Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

M

 

Macesztorta

Hozzávalók: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 kanál maceszliszt, 2 kanál darált dió.

A tojás sárgáját a cukorral habosra keverjük, felverjük a tojáshabot, hozzáadjuk a maceszlisztet, a diót és a cukros sárgáját. Kikent, maceszliszttel megszórt tepsiben megsütjük. Dió- vagy csokoládékrémmel megkenjük.

Diókrém: hozzávalók: 1 tojás, fél csésze cukor, fél csésze darált dió, 25 dkg margarin.

A tojást összekeverjük a cukorral és a darált dióval. Lábosban kis lángon összefőzzük, ha túl sűrű, kevés vizet öntünk hozzá. Még forrón hozzáadjuk a margarint, és addig keverjük, amíg elolvad. Hűtőben jól kifagyasztjuk, majd habverővel felverjük. Így sok laza tortakrémet kapunk. Ugyanígy készül a csokoládékrém, csak ebben az esetben a tojáshoz 2 kanál kakaóport keverünk.

 

Magdolna kifli.

Hozzávalók: 25 dkg margarin, 6 db tojás, 6 evőkanál cukor, 1 csomag sütőpor, 4 evőkanál tejföl, 30 dkg liszt, 15 dkg darált dió, 15 dkg cukor.

A margarint a tojások sárgájával 6 evőkanál cukorral habosra keverünk, majd hozzáadjuk a tejfölt reszelt citromhéjat a sütőport, és a lisztet, az egészet jól összekeverjük kikent, lisztezet, tepsibe öntjük, egyenletesen szétnyomkodjuk megkenjük vékonyan lekvárral.

A 6 tojás fehérjéből kemény habot verünk, óvatosan összekeverjük a darált dióval, és a cukorral rákenjük a tészta tetejére, és együtt megsütjük előmelegített sütőben kb. 30 percig mérsékelt tűznél. Kissé hűlni hagyjuk, és fánk szaggatóval kifli formára szaggatjuk.

 

Marcafánk

(Arany János Szilágyi Istvánhoz írott leveléből)

"Íme, itt a recipe: Üss egy csuporba két tojást. Belé egy kevés sót, cukrot. Verd össze jól. Önts hozzá egy meszely tejet, annyi lisztet, hogy palacsinta tészta sűrűségű legyen. Akkor tégy zsírt tepsibe, egy ujjnyi vastagon, s ezt forrald fel. Mikor a legjobban forr, a tésztát kanalankint rakd bele, egy-egy kiskanállal egy helyre, és pirosra süsd meg. Punctum. Ez, fiam olyan egyszerű, hogy magad is megcsinálhatod!"

 

Mágnás pite

Hozzávalók: a tésztához: 30 dkg finomliszt, 15 dkg Ráma margarin, 1 tojás, 8 dkg porcukor, 1 evőkanál tejföl, 0,5 csomag sütőpor, 1 citrom reszelt héja, csipet só. Töltelékhez: 8-10 evőkanál dzsem, 4 tojás, 20 dkg porcukor, 12 dkg darált dió.

Elkészítés: a sütőporral, kevés sóval elegyített lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk a tojást, a cukrot, a tejfölt, és a reszelt citromhéjat. A tészta háromnegyed részét közepes nagyságú sütőlap méretre nyújtjuk, a sütőlapra helyezzük és megkenjük dzsemmel. A négy tojássárgáját elkeverjük a porcukorral, majd kemény habbá verjük a fehérjét, és a kikevert sárgájához adjuk. Végül beletesszük a darált diót. E habos krémet a tésztára simítjuk. A félretett tésztából rácsot teszünk a tetejére. Közepes tűznél, óvatosan sütjük.

 

Mák kenyér

1 egész tojást 1 csésze cukorral kikavarunk. Hozzáadunk egy csésze tejet, 1 citrom lereszelt héját, 1 és negyed csésze grízes lisztet, fél csomag sütőport, 1 csésze darált mákot. Kikent őzgerincformába töltjük és megsütjük.

 

Mákcharlotte

Hozzávalók: 1 kész piskótatekercs-lap, 3 dl tejszín, 2 tojássárgája, 4 dkg porcukor, 5 dkg darált mák, 10 dkg sárgabaracklekvár, reszelt citromhéj

A lekvárt kevés forró vízzel elkeverjük, majd a piskótára kenjük. Szorosan feltekerjük, alufóliába csavarjuk és hűtőbe tesszük. A darált mákot 1,5 dl tejszínben 3 percig főzzük, kihűtjük, majd belekeverjük a citromhéjat. A tojássárgákat és a cukrot gőz felett habosra keverjük. Hozzáadjuk a mákkrémet és jeges vízbe téve (az edényt, amiben az anyag van) tovább verjük, míg ki nem hűl. A maradék tejszint kemény habbá verve a mákkrémbe vegyítjük. Egy félgömb alakú formát folpackkal kibélelünk. A piskóta tekercset ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és kibéleljük vele a formát. Beleöntjük a mákkrémet és legalább 4 órán át, fagyasztjuk. Fogyasztáskor a forma alját meleg vízbe mártjuk, így könnyebb lesz a sütit kiborítani. Felszeletelés után málna- vagy eperpürével tálaljuk.

 

Mákos lepény

3 egész tojást 25 dkg cukorral és 2,5 dl tej felével elkeverünk. Ha habos hozzáadunk 20 dkg darált mákot, 1 csomag sütőporral elvegyített 20 dkg lisztet és a tej másik felét. Beleszólhatunk néhány szem meggyet vagy mazsolát. Kizsírozott, lisztezett tepsiben 30-40 percig sütjük. Ha kihűlt kockára vágjuk és megszórjuk porcukorral.

 

Mákos mézes szelet

Hozzávalók: 38 dkg finomliszt, 1 csipetnyi só, 1/2 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg darált mák, 15 dkg vaj, 1 db tojás, 2 evőkanál méz, 3 evőkanál tej, 1 db tojás sárgája, tejföl szükség szerint.

Először keverjük össze a sót, a sütőport, a vaníliás cukrot, a megdarált mákot és a lisztet, majd ehhez a keverékhez adjuk hozzá a vajat, a tojást, a folyós mézet és a tejet. Jól gyúrjuk össze. Osszuk három egyenlő részre a kigyúrt tésztát, és külön-külön sodorjuk vékonyra.

Az első kigyúrt lapot helyezzük a gyengén kivajazott tepsibe, és kenjük meg a töltelék felével. Takarjuk be a második lappal. ezt is kenjük meg a maradék töltelékkel, és helyezzük rá a harmadik lapot. A tetejét kenjük meg tojás sárgája és tejföl 1:1 arányú keverékével és az előmelegített sütőben süssük aranysárgára. Hidegen szeleteljük, a végén a szeletek tetejét porcukorral meghinthetjük.

Töltelék: 17 dkg lágyabb szilvalekvár, 12 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál méz, 10 dkg darált mák, 4 evőkanál tej.

Az összes hozzávalót egyszerre, alaposan keverjük össze.

 

Mákos torta

20 dkg finomra darált mákot, 25 dkg cukrot, 5 tojássárgáját, 1 citrom reszelt héját, pici tört fahéjat és szegfűszeget addig keverünk, amíg habos nem lesz. A végén hozzákeverjük a tojások keményre vert habját. Tortaformába töltjük, megsütjük, ha kihűlt kakaókrémmel tölthetjük

 

Mákos-csomag (igen finom)

30 deka lisztet 1 csomag Váncza-sütőporral és 10 deka cukorral elkeverünk, azután 15 deka zsírral és 4 tojás sárgájával összegyúrjuk. A tésztát fél centi vastagra nyújtjuk, négyzetes darabokra vágjuk, melyekre az alábbi mákos édességből kis halmocskákat rakunk.

Töltelék: 15 deka finomra darált mákot 15 deka cukorral és kevés tejjel puhára átfőzünk, majd hozzákeverünk 5 deka mazsolát és 1 csomag Váncza-vanilincukrot. A töltött tésztákat felébe összehajtjuk, széleiben ujjunkkal lenyomkodjuk, és forró sütőben sütjük. Felszolgáláskor vanilin-szórócukorral bőven hintjük.

 

Mákosguba, vaníliapudinggal

Hozzávalók: 4-6 db kifli 1 csomag vanília puding, 7 dl tej, fél csomag mazsola, 1 evőkanál cukor 5 dkg mák.

