díszítjük.
A "csomagocskákhoz" a négyzet alakú tésztákat felmelegített lekvárral, majd cukormázzal vonjuk be és megszárítjuk. A marcipánmasszát kinyújtjuk, csíkokra vágjuk és a "csomagocskákat" átkötjük vele.
Karácsonyi torta.
Hozzávalók: 12 tojás, 30 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 30 dkg darált dió, 3 dkg darás liszt.
A tojás sárgáját, porcukorral és vaníliás cukrot fél óráig keverjük. Azután hozzá adjuk a darált diót, a lisztet és végül a keményre vert tojáshabot. A tésztát két egyforma részre osztjuk, és két egyforma, kikent, kilisztezett tortaformában külön-külön sütjük, lassan mérsékelt tűzön.
A teljesen kihűlt két tortát kettévágjuk, megtöltjük, és a lapokat egymásra rakjuk. A tortába így három réteg krém készül. A tetejét és az oldalát rummázzal vonjuk be, és díszítjük.
Krém: 20 dkg porcukor, 20 dkg vaj, 14 dkg őrölt dió, rum, ízlés szerint.
A porcukrot a vajjal jól összekeverjük, azután beletesszük az őrölt diót és a rumot.
Rummáz: 26 dkg porcukor, 2 kanál, forró víz, 2 kanál rum, 1 kávéskanál olaj.
A porcukorra öntjük a forró vizet, a rumot és az olajat, és sűrű mázzá keverjük.
Karamell-krém
Húsz deka porcukrot vasserpenyőben világosbarnára olvasztunk, két dl. vízzel feleresztjük, és addig forraljuk, míg egész sima nem lesz. Most öt tojás sárgáját 12 deka porcukorral jól elkeverjük, hozzáadjuk a langyos karamell-cukrot, gőz fölött habverővel addig verjük, míg meg nem sűrűsödik, aztán a tűzről elvéve, kihűlésig tovább keverjük. Négy deciliter tejszínből kemény habot verünk, hozzákeverünk öt deka vaniliás porcukrot, elkeverjük a fenti kihűtött krémmel, végül hat lap zselatint, melyet négy kanál meleg vízben feloldunk, langyos állapotban belekavarunk a fenti anyagba és nyomban az előre elkészített, olajjal kikent formába öntjük, hidegre tesszük, ahol rövidesen megkocsonyásodik.
Karamellás mandulafánk
Hozzávalók: 30-35 dkg finomliszt, 2 1/2 dkg friss élesztő, 14 dkg porcukor, 1/2 dl tej,,14 dkg vaj vagy margarin, 4 tojás sárgája, 10 dkg lehéjazott és nagyon vékony szeletekre (szálkásra) vágott mandula; a tepsi kikenéséhez: 2 dkg vaj és kevés liszt.
Az élesztőt elmorzsoljuk, és teáskanálnyi porcukorral együtt a tejbe keverjük. Langyos helyen felfuttatjuk. Közben a vajat a cukor kétharmad részével habosra keverjük, hozzáadjuk a tojássárgákat, majd a liszttel és a megkelt élesztővel alaposan kidolgozva, kalácstészta keménységű tésztát dagasztunk. Ha a tészta már jó levegős, lyukacsos, lisztezett kézzel apró gömböket formálunk belőle. Ugyancsak lisztezett deszkán hagyjuk kelni még legalább fél órát, majd vajjal kikent és liszttel megszórt tepsibe téve, előmelegített, forró sütőben pirosra sütjük. Míg a tészta sül, a megmaradt cukrot teflonserpenyőben barnára pirítjuk, és
Karamellpuding
Egy liter tejet 10 dkg cukorral és egy rúd vaníliával felforralunk. Feltörünk, és elhabarunk öt tojást, csipetnyi sóval megsózzuk, hozzáadjuk a langyosra hűlt tejhez. 20 dkg cukorból nem túl sötét karamellt készítünk, felöntjük kevés vízzel, előmelegített pudingformába tesszük, és gyorsan, még mielőtt megkeményedne, egyenletesen elfolyatjuk a forma oldalán. Ezután a tejjel elkevert tojásokat is beleöntjük a formába, lezárjuk, és háromnegyed óráig vízfürdőben főzzük. Ha a puding elkészült, hideg helyre tesszük, amikor kihűlt, kiborítjuk egy kerek tálra.
Karibi csigafánk
Elkészítési idő kb. 40 perc, darabonként kb. 1130 joule-t (270 kalóriát) tartalmaz.