Elkészítése: Elkészítjük a vaníliapudingot a tasakon található leírás alapján, azzal a módosítással, hogy 7 dl tejet használunk hozzá, és még egy evőkanál cukorral édesítjük. A kifliket karikára vágjuk, és lapos tálakra simítjuk egy rétegben. Ráöntjük a pudingot, és jól összerázzuk (nem keverjük!) vele. A mákot megdaráljuk és rászórjuk. Ezzel is megrázogatjuk egy kicsit. Mazsolával díszítjük, és hidegen fogyasztjuk.

 

Mákos rudacskák (igen jóízű)

3/4 kg liszttel kevert 1 csomag Váncza-sütőport 20 deka zsírral és 10 deka cukorral, kevés citromlé és késhegynyi törött fahéj hozzáadásával összegyúrunk. Késhát vastagra nyújtjuk és derelyevágóval egyenlő nagy, kb. 3 ujjnyi széles és ujjnyi hosszú darabkákra vágjuk. A szeletek közepébe ujjnyi vastag csíkban 12 deka mákból vanillincukros tejben főtt s 1-2 deka mazsolával készült szokásos mákos tölteléket teszünk, és hosszában összehajtjuk. Tojássárgájával kenjük, és közepes tűznél sütjük. Felszolgáláskor vanilin-szórócukorral hintjük be.

 

Mákpite

3 dl lisztet, 3 dl tejet, 3 dl cukrot, 1 tojást, késhegynyi szódabikarbónát, 3 dl darált mákot és kevés citromhéjat összekeverünk.(Először a cukrot, tejet, tojást kikeverjük, utána tesszük hozzá a többit. Kizsírozott, kilisztezett tepsibe öntjük, megsütjük. Ha kihűlt kettévágjuk és megkenjük lekvárral. Elkészíthető dióval is.      

 

Málnalepény

40 deka finomlisztet összegyúrunk 20 deka margarinnal, 13 deka porcukorral, két tojássárgával, csipetnyi sóval, egy kevés reszelt citromhéjjal meg citromlével. Ha nem áll össze, 1-2 evőkanál tejfölt is beledolgozunk, hogy rugalmas tésztát kapjunk, és legalább egy órára, de még jobb, ha egy éjszakára behűtjük. Ezután kinyújtjuk, kibélelünk vele egy közepes nagyságú tepsit, és villával megszurkáljuk. Nagyon világosra sütjük, majd málnaízzel megkenjük. Kemény habbá verünk öt tojásfehérjét, beleverünk 20 deka kristálycukrot, és egy fél citrom levét beleöntve, gőz fölött, habverővel verve sűrűse főzzük. A gőzről levéve, beleverünk 20 deka málnát, és a tésztára simítjuk. Még 20 deka málnával megszórjuk a tetejét, és a forró sütőbe visszatolva a tepsit, most már nagyon kis lángon inkább szárítjuk, mint sütjük, de megpirítani sem szabad. Hidegen, vízbe mártogatott késsel kockákra vágjuk, így nem törik a sütemény tetején a hab.     

 

Málnatorta 1.

Vásárolunk egy ötlapos száraz piskótát. és a lapokat megkenjük vízzel hígított málna ízzel. Négy egész tojást simára keverünk 18 deka cukorral, gőz fölött sűrűre főzzük, kihűtjük, majd nagyon jól kikeverjük 25 deka előre kikevert Ráma margarinnal (vagy vajjal). Ezzel kenjük meg a lapokat, sűrűn kirakva mindegyiket friss málnával, egymásra fektetjük. lenyomkodjuk, és a torta oldalát is bevonjuk a krémmel. Tetejét szép málnaszemekkel díszítjük, és tálalás előtt legalább egy napra jégbe hűtjük.

 

Málnatorta 2.

(10 szelet)                             

Hozzávalók a tésztához: 3 db tojás, 6 dkg búzaliszt, 2 evőkanál víz, 6-8 db Polisett, 1 kávéskanál Ráma margarin, késhegynyi sütőpor

Hozzávalók a krémhez: 1 csomag vaníliaízű pudingpor, 3 dl zsírszegény tej, 4-5 db Polisett, 30 dkg málna

Elkészítés: A tojások sárgáját a porrá tört Polisettel 6-8 percig keverjük robotgéppel. (Kézzel legalább fél óráig kell dolgozni, amíg megsűrűsödik, színe kivilágosodik és jó habos lesz.) Ekkor simára keverünk 2 evőkanál vízzel és a sütőporos liszttel, végül lazítjuk a kemény habbá vert tojásfehérjével. Közben egy 26-30 cm átmérőjű, kerek gyümölcstortaformát margarinnal jól kikenünk, és egyenletesen elosztjuk benne a piskótamasszát úgy, hogy körben az oldalára egy peremet alakítsunk ki. 10 percig nagylángon előmelegített sütőbe téve mérsékeljük a lángot, szép világos pirosra megsütjük. 8-10 percig ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert a habos massza összeesik. A formából kiemelve hagyjuk kihűlni. Közben a tejet simára keverjük a pudingporral és a porrá tört édesítőtablettákkal. Rövid ideig állni hagyjuk, majd állandóan kevergetve sűrűre főzzük. A piskóta üregébe töltve elkenjük és kirakjuk málnaszemekkel. Jól lehűtve, 10 szeletre vágva tesszük asztalra. Földieperrel, ribizli szemekkel, narancsszeletekkel egyaránt elkészíthető.

Energiatartalma összesen: 360 kJ (86 kcal)

Szénhidráttartalma összesen: 11 g  

 

Mandarinzselé

Hozzávalók:  200 g mandaringerezd (ide konzerv van írva), 8 zselatinlap, 1/2 l mandarinlé frissen kicsavarva, vagy üveges (esetleg naranccsal helyettesíthető), 1 citrom leve, 100 g cukor

1. A mandaringerezdeket lecsöpögtetjük, és a levét felfogjuk.

2. A zselatint öt percig hideg vízben áztatjuk.

3. A mandarinlevet, a citromlevet és a cukrot addig melegítjük, míg a cukor teljesen felolvad.

4. A zselatint kinyomkodjuk és belekeverjük a még meleg lébe.

5. A gyümölcsdarabokat apró fém-, porcelán-, vagy műanyagformákba tesszük és leöntjük a meleg gyümölcslével.

6. Hűtőszekrényben hagyjuk megszilárdulni. 2-3 óra múlva kiboríthatjuk a formákat úgy, hogy egy pillanatra forró vizet engedünk rájuk. Ha szükséges, akkor késsel választjuk el a formától.

Hasznos tanácsok a zselé alkalmazásához:

Ugyanilyen recept szerint készíthetünk el más gyümölcsből és gyümölcsléből is falatokat. Ha kemény gyümölccsel dolgozunk (pl. alma) akkor előzőleg kissé pároljuk meg, és a levét használjuk fel a zseléhez. A zselatin nemcsak a folyadékot, hanem az ízanyagokat is megköti, ezért a gyümölcslevet a szokásosnál jobban ízesítsük.  Minél nagyobb a forma annál tovább kell hűteni. Ha a gyümölcs engedi, nyugodtan fölmelegíthetjük, és újra ízesíthetjük a zselét, majd ismét kihűthetjük. A zselé másodszor is ugyanúgy megszilárdul.


 

Mandulás piskótakrém

Tizenhat deka teavajat, 16 deka cukorral egy óráig keverünk, azután négy teatojás sárgáját, 14 deka forrázott és darált mandulát, két deka tejszint veszünk hozzá és ízlés szerint egy kis konyakot, vagy maraszkinó likőrt. Egy doboz gyermekpiskótából üvegtálra egy sort rakunk, rákenjük a krém felét, azután újra piskótát rakunk, rákenjük a krém másik felét, és a tetejét beborítjuk piskótával, 24 órára jégre állítjuk, és tálaláskor két deci vaniliás cukros tejszínhabba burkoljuk.

 

Mandulás rizspuding nagymama módjára 

50 perc

Nehézség: 1

Hozzávalók: 7 dl tej, 10 dkg rizsliszt, 7 dkg darált, hámozott mandula, 5 dkg vaj, 6 tojássárga, 5 evőkanál porcukor, 2 dl tejszín, 1 teáskanál zöldmandula-aroma (pisztácia-aroma).

A tej felében elkeverem a rizslisztet, majd hozzáöntöm a többit és kis lángon, állandó keverés közben sűrűre főzöm. Hagyom kihűlni. Közben a tojássárgáját habosra keverem a cukorral, ezután a vajat és a darált mandulát, végül a mandulaaromát is hozzáadva alaposan összekeverem. A tejszínből kemény habot verek, és óvatosan beleforgatom a pudingba. Vizezett poharakba belekanalazom és jól lehűtve kínálom vagy tejszínhabbal, vagy anélkül, néhány szem mandulával vagy csokoládéforgáccsal feldíszítve.

 

Mandulás spekulatius

Hozzávalók kb. 60 db-hoz:

A tésztához: 175 g hideg vaj, vagy margarin, 300 g teljes őrlésű búzaliszt, 50 g frissen darált mandula, 125 g nádcukor, 3 ek. tej v. tejszín, 1/2 tk. kardamom, 1-1 jókora csipetnyi fahéj és szegfűbors

Továbbá:          75 g mandula

Előkészítés: 1 óra

Pihentetés 1 óra

Sütés: 12 perc sütőlemezenként

Elkészítés:

A zsiradékot szabdaljuk fel kis darabokra, majd a liszttel és a darált mandulával együtt halmozzuk gyúródeszkára. Utána szórjuk rá a nádcukrot. Adjuk hozzá a tejet vagy tejszínt és a fűszereket. Az összes hozzávalót egy nagy késsel dolgozzuk el, majd kézzel gyorsan gyúrjuk kemény tésztává. Göngyöljük fóliába, és 1 órára tegyük a hűtőszekrénybe pihenni.

A mandulaszemeket vágjuk fel hosszában, lehetőség szerint vékony szeletekre. Ez ugyan kissé aprólékos munka lehet, de ettől a spekulatius később rendkívül tetszetős lesz. (hogy a munkátokat megkönnyítsem, boltban lehet kapni hámozott vágott mandulát, ha azzal dolgozol nincs vele sok munka)

Melegítsük elő a sütőt 200 C-ra (gáznál 4-es fokozat. Készítsük elő a sütőlemezt is (zsírozzuk ki, vagy béleljük ki sütőfóliával). A mandulalevélkékkel sűrűn beszórt gyúródeszkán nyújtsuk ki a tésztát kb. 4 mm vastagra. Utána vágjunk belőle kis négyszögeket vagy rombuszokat.

A spekulatiust a mandulás oldalával felfelé rakjuk a sütőlemezre. A sütőben középen kb. 12 percig süssük aranybarnára.

 

Mandulás túrótorta

Elkészítési idő kb. 1,3/4 óra

Hozzávalók 16 szelethez: 25 dkg liszt, 25 dkg tehéntúró, 25 dkg vaj vagy margarin, 35 dkg cukor, 5 tojás, 2 zacskó vaníliaízű pudingpor, 2 dkg szálasra vágott mandula, 1 narancs leve és reszelt héja, 1 teáskanál sütőpor, csipetnyi só

A nyújtáshoz liszt, a forma kikenéséhez margarin a szóráshoz porcukor, folpack

Elkészítés: A sütőporral elkevert lisztet tálba szitáljuk. A közepébe mélyedést nyomunk, beleütünk 1 tojást, meghintjük 7 dkg cukorral és a sóval. A szélére rámorzsolunk 12 dkg vajat vagy margarint, majd a közép felé haladva összedolgozzuk. Sima tésztává gyúrjuk, és folpackba csomagolva kb. 30 percre hűtőszekrénybe állítjuk.

A többi tojást 25 dkg cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk az átpasszírozott tehéntúrót, 10 dkg vajat vagy margarint, a narancs levét és reszelt héját, végül evőkanalanként a pudingport is. A tésztát lisztezett deszkán kb. 30 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk, és 26 cm átmérőjű, margarinnal kikent formába fektetjük úgy, hogy kb. 3 cm magas pereme legyen. Rásimítjuk a túrós tölteléket, majd a tortát előmelegített sütőben 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) kb. 70 percig sütjük, A maradék vajat vagy margarint serpenyőben megforrósítjuk, hozzáadjuk a szálasra vágott mandulát és a maradék cukrot.  Állandó keverés mellett arany-barnára pirítjuk. A langyosra hűlt túrótortát a karamellizált mandulával és porcukorral meghintve kínáljuk.

 

Mandulás-mogyorós rudacskák

Hozzávalók kb. 70 db-hoz:

A tésztához: 125-125 g darált mandula és mogyoró, 250 g cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipetnyi őrölt szegfűszeg, 1-2 tojás

A bevonathoz: 1 tojásfehérje, 125 g porcukor

Előkészítés: 50 perc

Pihentetés: 60 perc

Sütés: kb. 12 perc sütőlemezenként

Elkészítés: A mandulát, a mogyorót és a cukrot keverjük össze egy tálban. Adjuk hozzá a fűszerféléket. Keverjük el a tojásokat, öntsük be a tálba, és az egészet dolgozzuk össze kemény tésztává. Utána fedjük le fóliával, és kb. 1 óráig pihentessük a hűtőszekrényben.

A tésztát cukorral megszórt gyúródeszkán nyújtsuk ki 5-6 mm vastagra. Ezután vágjuk fel 4 X 2 cm, méretű rudacskákra. A sütőt, melegítsük elő 200 fokra (gáznál 4-es fokozat). Béleljük ki a sütőlemezt sütőpapírral, majd a rudacskákat helyezzük el rajta. A tojásfehérjét a bevonathoz jó keményre verjük fel. Evőkanalanként adjuk hozzá a porcukrot, miközben a habot változatlanul továbbkeverjük. A rudacskákat kenjük be a mázzal, majd a sütőben kb. 12 percig süssük.

 

Marcipán hamisan

Hozzávalók: 10 dkg darált háztartási keksz, 5 dkg búzadara, 5 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 3 evőkanál hideg tej, 1 kávéskanál zöldmandula aroma

Összegyúrni az anyagokat, egy éjszakát állni hagyjuk, másnap lehet formázni, színezni. Én golyókat szoktam kakaós porcukorba forgatni belőle. Ennek az ötszöröse kell egy 5 tagú családnak.

 

Marcipán torta

Hozzávalók: 50 dkg marcipán massza, 19 dkg vaj, 20 dkg barnacukor, 1 evőkanál reszelt citromhéj, 4 simára kevert tojás, 16 dkg rétesliszt, 2 kiskanál sütőpor, 40 dkg mazsola, 10 dkg félbevágott cukrozott vagy aszalt cseresznye, 2 evőkanál baracklekvár

1. Egy 17 cm átmérőjű kerek tortaformát olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk, az alját és az oldalát sütőpapírral kibéleljük. 30 dkg marcipánmasszát két alufólia lap között egy tányér segítségével 20 cm átmérőjű körré nyújtjuk, körülvágjuk. Ugyanezt megismételjük a maradék marcipánmasszával.

2. A vajat a cukorral meg a reszelt citromhéjjal jó habosra keverjük, a tojásokat apránként beledolgozzuk. A lisztet a sütőporral elkeverjük, és két evőkanálnyit a masszába forgatunk. A maradék lisztet a gyümölccsel összekeverjük, úgy adjuk a tésztához. A massza felét az előkészített formába simítjuk, a vékonyabb (20 dkg-os) marcipánlapot ráfektetjük, lenyomtatjuk.

A maradék tésztamasszát rátöltjük, a tetejét elsimítjuk. A bemelegített sütőben kb. 1 óráig sütjük, majd a meleget 150 C-ra csökkentve még 45-60 percig hagyjuk a sütőben. Akkor jó, ha a beleszúrt tűre már nem tapad ragacsos massza. A tortát a sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk langyosra kihűlni.

3. A torta tetejét baracklekvárral megkenjük, és a második marcipánlapot ráfektetjük, a szélét újunkkal kissé megnyomkodjuk, hogy cakkos legyen. A kész tortát grillsütőbe tesszük, hogy a teteje kissé megpiruljon, majd teljesen kihűtjük.

Porcukorral meghintjük, és apró marcipántojásokkal díszíthetjük. A torta derekára szalagot kötve még szebbé tehetjük ezt az ünnepi süteményt

Tárolás: Mivel ez a torta nem tartalmaz alkoholt, és marcipán a bevonata, akár négy hétig is frissen eltartható. Ha párás az idő, jól záródó fémdobozban, a hűtőszekrényben ajánlatos tartani.

Jó tudni: Ezt a gyümölcstortát Angliában hagyományosan húsvétkor, illetve anyák napjára készítik.

Elkészítési idő: kb. 3 óra

 

Marika néni csokis piskótája

Hozzávalók: 6 tojás, 3 evőkanál víz, 9 evőkanál porcukor, 9 evőkanál liszt, fél csomag sütőpor

A szokásos módon piskótát sütünk.