Hozzávalók 10 személvre: a tésztához: 60 dkg liszt, 10 dkg cukor,
A kisütéshez olaj
Kb.
Elkészítés: A lisztet tálba szitáljuk. Fazékban felforralunk
Még forrón beleforgatjuk a cukorral elkevert vaníliás cukorba, és azonnal kínáljuk. (Kb. 20 csigát kapunk. )
A koktélhoz a kókuszreszeléket leforrázzuk 1/4 I vízzel. Kb. 10 percig áztatjuk, majd gézen átszűrjük, és a kókuszlevet felfogjuk.
A gyümölcslevet, a likőrt, a kókusztejet és a rumot nagy tálba öntjük, majd 10 jégkockát adunk hozzá. Jól összekeverjük, és 2 dl-es koktélos poharakba szűrjük.
A mangót meghámozzuk, magját eltávolítjuk. Húsát kis darabokra vágjuk, feldíszített pálcikára szúrjuk, és a poharakba helyezzük. Elkészítési idő 25 perc, poharanként 1550 joule-t (370 kalóriát) tartalmaz.
Ötletünk: Ezt a felnőtteknek való koktélt eredetileg kókusztejjel készítik, majd a kókuszdió héjába töltik. Tört jég hozzáadásával elkészíthetjük shakerben vagy turmixgépben is. A hozzávalók közül a mangó elhagyható, vagy konzerv ananásszal - a kókusztej pedig tejszínnel - helyettesíthető.
Kávé torta
7 egész tojás, 25 deka cukor és 25 deka héjas, darált mandulát habosra keverünk. Azután hozzá keverünk 60 szem pörkölt, darált kávét, jól kikent torta-formába töltjük, s lassan sütjük körülbelül 1 óra hosszat. 20 deka cukrot fél csésze vízzel sűrűre főzünk, 3 szelet csokoládét és 12 deka vajat ebben a szirupban feloldunk. Azután a tűzről elvesszük, s ha kihűlt 3 tojássárgáját keverünk hozzá, ismét a tűzhelyre tesszük, s keverjük, míg sűrűsödni kezd. Ha kihűlt, a kétfelé vágott tortát megtöltjük, s egészen bevonjuk a krémmel.
Kávéfelfújt
Tizenöt deka friss írósvajban 15 deka finomlisztet sárgára pirítunk. Erős, jó feketekávéból és egy fél liter sűrű tejből barna tejeskávét készítünk, 25 deka vaniliás cukorral (az egész folyadék egy liter legyen); ezzel a kihűlt rántást föleresztjük s a tűzre visszatéve, folytonos kavarás mellett sűrűre főzzük. Ha kihűlt, egyenként hét tojás sárgáját kavarunk bele, végül öt tojás kemény habját, és tűzálló edényben egy óra hosszáig sütjük.
Kávétorta Júlia-módra
Hozzávalók: piskótához: 7 tojás, 7 púpozott evőkanál finomított kristálycukor, 2 teáskanál Nescafé, 7 púpozott evőkanál rétesliszt, fél csomag sütőpor;
A krémhez: 25 dkg Ráma margarin, 20 dkg porcukor, 3 evőkanál Nescafé, 2 teáskanál kakaópor (nem cukrozott).
A tojássárgáját a cukorral kikeverem, beleszórom a Nescafét. Ezután felváltva keverem bele a lisztet (amelybe bele tettük a sütőport) és a tojásfehérjéből felvert habot. Vastagon kivajazott és liszttel meghintett tortaformába simítom a masszát, és előmelegített, forró sütőben közepes lángon megsütöm tűpróbáig. (Nekem 26 cm-es tortaformám van, akinek kisebb, annak elég az 5 tojásból, és annak megfelelő hozzávalókból piskótát készíteni. Nem kell annyit bajlódni a tortalap kiszedésével, ha a forma alját sütőpapírral kibéleljük!)
Közben elkészítem a torta krémjét. A Ráma margarin felét felolvasztom, belekeverem a porcukrot, a Nescafét, a kakaóport. Ha a cukor felolvadt benne, akkor adom hozzá a többi hideg margarint, és az egészet nagyon habosra, könnyűre kikeverem.
A kihűlt piskótát a formából kiborítom, majd legalább 4 vékony lapra vágom, és megkenem a kávékrémmel. Egymásra borítva kicsit összenyomom, és a torta tetejét meg az oldalát is bevonom a maradék krémmel.