Krém: 2 csoki pudingpor, 6 e. kanál cukor, 6 dl tej, 1 pici rum, étcsoki, 1 csomag margarin, 15 dkg cukor

Elkészítjük a pudingot a 6 kanál cukorral és a tejjel, ha felforrt beletesszük a rumot, beletördeljük a csokit, főzzük egy kicsit.

Amíg kihűl, a margarint és a cukrot habosra keverjük, majd hozzátesszük a kihűlt pudingkrémet. A piskótát 3 lapra vágjuk és megtöltjük a krémmel, megkenjük a tetejét is és aki szereti, szórja meg kókuszreszelékkel.

                    

Mázas diószeletek

Hozzávalók: 375 g dióbél, 2 x 250 g porcukor, 2 tojás, 2 evőkanál citromlé, 30 db, cukrozott dióbél

Ledaráljuk a diót. Szűrőn áttörjük a porcukrot és összekeverjük a dióval.  Hozzáadjuk a felvert tojásokat, sima masszává gyúrjuk. Sütőpapírra tesszük, leterítjük egy másikkal, és a két papír között 1 cm vastagra nyújtjuk. A sütőlapra húzzuk, és 2 centis kockákra vágjuk (persze előtte leszedjük a tetejéről a papírt). A porcukrot mérsékelt hőfokon 2 evőkanál vízzel és a citromlével folyós mázzá keverjük. Megkenjük vele a szeleteket. Sütőbe toljuk, résnyire nyitjuk az ajtaját, és a süteményt megszárítjuk (villanysütő: 60°C, gázsütő: a legkisebb fokozat). Akkor kész, ha a tészta megszilárdult, de még ruganyos. Száradás után a cukrozott dióbelet azonnal nyomjuk a még ragadós mázba. A felvágáshoz használt kést mártsuk lisztbe vagy porcukorba, így nem ragad a süteménybe.

 

Mazsolás kenyér

Hozzávalók: 45 dkg liszt, 1 tk szódabikarbóna, csipet só, csipet borkősav, 2,8 dl tejföl, 15 dkg mazsola (nekem megkívánt 1 ek vizet is) Jól összegyúrod, és egy kis tepsiben 25 percig sütöd mérsékelt lángon, utána megfordítod, és még 10 perc. Nem tovább! Egyszerű, nem túl édes, és gyors.

 

Mazsolás kuglóf

Hozzávalók: 25 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 8 egész tojás, 50 dkg liszt, 2,5 dl tejföl, 5 dkg mazsola, 10 dkg darált dió, 1 zacskó sütőpor, csipetnyi só, 10 dkg darált dió, a forma kenéséhez 3 dkg vaj, a tetejére fél dl rum.

A kuglófformát először is a vajjal vastagon kikenem, majd a darált diót beleszórom és körben végig "folyatom", hogy mindenütt egyenletesen befedje a vajat. A többi vajat habosra keverem a porcukorral, majd a tojássárgákat is hozzáadva tovább keverem néhány percig. Ezután váltakozva adom hozzá a sütőporral és a sóval elkevert lisztet meg a tojásfehérjék kemény habját. A masszát belesimítom a kuglófformába, majd előmelegített, forró sütőbe tolva 5 percig erős lángon, ezután további 60 percig kis lángon sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, megsült-e a közepe is. Még tűzforrón kiborítom a formából, és a rummal lelocsolva hagyom kihűlni.

 

Mazsolás morzsóka

Hozzávalók: 2,5 dl búzadara, 2,5 dl rétesliszt, 5 dl tej, 4 egész tojás, 4 evőkanál olaj, 10 dkg mazsola, csipetnyi só, a tetejére málnaszörp vagy rummal ízesített sárgabaracklekvár.

A lisztet és a búzadarát egy tálban összekeverem, megsózom. A tejet és a megmosott, leszárazott mazsolát is belekeverve, fél napig pihentetem. Ezt a sűrű masszát a tojások sárgáival simára keverem, ezután pedig hozzáadom a fehérjékből vert kemény habot. Az olajat egy palacsintasütőben felforrósítom és a tésztát beleöntve, addig sütöm, amíg az alsó fele meg nem pirult. Akkor lapátkanállal alányúlok és megfordítom, majd a másik felét is pirosra sütöm. Ezután egy tepsibe átteszem a megsült tésztát, és 5 percig sütöm a forró sütőben, hogy ropogós legyen. Állandóan forgatva széttördelem az egészet.

Forrón tálalom vagy málnaszörppel lelocsolva vagy a rumos, megforrósított sárgabaracklekvárt mellé téve.

 

Mazsolás tejberizs mikróban

Hozzávalók 4 személyre: 6 dkg rizs, 7,5 dl tej, 1 ek mazsola, 3 dkg kristálycukor, 1 ek vaníliás cukor

Elkészítés: Gondosan válogassuk át, mossuk meg és csepegtessük le a rizst. A mazsolát is válogassuk át, távolítsuk el a szárakat, öblítsük le folyó-vízben, és 30 percig áztassuk egy pohár vízben.

Egy mikrohullámú sütőbe való, magas falu edénybe öntsünk fél pohár vizet és szórjuk bele a rizst. Fedjük le mikroba való fóliával, amit szúrjunk át 2-3 helyen és főzzük a rizst a mikróban max. fokozaton 5 percig.

Adjuk hozzá a tejet, a kristálycukrot meg a vaníliás cukrot, és alaposan keverjük össze. Lefedés nélkül tegyük vissza a mikróba, és 30 percig főzzük max fokozaton. Közben néhányszor vegyük ki és keverjük meg.

Közben jól csepegtessük le a mazsolát, és a főzési idő lejárta előtt 10 perccel keverjük a rizshez. Még melegen osszuk szét a tejberizst hideg vízzel kiöblített tálkákba, hagyjuk lehűlni és langyosan vagy hidegen tálaljuk. + gazdagíthatjuk cukrozott gyümölccsel, apróra vágott dióval is, tetejét megszórhatjuk cukrozott gyümölccsel vagy csoki reszelékkel.

Ha nincs mikrónk - akkor készíthetjük hagyományosan:

Forraljunk fel 1,5 l vizet, és szórjuk bele a rizst. Forraljuk 3 percig, közben egy másik edényben forraljunk fel 7,5 dl tejet.

Csepegtessük le a riszt, tegyük át a forrásban lévő tejbe és főzzük folyamatosan kevergetve 15 - 20 percig. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a kristálycukrot, vaníiliás cukrot és villával óvatosan keverjük össze.

 

Mazsolás tekercs

Hozzávalók: 30 dkg édes keksz, 5 dkg mazsola, 20 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 dl rum

Krémhez: 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, habosra keverve, rummal ízesítve.

A kekszet ledaráljuk, hozzáadjuk az apróra vágott mazsolát, rumot, és a vajjal összegyúrjuk. Porcukorral hintett gyúródeszkán 1/2 cm vastagra nyújtjuk, a krémmel megkenjük, feltekerjük. Hűtőben tároljuk (ha fel nem falja azonnal a család), szeletelve tálaljuk

 

Mazsolás túrókorong

Elkészítési idő kb. 1 óra

Hozzávalók 4 személvre: 50 dkg tehéntúró, 4 evőkanál liszt 2 tojás, 10 dkg cukor, 30 dkg lisztes burgonya, 1 üveg (720 ml) kimagozott szilvabefőtt, 2 kisebb alma 5 dkg mazsola 4 evőkanál rum, 3 evőkanál étkezési búzakeményítő 2 teáskanál sütőpor, 1 zacskó vaníliás cukor 1 citrom reszelt héja csipetnyi só, a nyújtáshoz liszt a sütéshez olaj, a szóráshoz porcukor és őrölt fahéj

Elkészítés: A burgonyát héjában, sós vízben kb. 20 perc alatt megfőzzük, hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük, majd kissé kihűtjük. Közben az almát megmossuk, felnegyedeljük, magházát kiemeljük vagy kiszúrjuk. A gyümölcs húsát cikkelyekre vágjuk. A szilvabefőttet a levével együtt lábosba öntjük. Hozzáadjuk a feldarabolt almát, 2 evőkanál cukrot és a vaniliás cukrot.  Felforraljuk, majd kb. 5 percig főzzük. Végül egyenként belekeverjük a felütött tojásokat is. Kevés vízben csomómentesre keverünk 1 evőkanál étkezési keményítőt, és kevergetve besűrítjük vele a gyümölcsös mártást. Az átválogatott, megtisztított mazsolát megmossuk, lecsöpögtetjük, majd rumba áztatjuk. A meghámozott burgonyát áttörjük, vagy villával szétnyomjuk, majd összegyúrjuk az áttört túróval, a tojással, a maradék cukorral és keményítővel, a liszttel, a sütőporral, a citromhéjjal és a sóval, végül hozzáadjuk a rumba áztatott mazsolát. A masszát lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval vagy pohárral kb. 7 cm átmérőjű korongokat szúrunk ki belőle, majd bő, forró olajban (fritőzben) aranybarnára sütjük. A túróropogóst itatóspapírra szedjük, és még forrón meghintjük fahéjas porcukorral. A gyümölcsmártással tálaljuk.