Kávészemekkel és Nescaféval díszítve, hidegen kínálom.
Kedves jó anyám felfujtja
Négy-öt deci tejben finomlisztet megfőzünk, mikor már kásaszerű, galambtojás nagyságú vajat teszünk bele, ha kihűlt, tálba öntjük, egy marok finomra tört diót, egy masánszki almát igen apró kockára vágva, cukrot ízlés szerint, és citromhéjat adunk hozzá. Hat tojás sárgáját belekeverünk, habját hozzáadjuk, kikent formában, a sütőben, gőzben kifőzzük. Soha össze nem esik; bor- vagy tejsodót lehet hozzáadni. Szép és jó, biztos felfujt.
Kefires lepény
Hozzávalók: 2 pohár kefir, 2 kefires pohár cukor, 4 kefires pohár liszt, 3/4 kefires pohár étolaj, 2 db tojás, 1 csomag sütőpor, mazsola, meggy, dió, ízlés szerint
Elkészítés: A hozzávalókat alaposan összekeverjük. A tepsit vagy formát kivajazzuk, lisztezzük, és a tésztát beleöntjük. A tetejére szórhatunk meggyet, durvára vágott diót vagy mazsolát, kinek mi tetszik, ezek szépen belesüppednek. Közepesen forró sütőben barnára sütjük, utána kedvenc alakzatunkra vágjuk és megesszük.
Kefires piskóta
Először is gyújtsuk be a sütőt - mire előmelegszik, a süti is összeáll...
Hozzávalók (dupla adag, a nagyobbik mély tepsibe való): 4 egész tojás. 2 csomag sütőpor, 2 csomag vaníliás cukor, 2x2 dl kristálycukor
Mindezt egy mély tálban, habverővel keverd simára (percek alatt kész:).
Ezután tegyél bele 2 doboz 2 dl-es kefirt, majd (ízlés szerint) 1-
A (nyers) tészta tetejét szórd meg fahéjas porcukorral, és mehet a sütőbe. Közepes hőfokon tűpróbáig kell sütni (kb. 25-30 perc) Ezt a sütit aztán lehet különféle (otthon található:) dolgokkal is "fűszerezni", semmi nem rontja el. Ha kakaóporral készíted, egy picit több cukor kell hozzá.
Lehet belereszelni citrom, narancshéjat, meg lehet "szurkálni" friss- vagy konzervgyümölccsel, mazsola, kemény lekvár, kis csokidarabok is nagyon feldobják.
Keksz szalámi
25 dkg cukorból és 1,
Kivis krém
A nem főzős citrom vagy vanília pudingport a megadott mennyiségnél kevesebb tejjel (kb. 2/3 rész) keverjük nagyon habosra. Tetszés szerint ízesíthetjük, citromhéjjal, szörppel,
Ugyanígy készítünk el egy puncsízű pudingot, ezt rummal, konyakkal, vaníliával ízesíthetjük. Külön-külön összekeverjük nagyon kemény tejszínhabbal. Magas kelyhekbe, ha nincs más, vizespoharakba úgy rétegezzük, hogy a különböző színű krémek közé kivi-karikákat teszünk. Lényeges, hogy látni lehessen a zöld karikát a krémek között. Hűtőbe tesszük Tálalásnál tejszínhabbal, és kivi darabkákkal díszítjük.
Kókusz desszert
Hozzávalók: 1 csomag babapiskóta, 5 dkg vaj, 3 dkg porcukor, 1 csomag vaniliás cukor, 1/2 dl rum, kókuszreszelék
A piskótát megdaráljuk, a vajat a porcukorral és a vaniliás cukorral jól kikeverjük, majd a többivel is összedolgozzuk. Lapocskákat készítünk belőle, kókuszreszelékbe forgatjuk.
Kókuszgolyó
Hozzávalók: 1/2 dl tearum, 300-
Elkészítés: Egy edényben összekeverjük a vajat, a rumot, az
Egy külön tálba öntsünk kókuszreszeléket és hempergessük meg benne a különböző méretű golyócskákat.
Tálalás előtt tegyük 30 percre hűtőbe, mert úgy finomabb, és a tej különben úgyis megromlana.