 

Mazsolás túrópuding (4 személyre)

Hozzávalók: 5 dl tej, 15 dkg tehéntúró, 5 dkg mazsola, 1 citrom leve és reszelt sárga héja, 1 zacskó vaníliás pudingpor, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só, ízlés szerint cukor.

A mazsolát megmossuk, szárát leszedegetjük, és rövid időre forró vízbe áztatjuk. Közben a tehéntúrót villával egészen apróra összetörjük. A vaníliapudingot a zacskón lévő előírás szerint elkészítjük, a tejbe azonban a reszelt citromhéjat és a leszűrt mazsolát is belekeverjük. A már besűrűsödött pudingba belecsorgatjuk a citromlevet és belekeverjük az áttört túrót, de a tűzről lehúzzuk. Időnként megkeverve, félig hagyjuk kihűlni, végül kis poharakba vagy kompótos tálkákba osztjuk. A tetejét kevés citromhéjjal vagy csokoládéreszelékkel díszíthetjük.

Elkészítési ideje: kb. 60 perc.

 

Máglyarakás másként (Nusi módra)

Hozzávalók: 1 db. nagyobb fonott kalács, (de ennek csak a háromnegyed részét szoktam felhasználni) felszeletelve. A nagyobb szeleteket harmadolni kell. A kicsit csak felébe vágni. 30-35 dkg tehéntúró, + 2 tojássárgája, amit elkeverek 1 evőkanál cukorral és 1 csomag vaniliás cukorral alaposan. 1 csomag Aranka vaniliás pudingpor, ami hideg tejjel készíthető. Nagyobb alma kb. 4-5 db. kisebből több, amit almareszelőn le kell reszelni, miután meghámoztátok. Nem kell apróra reszelni! 1/2 l. tej + 1 púpos evőkanál kristálycukor. Ezt fel kell forralni.  + 3 dl forralt de lehűtött tej /vagy tartós tej hidegen / + 2 tojás sárgája kis cukorral elkeverve. Tojásfehérje, akár 5-6 tojásé is, ha lenne maradék. De elég a 4 is. Ezt kemény habbá kell verni pici citrál és kristálycukor segítségével.

A nagyobb jénai tálat rámával kikenve előre elkészítem. A sütőt előmelegítésre begyújtom. A fél liter tejet a kristálycukorral felforralom, és leforrázom a feldarabolt fonott kalácsot (Egy edény fölé szűrőbe rakom a kalácsdarabkákat, s így öntöm rá a forró tejet.) Egy sort rakok ebből a kalácsból a jénai aljára. A pudingporból a 3 dl tej segítségével (esetleg tehettek bele egy kis habfixálót is) hidegen pudingot készítek, és rákenem a kalácsra. Erre ráteszek egy jó ujjnyi sor reszelt almát, majd a tehéntúrót, amit összekeverek a 2 tojássárgával kikevert cukorral, és vaniliás cukorral. Befedem a maradék leforrázott kalácsdarabkákkal. S ezeket kenem meg a cukorral elkevert másik két tojássárgájával.

Volt már, hogy felcseréltem, és először a kikevert túrót tettem a leforrázott kalácsra, és utoljára a pudingot, s arra újra a leforrázott kalácsot. Az alma középre kerüljön.

A bemelegített sütőben közepes lángon megsütöm a máglyarakást (Az én sütőmben 25 perc, esetleg 30.). Amikor a kalácsdarabkák aranysárgára sültek a jénai tetején, kiveszem a sütőből, s ráhalmozom a keményre felvert tojásfehérjék habját. Visszatéve a sütőbe, már a gázlángot is nagyobbra állítom.

3-4 perc alatt, - illetve amikor látjátok, hogy gyönyörű aranybarnára sült a feltornyozott, és még véletlenül sem elsimított hab.

 

Megbolondított túrógombóc

Hozzávalók: (4 személyre), 75 dkg túró, 3 tojás, 4 ek. margarin, 10 dkg búzadara, 3 ek. rétesliszt, só, gyümölcs

A tojásokat a margarinnal habosra keverjük, hozzáadjuk a búzadarát, egy csipet sót, a lisztet, és az áttört túrót. Aki teheti, az keverje mindezt robotgéppel, akkor különösen könnyű gombócot kap, és a túrót se kell áttörni. Kb. fél órát állni hagyjuk, hogy a dara megduzzadjon. Ezután formázzuk a gombócokat, és itt jön a másság: nyomjunk mindegyik közepébe egy-egy szem gyümölcsöt: meggyet, cseresznyét, cukrozott, fahéjas fél szilvát, befőttet, friss gyümölcsöt, vagy fagyasztottat, teljesen mindegy, mindegyikkel finom. Sós, enyhén lobogó vízben főzzük ki, ha feljön a tetejére, onnan kezdve még 3-4 perc alatt biztosan megfő. Ezután olajban pirított zsemlemorzsába forgatom a gombócokat. Nagyon finom, könnyű állagú szokott lenni.

 

Meggyes sütemények

Finom meggyes lepény

Kategória: Sütemények, desszertek, édességek

Adagok: 8-10

Hozzávalók: 24 dkg vaj, 3 dkg zsír, 24 dkg porcukor, 50 dkg meggy, 8 db tojás, 5 dkg vaníliás cukor, 24 dkg liszt.

Elkészítés: A vajat 20 dkg porcukorral habosra keverjük, majd egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat, majd a 6 dkg cukorral felvert kemény tojáshabot. Kizsírozott liszttel kihintett tepsibe öntjük, és a tetejét beszórjuk a kimagozott meggyel, és mérsékelten meleg sütőben megsütjük. A mikor kissé kihűlt, felszeleteljük és megszórjuk vaníliás cukorral.

Elkészítési idő: 55 perc

 

Meggyes béles

Összegyúrunk 15 deka finomlisztet 10 deka margarinnal, egy tojássárgával, csipetnyi sóval, egy kiskanálnyi porcukorral meg annyi tejföllel, hogy rugalmas tésztát kapjunk, és legalább egy órára, de még jobb, ha egy éjszakára a hűtőszekrénybe rakjuk. Ezután kinyújtja kibélelünk vele egy közepes nagyságú tepsit, villával megszurkáljuk, és a forró sütőben élénk tűznél félig megsütjük. Ezután megszórjuk zsemlemorzsával, ráterítünk egy kiló kimagozott, lecsepegtetett, három evőkanál mézzel összekevert meggyet (vagy vegyesen cseresznyét meg meggyet) és meghintjük egy evőkanálnyi porcukorral. Két tojássárgát habosra keverünk három evőkanál mézzel meg egy deci tejföllel, beleszitálunk két evőkanál réteslisztet, végül hozzáadjuk a két tojás, habbá vert fehérjét, és a meggyre simítjuk. A tepsit a sütőbe visszatoljuk, és úgy sütjük tűpróbáig, akár a piskótát. A tepsiben hagyjuk kihűlni, és kockára vágva rakjuk tálra. A tetejét már nem kell megcukrozni, mert a tészta elég édes.

 

Meggyes 1.

Hozzávalók: 40 dkg cukor, 4 db tojás, 25 dkg margarin, 50 dkg liszt, 2 csomag sütőpor, 1 pohár kefir, 1 pohár tejföl, 1 citrom reszelt héja, meggy, ízlés szerint Elkészítés: A margarint, a tojásokat, és a cukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a kefirt, és a tejfölt, valamint a reszelt citromhéjat. Az egészet jól összekeverjük, zsírozott, prézlizett tepsibe öntjük a masszát, a tetejét megszórjuk meggyel, amit előzőleg lisztbe forgatunk. Forró sütőben tűpróbáig sütjük. Kockákra vágva, porcukorral meghintve tálaljuk.

 

Meggyes 2.