Kókuszos csók
Hozzávalók kb. 40 db-hoz:
A tésztához: 3 tojásfehérje,
A díszítéshez:
Előkészítés: 20 perc
Sütés: kb. 20 perc sütőlemezenként
Kikészítés: 15 perc
Elkészítés: A tojásfehérjét verjük fel kemény habbá. Időről időre adjunk hozzá a gyümölcscukorból és a diabetikus édesítőből, majd keverjük hozzá a citromlét is.
A kókuszreszeléket keverjük el a tésztában. Melegítsük elő a sütőt
Kókuszos sült fagylat
Hozzávalók 6 személyre:
Elkészítés:
3. Az olajat megforrósítjuk, és a fagylaltgömböket egyenként néhány másodperc alatt körös-körül szép pirosra sütjük. Szűrőlapáttal tányérokra szedjük, és karamellmártással vagy friss gyümölccsel kínáljuk.
Tipp: A siker titka, hogy a fagylalt kőkemény, az olaj pedig nagyon forró legyen,
így a kókuszos bevonat pillanatok alatt megpirul.
Összeállítás: 20 perc + többszöri fagyasztás
Főzés: 20 perc
Forrás: Kínai ízek
Kókuszos tekercs 1.
Tésztát készítünk 50 dkg finomliszt, 25 dkg Ráma margarin, 4 tojássárgája, 2 dkg élesztő (pici tejben felfuttatva), kis citrom levével. Jó ruganyos legyen, addig kell dolgozni rajta. A tésztát késfok vastagságúra nyújtjuk, és az alábbi tölteléket kenjük rá: 4 tojásfehérjét 30 dkg cukorral felverünk jó keményre, majd még gőz fölött is verjük kb. 10 percig.
Majd belekeverünk 10 dkg kókuszreszeléket. Ezt egyenletesen elsimítjuk a kinyújtott tésztára. A tésztát jó szorosra felcsavarjuk, késsel fél-1 cm-es csíkokra vágjuk. Sütőlemezen közepes tűzön sütjük. Vigyázzunk, mert gyorsan sül!
Nagyon sokáig eláll akár alufóliába csomagolva, vagy pedig az ultramodern sütis dobozban.
Kókuszos tekercs 2.
Hozzávalók: 40 dkg lisztet elmorzsolunk 25 dkg margarinnal. (2 dkg élesztőt 3 kanál tejben, 1 kanál cukorral felfuttatunk) és 4 tojás sárgájával összegyúrjuk az egészet. A kapott tésztát 3-4 részre osztjuk. 4 tojás fehérjét gőz fölött 30 dkg porcukorral, kevés citromlével habbá verjük és hozzáadunk 10 dkg kókuszt.
Ezt a kinyújtott tésztára kenjük, (a maradékot tartsuk a gőz fölött melegen), majd a tésztát feltekerjük, mint a bejglit és kb. 1 cm-re szeleteljük. Kizsírozott lapra fektetjük, és előre melegített sütőbe tesszük. Addig sütjük, amíg szép rózsaszín nem lesz. Vigyázat hamar kész!
Kossuth kifli tésztája
Hozzávalók: 6 tojás + tojások súlyának megfelelő Ráma + cukor + rétesliszt, késhegynyi szódabikarbóna, 3 ek rum
Megmérjük a tojásokat, és ennek alapján mérjük ki a többi hozzávalót. A margarint habosra keverjük a cukorral és a tojássárgájával, majd felváltva adjuk hozzá a szódabikarbónával kevert lisztet és a tojások keményre felvert habját. Rummal ízesítjük (ezt nem lehet kiérezni a megsült tésztán). Selyempapírral bélelt tepsibe simítjuk. Nekem így még sohasem ragadt bele, ellenben a kikent lisztezett tepsibe már sokszor. De nagyon fontos, hogy soha ne béleld ki papírral (vagy kend és lisztezd) a tepsi oldalát, mert akkor púpos lesz a tészta, csak az aljára kell megfelelő méretre vágott papírt tenni. Ez az adag bőven elég egy normál tortaformába és jó magas lesz.
Könnyű piskóta
Hozzávalók: 4 db tojás, 20 dkg liszt, 25 dkg cukor, 1/2 csomag sütőpor,
Elkészítése: A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk. (Ha egy gondolatnyi sót adunk a tojásfehérjéhez, akkor könnyebben és keményebbre tudjuk felverni.). A többi alkotórészt csomómentesre kikeverjük.
A felvert tojásfehérjét óvatosan, hogy ne törjük nagyon össze, a masszához keverjük. Vajazott, lisztezett tepsibe öntjük, és előmelegített sütőbe 35-45 percig, közepes lángon sütjük.
Ha a teteje szép aranybarna, és a beleszúrt villát tisztán lehet belőle kihúzni: Kész!
Egy pici hűlés után óvatosan körbevágva nagyon szépen ki lehet szedni a formából.
Ehhez a piskótához bármilyen tölteléket, kiegészítőt fel lehet használni, eddig még nem igazán sikerült elrontanom!
Krémes
8 tojás fehérjét 15 dkg cukorral jól felkeverjük. 1-liter vizet 20 dkg cukorral, 2 vaniliás cukorral felteszünk főni. 4 db vanília pudingot 1/2-liter vízben feloldunk, és a forrásban lévő vízhez hozzáadjuk. A megfőtt pudinggal a tojásfehérjét összekeverjük, és még 3-percig főzzük, állandóan kevergetjük. Langyosra kihűlni hagyjuk, majd megtöltjük a lapokat, porcukorral meghintjük.
Én a lapok helyett 10 tojásos piskótát szoktam készíteni, és ezzel töltöm meg.
Krémes lepény
Töltelék: 1 csomag Váncza – vanília-krémport, 2 deka lisztet és 15 deka cukrot 1/2 liter hideg tejbe csomómentesen elkeverünk, azután állandó keverés mellett sűrűre főzünk. Időközben 2 tojás fehérjéből 1 kanál porcukor hozzáadásával kemény habot verünk, melyet a tűzről levet forró krémhez azonnal könnyedén hozzákeverünk.
Kuglóf 1.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 12 dkg cukor, 37 dkg vaj,
A lisztet egy tálba szórjuk, 1 bögrében szétmorzsoljuk az élesztőt, 1 teáskanál cukorral, a tej felével, és kevés liszttel összekeverjük, majd letakarva 20 percig állni hagyjuk. A vajat felolvasztjuk. A megmaradt tejet, cukrot, tojásokat, sót, citromhéjat, a vajhoz keverjük. A felfuttatott élesztőt és a vajas keveréket a lisztbe tesszük, és az egészet sima tésztává gyúrjuk. A mazsolát a mandulával, a felkockázott, cukrozott citromhéjjal együtt a tésztába gyúrjuk. A kelt tésztát a vastagon kivajazott kuglófformába töltjük, letakarjuk, és addig kelesztjük, amíg majdnem kitölti a formát. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A kuglófot a sütő alsó részébe tesszük, 1 órán keresztül sütjük, és további 10 percig a sütőben hagyjuk. A süteményt a formával együtt megfordítjuk, 1 nedves kendővel letakarjuk. 10 perc múlva levesszük róla a formát, és porcukorral megszórjuk, vagy csokimázzal leöntjük. (Lehet a kuglófot 2 színűre is készíteni. Abban az esetben a tésztát megfelezzük, és az egyik részhez kakaót keverünk, és utána tesszük a formába.)
Kuglóf 2.
4 tojássárgáját 1 csomag vaniliás cukorral, 25 dkg kristálycukorral és 12,5 dkg Rámával habosra keverem (ez robotgéppel 20 perc). 30 dkg lisztben elkeverek 1 csomag sütőport (Dr. Oetker ami nálam legjobban bevált). Majd ezt az elkevert lisztet
Zsírozott, lisztezett formába felét beleöntöm, másik felébe 10 dkg reszelt étcsokit keverek (én a tortabevonót használom e célra), majd ezt is beleöntöm a formába az előző masszára. Lassú tűzön 1 órát sütöm.
Kuglóf 3.
Hozzávalók:
A vajat (margarint) habosra keverjük, és fokozatosan adjuk hozzá a cukrot, vanillincukrot, tojást, citromlét és a reszelt citrom héját. A sütőporral elkevert lisztet kanalanként- tejjel váltakozva- adjuk a tésztához. A tésztát az előzetesen kikent kuglóf-formába tesszük és forró sütőtérben kb. 50 percig sütjük.