Hozzávalók: 3 db tojás, 30 dkg liszt, 3 dl tejföl, 30 dkg cukor (mi csak 20 dkg-t teszünk bele!), 3 vaníliás cukor, fél sütőpor, 1-1,5  kg meggy

A meggyet kimagozom, lecsöpögtetem. (A leve nagyon finom üdítő!). A tojássárgáját habosra keverem a cukorral, vaníliás cukorral, a sütőporral. Hozzáadagolom a tejfölt és a lisztet. A tojásfehérjét sóval habbá verem és ugyanazzal a mozdulattal belekeverem a lisztes masszába. Beleöntöm vajazott-lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd rászórom a meggyet. Előre melegített sütőben kb. 20 percig sütöm. Ha megsült, a sütőben hagyom kihűlni, és csak utána vágom fel, hogy ne legyen "szalonnás", de meg kell mondanom, hogy mi szalonnásan is ugyanúgy befaltuk! (Igazság szerint csak esztétikailag számít a dolog!)

 

Meggyes lepény - nagyon finom

60 dkg liszthez 1 csomag sütőport keverünk, 10 dkg zsírral (!), 1 tojás sárgájával, 1,5 dl tejföllel, pici sóval, 5-10 dkg cukorral, citromhéjjal, 1 ek rummal jól összegyúrjuk. A tészta nagyobb felét kinyújtva tepsibe tesszük, meghintjük kekszmorzsával vagy darál dióval.  Kimagozott és jól (?) megcukrozott, de nem kicsavart meggyel jó ujjnyi vastagon befedjük. Rátesszük a tészta másik felét, tojással megkenjük, kristálycukorral elkevert, darált dióval, vagy mogyoróval, megszórjuk. (Átlósan, hegyes késsel 2-3 cm-es nyílásokkal megszurkálta.) Titka, hogy vékony tésztát készítsünk.

 

Meggyes lepény 1.

Hozzávalók: 35 dkg. liszt, 25 dkg cukor, 3 dl tejföl, 2 egész tojás, 2 mokkás kanál sütőpor, (vagy kevés szódabikarbóna), só. A fenti anyagokat fakanállal jól kikeverjük, és tepsibe öntjük. Tetejére fejtett meggyet szórunk, melyet előzőleg lisztben meghempergetünk. Ezt megszórjuk még durvára vágott cukros dióval. Először erős lángon sütjük, ha szépen feljött, mérsékeljük a lángot, és tűpróbáig készre sütjük.

 

Meggyes lepény 2.

20 dkg Rámát habosra keverünk 8 dkg porcukorral és hozzákeverjük 4 db tojás sárgáját. A 4 tojásfehérjét felverjük 7 dkg porcukorral habosra. Ezeket összekeverjük 20 dkg liszttel. Papírral kibélelt tepsibe simítjuk. A tetejébe szórunk 80 dkg kimagvalt meggyet, melyet 10 dkg porcukorral elkevertünk, levétől lecsorgattuk. Mérsékelt tűznél pirosra sütjük. Kockára szeleteljük. Melegen, hidegen finom.

 

Meggyes lepény 3.

Hozzávalók: 20 dkg liszt (lehet felesen sima és rétesliszt), 20 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 4 tojás, 1 csomag sütőpor, 80 dkg magozott meggy és még 10 dkg cukor a tetejére Nagy gáztepsi: dupla adag! A vajat habosra keverjük a cukor felével, majd egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját. Ezután a tojásfehérjét a cukor másik felével kemény habbá verjük, óvatosan a vajas tojás sárgához adjuk, végül beleszitáljuk a lisztet. Kizsírozott, lisztezett tepsibe simítjuk, rárakjuk a meggyet.

 

Meggyes-lepény 4.

Hozzávalók: 36 dkg. liszt, 12 dkg. vaj, 2 tojás sárgája, 1 dl. tejföl vagy tejszín, 2 dkg. elmorzsolt élesztő, 1 evőkanál cukor Kevés só. Tésztát gyúrok, kinyújtom, és jól kizsírozott tepsibe rakom. Ízlés szerint kimagozott vagy kimagozatlan meggyel kirakom, erősen behintem cukros tört mogyoróval. Fél óráig kelesztem, majd forró sütőben 3/4 óráig sütöm. Szilvával is készíthető.

 

Meggyes torta

Tészta: 10 dkg. margarin, 10 dkg. porcukor 2-3 evőkanál meleg víz, 1 vaníliás cukor, 4 tojás sárgáját kikeverjük fél sütőporral, 15 dkg. lisztet adunk hozzá és 2 lapba sütjük, amelyre az alábbi habot rakjuk.

Kétszer külön: 2 tojás fehérje 10 dkg. porcukrot kemény habra felverünk, rákenjük a tésztára, durvára vágott dióval megszórjuk és kb. 25 percig közepes tűznél sütjük. 10-15 perc után zsírpapírral letakarjuk, hogy ne barnuljon meg. Az egyik lapot torta szeletekre felszeleteljük. Ez kerül a torta tetejére. Krém: 3 dl. meggylét, 3 evőkanál liszttel felfőzünk, 15 dkg. porcukorral 15 dkg. margarint kikeverünk, és a két krémet összekeverjük. A torta formában hagyott lapra kenjük a meggyes krémet, és rátesszük a 3 dl felvert tejszint, amelybe habfixálót adunk. A tejszínhab tetejére rakjuk a felszeletelt tortalapot. 1 napra hűtőbe tesszük.

 

Meggyes túrókrém (6 személyre)

Hozzávalók: 2 dl tejszín, 40 dkg tehéntúró, ízlés szerint porcukor, 25 dkg meggybefőtt (kimagozva, leve nélkül), 1,5 dl meggybefőttlé, 1 csapott evőkanál zselatinpor, csipetnyi só.

A túrót 1 dl befőttlével a turmixgép poharába tesszük, rászórjuk a cukrot (vigyázat, a meggylé is édes) és a sót, majd addig keverjük, amíg az egész egynemű, sima nem lesz. A hűtőszekrénybe félretesszük. A tejszínből nagyon kemény habot verünk. A zselatinport kis láboskába szórjuk, és ráöntjük a megmaradt befőttlevet, majd folytonosan kevergetve, egészen kis lángon, oldódásig melegítjük, de forralni nem szabad. Ha a zselatin már sima, folyós, lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk kihűlni, közben néhányszor megkeverjük. Amíg hűl, a meggyet kimagozzuk, és nagyon apróra vágjuk. Mély keverőtálba öntjük a meggyes túrót, a tejszínhabot és a már egészen kihűlt, de még nem dermedt zselatint. Kézi habverővel óvatosan összeforgatjuk, ezután hozzákeverjük a meggyet, és azonnal betesszük a hűtőszekrénybe. Néhány órai dermedés után tálalhatjuk.

Elkészítési ideje: kb. 45 perc.

 

Meggyesbitta más módon

Végy a gyúródeszkára fél kilógramm lisztet, adj hozzá 1/4 kg írósvajat, vagy lúdzsírt, dörzsöld föl a liszttel, tégy bele 3 tojás sárgáját, kevés sót és annyi tejfölt, amennyit a tészta kíván, hogy olyan kemény legyen, mint a gyúrt tészta. Ekkor nyújtsd ki kisujjnyi vastagon s tedd a tepsibe. Verj föl 10 tojás fehérjét habnak; ha már kemény, keverj bele 1/4 liter tört cukrot, s reszelt citromhéjat. Rakd a meggyet a tésztára, öntsd rá a tojáshabot, és kend el simára. Ekkor tedd a sütőbe és hagyd megsülni. Vágd szeletekre, és megcukrozva add föl.

 

Tejföllepény meggyel (Kitűnő)

2 egész tojást 2 (tejfölös) pohár cukorral habosra keverünk. Hozzáadjuk 1 citrom héját és 2 pohár tejfölt. Végül hozzáadunk 3 pohár lisztet és 1 csomag sütőport. Kimagozott meggyel megszórjuk, és lassú tűzön megsütjük.

 

Tejfölös meggyes

Hozzávalók: 15 dkg vajat 10 dkg cukorral, és 1 tojással, csipet sóval összedolgozunk, belekeverünk 15 dkg lisztet és 10 dkg darált diót. Jól összegyúrjuk, és egy közepes, kivajazott tepsibe nyomkodjuk. Kirakjuk kimagozott meggyel (kb. 80 dkg fér rá). Megszórjuk 2 evőkanál prézli és egy kávéskanál fahéj keverékével. 2 dl tejfölt egy tojással és 2 vaníliás cukorral összekeverünk, és a tetejére öntjük. 200 fokon 30-35 percig sütjük.