Kuglóf mikróban
Végy egy Ánizs ízű tortaport, 25 dkg; önts hozzá a recept szerinti mennyiségben vizet; tégy bele egy 1/2 szalakálit; helyezd be a mikróba, nem szükséges, hogy forgós legyen 20 percre; majd hagyd el a konyhát! 20 dkg liszt, 1-1/2 tojáspor, 1,1/2 dl tej vagy víz, 1/2 sütőpor vagy szalakáli. 10 dkg porcukor ez az alap, ízesítésnek azt teszel bele, amit akarsz itt rum, mazsola, kakaó, vanília, kókusz (akár lé, akár áztatott reszelék). Ánizsmag darálva (aki szereti), dió, vagy ha nincs, dejó is megteszi, feketekávé, ami lehet pótkávé is, mogyoró, mandula, mák picit előfőzve: 10dkg mák 1/2 dl tej 7,5 dkg porcukor felforralva úgy, hogy rotyogjon, stb.
Ha a liszt kb. 2/3 részét szójaliszttel pótolod, és cukrot nem de fűszereket teszel bele, akkor hasonló lesz a fasírthoz, viszont a folyadék mennyiségét kb. 1/2 - 2/3 résszel meg kell növelni, és pihentetni kell kb. 15-20 percet, az edényt, amiben készíted, folyékony zsírral, vagy margarinnal körbe kell folyatni, a felesleget kiönteni, majd liszttel meghinteni és hagyni, hogy megdermedjen csak utána beleönteni a tésztát.
Kukoricakuglóf
Hozzávalók: 15 dkg kukoricadara, 20 dkg liszt,
A margarint 1/2 percig puhítsuk mikróban - nem szabad megolvadnia. A cukrot, margarint, tojást keverjük habosra. A liszteket, sütőport keverjük össze. Keverjük, a habosított margarinhoz a többi hozzávalót. A megmosott, majd leszárítás után lisztben forgatott mazsolát keverjük bele. A tésztát tegyük kivajazott kuglófformába, és takarás nélkül süssük 15 percig. 5 percnyi pihenés után borítsuk tálra! Porcukorral meghintjük.
A receptnél nincs feltüntetve a W, én ezt 800-on szoktam (2/3 rész!!).
Ha valaki nem forgótányéros mikróval rendelkezik, félidőben 180 fokkal el kell fordítani a tálat. Valahol azt olvastam, hogy kuglófsütő nélkül úgy lehet kuglóf alakzatot kapni, ha az edény közepére beteszünk egy hőálló poharat, amiben víz van, és e köré tesszük a tésztát. Ezt nem próbáltam. Nem fut ki ennyi idő alatt a víz? És nem lesz nagyon gőzös?
Én egyébként talpig kivajazom a tálat, és így egy mozdulattal kiborítom a sütit, és a széle is magasan feljön. Sütőben persze csak alákenek.
Kürtöskalács
Lángoló palacsinta Crepes Suzettes (krepp szüzett)
Hozzávalók: a palacsintához: 15 dkg liszt, 2 tojás,
A flambírozáshoz: 10 nagyobb szem kockacukor, 2 narancs, 1 citrom, 3 dkg vaj, 2 evőkanál cukor, 5 cl Cointreau vagy Grand Marnier (vagy más narancslikőr), 3 cl konyak.
A felsorolt hozzávalókból palacsintatésztát készítek, amelyhez 5 dkg olvasztott vajat is hozzáadok. Forró vajon nagyon vékony palacsintákat sütök. A kockacukrokat az előzőleg alaposan megmosott és megtörölt narancs és citrom héján ledörzsölöm. Flambírozó - serpenyőben (akinek nincs, megteszi egy teflonserpenyő is, amelyet másra nem használunk) kevés olvasztott vajon a kockacukrot a kristálycukorral együtt megolvasztom, majd hozzáadom a narancs és a citrom kifacsart levét és felforralom. 2 cl narancslikőrt is hozzáöntök. A serpenyőben egyenként átpirítom a palacsintákat a likőrös mártásban, majd négyrét hajtom. Egyszerre négy palacsintát flambírozok. Ha jól magukba szívták a narancsos levet, meglocsolom a maradék narancslikőr és konyak keverékével és meggyújtom. Ha a láng elaludt, a palacsintákat tányérra teszem, és a serpenyőben maradt szirupot rákanalazom. Italnak jégbe hűtött Coinreau-t adok mellé. A Coinreau-t helyettesíthetjük a Curacao változataival is. Ez olyan önálló fogás, amely még vendégségben is megállja a helyét!
Legényhódító
25 deka cukrot 15 deka zsírral, 2 egész tojással, 1 citrom reszelt héjával, 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral, 50 deka liszttel kevert 1 csomag Váncza-sütőporral és annyi tejjel összegyúrunk, hogy lágyan nyújtható legyen. A tészta nagyobbik felét tepsi aljára tesszük és megkenjük a következő töltelékkel: 12 deka őrölt pörkölt mogyorót 12 deka porcukorral, 1/2 citrom reszelt héjával, 2 egész tojással és 2 kanál morzsával elkeverünk. A töltelékre a maradék tésztát helyezzük egyenletes vastagra nyújtva. Tojással megkenjük, kevés tört mogyoróval megszórjuk és villával megszurkálva, lassú tűznél jól átsütjük.
Sütés után vanilin-szórócukorral hintjük be, és szeletekre vágjuk.
Lekváros gombóc
Hozzávalók a tésztához: ugyanaz, mint a szilvás gombóc tésztájához, a töltelékhez: kemény (beszáradt, régi) gyümölcsíz vagy szilvalekvár, fahéjas porcukor.
Ugyanúgy készül, mint a szilvás gombóc, csak a gyümölcs helyett gyümölcs nagyságú darabkákra vágott kemény lekvárt teszek a tészta közepére.
Lekváros kifli (orosz recept)
50 deka lisztet eldolgozunk 12,5 deka margarinnal, egy deci (fél pohár) kefirrel, 2,5 deka, egy deci édes, langyos tejben megfuttatott élesztővel meg csipet sóval, és hideg helyen néhány óráig állni hagyjuk. (Nem tévedés: tojás nem kell bele.)
Lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtjuk, fánkszaggatóval vagy széles szájú pohárral kerek lapokat szúrunk ki belőle, és mindegyikre egy-egy kanálka sűrű gyümölcsízt téve, kifliket formázunk belőle. Tetejüket egész tojással kenjük, és a sütőben aranybarnára sütjük. Azon melegen meghintjük porcukorral. (Ezt a tésztát napokig lehet nyersen tárolni a hűtőszekrényben. Lekvár helyett készülhet dió- vagy máktöltelékkel is.)
Lekváros molnárka (4 személyre)
Hozzávalók: 8 kicsi molnárka (édeskés péksütemény, vagy 1 kis fonott kalács),
A molnárkákat félbevágjuk. A tejbe mártjuk, és azonnal kivéve belőle, tálra rakjuk. Néhány perc múlva a mártogatást megismételjük. (Ha kalácsból készítjük, azt vékony szeletekre vágva ugyanúgy készítjük, mint a molnárkát.) Ügyeljünk arra, hogy a péksütemény ne ázzon el, azaz könnyen lehessen vele bánni. Közben a szilvalekvárt összekeverjük a rummal és a citromhéjjal. Az áztatott süteményre rákenünk a szilvalekvárból, majd ráborítjuk a másik felét, a hústűvel úgy tűzzük össze, hogy ne essen szét. Lisztbe mártjuk, ezután a habosra felvert tojásba forgatjuk, és zsemlemorzsában meghempergetve, azonnal bő, forró olajba rakjuk. Mindkét oldalát megsütjük, a felesleges olajat lecsöpögtetjük és a hústűket kihúzva belőle, rögtön meghintjük fahéjas porcukorral. Melegen tálaljuk.
Lekváros pufók
30 dkg lisztet, 1 csomag sütőport 20 dkg zsírral / vajjal, 8 dkg porcukorral, 2 egész tojással, fél csomag vanilincukorral könnyen formálható tésztává gyúrunk, melyből egyenlő számú diónyi és mogyorónyi golyócskákat alakítunk. A nagyobb golyócskákat ujjaink között kissé meglapítjuk, közepüket erősebben benyomjuk, és a fészekbe kávékanálnyi lekvárt rakunk (jelen esetben szilva, de lehet meggy, málna...). A lekvárba a süteményke közepére egy-egy kis golyócskát helyezünk, és vajazott, lisztezett tepsibe helyezve tojássárgájával körülkenjük. Közepes forró sütőben sárgásra sütjük. Mutatós teasütemény. (Váncza)
Likőrkrém
(svájci recept alapján)
Hozzávalók: 2 egész tojás, egy tojásfehérje, 4 kanál cukor,
A tojássárgákat kikeverjük a fele cukorral, a fehérjéket a másik felével kemény habbá verjük. A habhoz óvatosan hozzákeverjük a cukros tojássárgát, a likőrt, végül a tejszínhabot. A krémet formákba (a hűtőszekrény tojástartója jól bevált) töltve 3-4 órára mélyhűtőbe tesszük.