 

Méteres kalács piskótatésztából

4 tojás sárgáját 26 dkg porcukorral kikeverjük, és folyamatosan hozzáadunk 1 dl olajat, 1 dl meleg vizet. A tojás fehérjét felverve hozzáadjuk, és még 25 dkg lisztet 3 csomag sütőporral. Ezt a masszát 2 részre osztjuk, és az egyik felébe 2 kanál kakaót, 1 kanál meleg vizet, 1 kanál olajat adunk. Hideg vajjal vagy zsírral kikenjük az őzgerincformát, majd kilisztezzük.

Ezekbe beleöntjük a kétfajta masszát, és kb. 25-30 percig sütjük.

Krém: 15 dkg porcukrot 15 dkg vajjal jól kikeverünk, ehhez hozzáadunk 4 kanál rumot. 1 csomag pudingport 3 dl tejben megfőzünk, majd kihűtjük. Hűtés közben sűrűn kell kevergetni, hogy ne fölösödjön a teteje.  Ha a puding kihűlt, belekeverjük a vajas krémbe.

A piskótát a gerincek mentén felvágjuk, egy barna - egy sárga piskótát felváltva megkenünk krémmel. A végén leöntjük csokimázzal. Hűtőbe tesszük, míg a csoki meg nem köt. Tálaláskor ferdén kell felvágni!

 

Mexikói lapok

1/2 kiló liszttel kevert 1 csomag V.- sütőport 4 tojás sárgájával, 6 deka cukorral, 30 deka zsírral (igen jó vajjal) jól összegyúrunk, és közepes vastagon nyújtjuk. A tésztából szép szabályos, kb. gyufadoboz nagyságú kockákat vágunk és zsírozott, lisztezett tepsibe téve, a 4 tojás fehérjéből 20 deka porcukorral, 3 deka kakaóval és 1/2 csomag V.- vanilincukorral 1/2 órás keveréssel készült habból hosszában vastag csíkokat rakunk. Közepes forró sütőben sütjük. Tálaláskor gyengén vanilin szóró-cukorral hintjük be.

 

Mézes puszedli.

60-80 db lesz belőle.

Hozzávalók: 3 egész tojás, 10 dkg kristálycukor, 35 dkg méz, 5 dkg fagyos margarin vagy vaj, 70 dkg liszt, 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna, dió, mogyoró

A tojást, a cukrot, a mézet és a vajat habosra kikeverjük, apránként hozzáadjuk a lisztet, végül a szódabikarbónát és alaposan összedolgozzuk.

Meglisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk, tetszőleges formára szaggatjuk, mindegyik tetejére 1-1 gerezd diót vagy mogyorót teszünk, és előmelegített, forró (200 C fok) sütőben, megsütjük. Vigyázat, gyorsan megsül! Ne égessük meg, mert keserű lesz! Levegőtől védve, jól záródó fémdobozban hetekig eláll, sőt minél tovább érik, annál finomabb, puhább.

 

Mézes zserbó

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 6 dkg zsír /Ráma, 1 kk szódabikarbóna, 4 ek olvasztott méz, 2 egész tojás, 4 kanál tejfel

A liszttel kevert szódabikarbónát összekeverjük a zsírral, mézzel, tojásokkal, és a tejföllel összegyúrjuk. Négy cipóra osztjuk, és egyesével kinyújtjuk - zsírozott lisztezett tepsi hátán megsütjük a 4 lapot.

Krém: 2 tojássárgája, 2 ek liszt, 2 ek cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 dl tej

A tojássárgájákat, lisztet, cukrot, van. cukrot egy pici tejjel összekeverjük - majd hozzáöntjük a többi tejet. És állandó kevergetés mellett sűrű krémmé főzzük, ha megfőtt még melegen beleteszünk 15 dkg vajat.

A két tojás fehérjét habbá verjük, és apránként hozzáadunk 15 dkg porcukrot - belekeverjük a megfőtt krémbe óvatosan.

A lapokat ezzel a krémmel töltjük, és a negyedik lap tetejére olvasztott csokoládét teszünk (melybe olvasztáskor 5 dkg vajat teszünk) - ha nincs otthon csokoládé, akkor kakaóból készítünk mázat (3 ek kakaó, 3 dkg vaj). Egy napot állni hagyjuk, hogy a lapok megpuhuljanak - és utána  felvágjuk (csak annyit amennyit tálalunk, mert felvágva gyorsan kiszárad).

Lehet hogy egy kicsit macerás, de elrontani nem lehet és nagyon finom!

 

Mézeskalács

/ahogy Szentendrén készült a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban /

1 kg liszthez hozzákeverünk 2 kávéskanál szódabikarbónát és ízlés szerinti fűszereket / lehet őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, reszelt citromhéj, ánizs, gyömbér, stb. / A liszt közepébe 1 db 25 dkg-os margarint helyezünk.40 dkg mézet 15 dkg cukorral felforralunk. majd a lisztbe helyezett margarinra öntjük. Ha a margarin kissé megolvadt, 1 tojás sárgáját adunk hozzá.

Melegen összegyúrjuk, majd kiszaggatjuk. Sütés előtt tojással megkenjük. Forró sütőben néhány perc alatt szép / világos / barnára sütjük.

Ha kihűlt, díszíthetjük: 1 tojás fölvert habjához keverés közben hozzáadott 15 dkg porcukorból, illetve cukorlisztből készült habbal, amely a mézes tetején kb. 25-30 perc alatt megszárad.

 

Mézes-krémes 1.

50 dkg lisztet, kiskanál szódabikarbónát, 6 dkg vajat, 15 dkg cukrot, 2 egész tojást, 4 ek. folyékony mézet összegyúrunk, 4 lapot sütünk belőle. Másnap töltjük.

Krém: 5 dl tejben 15 dkg cukrot, 3 kiskanál kakaót, 4-5 ek. lisztet főzünk fel, sűrű krémet kapunk. Ha kihűlt, 20 dkg kikevert vajat adunk hozzá. Ezután megtöltjük a lapokat. Tetejére csokimázt teszünk.

 

Mézes-krémes 2.

3 tojást 10 dkg cukorral, 5 dkg margarinnal, 2 ek. mézzel, 40 dkg liszttel, kevés szódabikarbónával összegyúrunk, 6 lapot sütünk belőle.

Krém: púpozott ek. lisztet 5 dl tejjel sűrű péppé főzünk. 20 dkg margarint 20 dkg porcukorral, 2 tojássárgájával habosra keverünk. Ha kihűlt, a kettőt összekeverjük. Kétfelé vesszük, egyik felét kakaóval, másikat vaníliával ízesítjük. Ezzel kenjük meg felváltva a lapokat.

Máz: 20 dkg cukrot, 2 kanál kakaóval, 5 dkg margarinnal, 3 kanálforró vízzel összekeverünk, a tészta tetejére kenjük.

 

Mézes-krémes 3.

Hozzávalók: 2 csomag mézes lap (2 x 3 lap), 3 dl. tej, 3-4 evőkanál gríz, 15 dkg. cukor + 1 db vanília aroma, 20 dkg. ráma, savanykás lekvár (én saját eltevésű sárgabarack lekvárt használok), csoki máz (3-4 evőkanál kakaó, ua. cukor, víz, ráma)

Elkészítés: 3 dl. tejet felteszünk forrni, mikor forrni kezd, a grízt állandó keverés mellett belefőzzük, s addig keverjük, amíg sűrű nem lesz. Mikor már csak langyos, belekeverjük a cukrot, az aromát és a rámával jól kikeverjük (én habverővel szoktam). Két lapot egymás mellé fektetek és először lekvárral, aztán a krémmel nem túl vékonyan megkenem, s így folytatom, amíg a lapok tartanak. A tetejét nem kell megkenni, mert arra jön a csokimáz. Én magam csinálom, de lehet olvasztott csokival is.

Házi csokimáz: 3-4 evőkanál kakaót, ugyanannyi cukrot és nagyon kevés vizet összekeverek, majd felteszem melegedni.

Mikor forrni kezd, beledobom a rámát (vajat) és hagyom elolvadni. A kész mázat a sütemény tetejére öntöm, s egyenletesen elosztom egy kés fokával. Hűvös helyen legalább 1 napot hagyom pihenni, majd vékony szeleteket vághatunk belőle, de mindig csak annyit, amennyit megeszünk.

 

Mézes-mázas

Hozzávalók kb. két tepsire való adaghoz: 25 dkg méz, 6 dkg margarin, 25 dkg finomliszt, 5 dkg tört mandula, fél teáskanálnyi reszelt citromhéj, egy késhegynyi őrölt szegfűszeg, egy csipetnyi porrá tört kardamom mag, egy zacskó szalalkáli (ammónium-bikarbonát), liszt a tészta nyújtásához, sütőpapír a tepsibe (vagy helyette margarin a bekenéséhez), a díszítéshez: 2-3 evőkanál citromlé, 8 dkg porcukor, manduladarabkák, kandírozott gyümölcs, pisztácia a díszítéshez.