Linzer
Hozzávalók: 50 dkg rétesliszt, 15 dkg porcukor, 1 kocka Ráma (25 dkg), 3 tojássárgája, 1 sütőpor, 1/2 (fél) citrom reszelt héja, lekvár a ragasztáshoz, porcukor a szóráshoz
A hozzávalókat tejjel összedolgozzuk a szokásos módon. (Liszt + sütőpor) + Ráma stb. Világosra sütjük, lekvárral összeragasztjuk, megszórjuk porcukorral és megesszük. A tojásfehérjéből (hogy ne menjen veszendőbe) én kókuszos habcsókot csináltam.
Linzi torta
30 deka liszt, 21 deka vaj, 10 és 1/2 deka mandula, 17 deka cukor, kevés fahéj és citromhéja finomra vágva, 1 egész tojás és 2 sárgájával össze lesz gyúrva. Két részre osztjuk, az egyiket kissé kinyújtva, torta-formába tesszük, bekenjük barack, vagy más befőttel, a másik részből rácsozatot készítünk, tojással bekenjük, s jó tűznél világos barnára sütjük.
„Lusta asszony tésztái”
Bólyi túrós lepény
(Lusta asszony tésztája)
10 dkg vaj, 25 dkg rétesliszt, 17 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 50 dkg túró, 10 dkg mazsola, 2 db tojás,
A lisztet, cukrot, sütőport összekeverjük. Egy közepes nagyságú tepsit a vaj felével kikenünk. Beleszórjuk a cukros liszt felét. Egyenletesen elosztjuk rajta az áttört túrót. Megszórjuk a beáztatott mazsolával, citromhéjjal, vaníliás cukorral. Erre hintjük a cukros liszt maradékát. A tejet összekeverjük a tojással, és egyenletesen ráöntjük a lisztre. A vaj maradékát rámorzsoljuk. Forró sütőben 5 percig nagy lángon, majd mérsékelten szép pirosra sütjük.
Tipp:
Amikor már a tej is rajta van, villával besegítek a tejnek, hogy le tudjon minden helyre csurogni, főleg a sarkoknál. - Kb. fél decivel több tejet használok.
- A túróra befőtt-, leveses nyers gyümölcs-, beszáradt lekvárdarabkákat is lehet szórni. Nem rontja el. - A túróhoz ma hozzákevertem kb. 2,5 dl kimaradt epres gyümölcsjoghurtot. A tejből viszont csak 2 dl-t használtam
Lusta asszony pitéje
Hozzávalók: (nagy tepsihez) (kis tepsihez): Rétesliszt 60 dkg 40 dkg, Reszelt alma 60 dkg 40 dkg, Tojás 6 db 4 db, Cukor 30 dkg 20 dkg, Sütőpor 1 csomag 1/2 csomag, Őrölt fahéj késhegynyi.
Elkészítés: A hozzávalókból piskótatésztát készítek, végül hozzáadom a reszelt, kicsavart almát. Sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem. Közepes hőmérsékleten sütöm tűpróbáig. Tetejét megszórhatom fejtett meggyel, szilvával, lekvárral is megtölthetem, de egyszerűen porcukorral megszórva is finom.
Lusta asszony tésztája
Elkészítés: 20 dkg. lisztet, 10 dkg. cukrot és 1 csomag sütőport keverjetek össze. Egy közepes nagyságú tepsit vastagon kenjetek ki margarinnal, és szórjátok bele a 3/4 részét, morzsoljatok rá 25 dkg. túrót, amit előzőleg citromhéjjal ízesítsetek. Erre terítsetek kb.
Lusta asszony túrósa (Bolyai túrós)
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 25 dkg porcukor, 1/2 csomag sütőpor, 50 dkg túró, 10 dkg mazsola,1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom v. narancs lereszelt héja,
A lisztet, a porcukrot és a sütőport jól összekeverjük, és két részre osztjuk. A tepsit kivajazzuk, vagy zsírozzuk, kilisztezzük, majd a fenti keverék egyik részét egyenletesen elsimítjuk a tepsibe. Ezután egyenletesen rászórjuk az elmorzsolt túrót, a vaníliás cukrot, a mazsolát, a citrom héját. Ezt beborítjuk a keverék másik felével, a
Lusták lakomája
Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 25 dkg porcukor, 1/2 csomag sütőpor, 1/2 citrom héja, 1/2 csomag vanília, csipetnyi só.
Az alapanyagokat szárazon jól össze kell keverni. Egy közepes nagyságú (20-