A mézet és a margarint felforraljuk egy lábaskában, majd levesszük a tűzről, apránként beleszórjuk a lisztet, a tört mandulát és a fűszereket, majd beledolgozzuk a kevés tejben feloldott szalakálit (legjobb az elektromos habverő spiráljával összekeverni). A tésztát szobahőmérsékleten letakarva egy napig állni hagyjuk, majd másnap belisztezett munkafelületen kinyújtjuk, és vagy formákat szaggatunk belőle, vagy éles késsel kis négyszögeket vágunk. A tepsibe helyezett süteményt bekenjük egy kis vízzel, majd forró sütőben 10 percig sütjük. Közben a citromlét kikeverjük a porcukorral, és a még forró süteménydarabokra kenjük. Rögtön belenyomkodjuk a díszítésül szánt mandulát vagy kandírozott gyümölcsöt.

 

Mikádó torta (van, aki Kőszikla néven ismeri)

Hozzávalók: a laphoz: 10 egész tojás, 24 dkg cukor, 10 dkg reszelt csoki, 25 dkg darált dió, 2 evőkanál darált- szitált kávé (én Nescafét szoktam használni);

A töltelékhez: 6 tojás sárgája, 6 evőkanál cukor, 8 evőkanál erősre főzött feketekávé, 20 dkg vaj;  

A tetejére: csokireszelék.

A 10 tojás sárgáját 24 dkg cukorral habosra keverjük, teszünk hozzá 10 dkg reszelt csokoládét, 25 dkg darált diót, 2 púpos evőkanál darált-szitált kávét és jó alaposan elkeverjük. Közben a 10 tojás fehérjét kemény habbá verjük, óvatosan keverve adjuk hozzá a sárga masszához. Sütés zsírozott, sütőpapíros tepsiben. Vigyázzunk, nagyon óvatosan süssük, ugyanis liszt nincs benne, a közepe nehogy nyers maradjon! (tűpróba)

Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket: 6 tojás sárgáját 6 evőkanál cukorral, 8 evőkanál erős feketekávéval sűrűsödésig gőzfürdőn főzzük. Kihűlés után óvatosan átszedjük abba az edénybe, amibe előzőleg kikavartunk 20 dkg vajat habosra. Összekeverjük őket.

Ha kihűlt a lap, elszeleteljük keskeny csíkokra, úgy töltjük meg, hogy 3 sor tészta és 2 sor krém kerül egymás tetejére. Megkenjük a külsejét is a krémmel. Mint egy hosszúkás torta, úgy fog kinézni. Tetejét és oldalát is megszórhatjuk csokireszelékkel, de ezt el is hagyhatjuk.  Kb. 1 cm széles szeletekre szeljük fel. Behűtve kínáljuk.

Ez a mennyiség a nagy gáztepsire vonatkozik.

 

Mindenki szereti tészta (igen jó uzsonnához)

32 deka lisztet 1 csomag Váncza-sütőporral, 15 deka zsírral és 1 egész tojással deszkán összegyúrunk, két részben nyújtjuk. Egyik részét vajazott tepsibe téve, az alábbi töltelékkel kenjük meg, és a tészta másik felével betakarjuk.

Megszurkálva, forró sütőben sütjük. Töltelék: 4 tojás sárgáját 18 deka porcukorral jól kikeverünk, aztán 10 deka őrölt pörkölt mogyorót, 10 deka durván tört mandulát, 3 szelet főzőcsokoládét, 1/2 csomag Váncza-vanilincukrot és legvégül a 4 tojás fehérjének keményre vert habját adjuk hozzá.

 

Mirindás süti

Süssünk 6 tojásból kakaós piskótát. A krémhez 25 dkg Rámát keverjük ki 20 dkg porcukorral és 25 dkg túróval, és terítsük rá (ha már kihűlt). A mázhoz 7 dl Mirindával (vagy más szénsavas narancsitallal), 2 evőkanál cukorral főzzünk 2 csomag vaníliás pudingporból pudingot. Ha meghűlt, de még nem dermedt meg, borítsd be a sütit vele. (Vigyázz, úgy ne járj, mint én, amikor siettem: még meleg volt a máz, amikor ráöntöttem, és a krém meg a máz összeolvadva lefolyt.

 

Mokka-torta

12 és fél deka megtört cukrot, 6 tojássárgáját és 2 egész tojást habüstben a tűzhelyen nagyon habosra verünk, de csak a tűzhely szélén, hogy a tömeg langyos maradjon. Ha jó sűrű és habos, elvesszük, s még verjük addig, míg kihűlt. Akkor főzőkanállal hozzá keverünk 9 deka lisztet és 7 deka olvasztott vajat. Jól elvegyítve a vajjal és liszttel, kikent és be-lisztezett tortaformába töltjük, s középfokú tűznél világos barnára sütjük. Ha kihűlt 2-3 részre vágjuk, s kávékrémmel töltjük meg, melyet következőképen készítünk: 8 deka cukrot 1 egész tojással habüstben melegen fölverünk, hogy sűrű és habos legyen, s azután kihagyjuk hűlni. 1 deci erős feketekávét 3 deka cukorral sűrűre befőzünk, s félre tesszük. 14 deka vajat habosra keverünk, s lassankint hozzáadjuk a tojás-keveréket és sűrű kávét. A tortát megtöltjük, oldatait is bekenjük a mokka-krémmel, fölületét kávé konzervvel vonjuk be. Pörkölt fehér mandulát darabosra vagdalva szórunk az oldalára, fölül pedig lágyított csokoládéból készített kávészemekkel díszítjük a tortát.

 

Mogyoró krémtorta

21 deka előbb sütőben pörkölt, finomra darált mogyorót, 21 deka vaníliás cukrot elkeverünk 6 tojás-sárgájával s hozzáadva még a 6 tojás habját, torta-formába töltjük, s lassan sütjük. Következő nap szétvágjuk 3 részre, s megtöltjük. 12 deka vaj, 8  deka cukor és 2 tábla melegített csokoládéval elkevertetik és 6 deka pörkölt mogyorót teszünk még megdarálva hozzá. A tortát megtöltjük s be is vonjuk a krémmel s beszórjuk még 7 deka cukor és egy néhány pörkölt mogyoróból készült, megtört grillázzsal.

 

Mogyoró torta

7 tojás fehérjét, 28 deka cukrot és 30 deka, sütőben pirított, darált mogyorót fél óráig keverünk, Tiszta fehérpapírból két torta nagyságú darabot vágunk, a tömeget két egyforma részben rákenjük, s nem nagy tűznél 3/4 órát sütjük. Baracklekvárral megtöltjük, s narancs jéggel bevonjuk.

 

Mogyorópuding

Négy tojássárgáját 7 dkg cukorral, egy fél citrom levével és reszelt héjával habosra keverjük, hozzáadunk 14 dkg darált mogyorót, végül a tojások keményre vert habját. A masszát a szokásos módon előkészített pudingformába öntjük, és egy óra hosszat főzzük vízfürdőben. A pudinghoz gyümölcsszörpöt vagy forró borsodót tálalunk.

 

Mogyorós banánpuszedli

A kis puszedlik pont kézbe valók, puhák és édesek a beledolgozott banántól, így a szokásosnál kevesebb hozzáadott cukrot tartalmaznak. Íme, egy viszonylag ideális nassolnivaló!

Hozzávalók 2 tepsire való adaghoz: 3 tojásfehérje, 8 dkg cukor, 2 banán, 20 dkg darált mogyoró vagy mandula, 15 dkg tortabevonó csokoládé, némi liszt és zsiradék a tepsik bekenéséhez (vagy helyette sütőpapír), 5 dkg kókuszreszelék.

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, közben beleszórjuk a cukrot. A megtisztított banánokat villával összetörjük, majd a darált mogyoróval együtt apránként és óvatosan a felvert tojáshabhoz keverjük. A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük. Az előkészített, kizsírozott tepsikbe kis diókat formálunk a masszából, és kb. 20 percig sütjük. Ha azt akarjuk, hogy a puszedlik valamivel keményebbek, ropogósabbak legyenek, csökkentsük a sütő hőmérsékletét 150 - 160 °C-ra, és a tepsit valamivel tovább, 30-35 percig hagyjuk a sütőben. a tortabevonó csokit kis lábaskában óvatosan felolvasztjuk (mikróban legfeljebb olvasztófokozaton, mert igen könnyen megég), azután a már kész és kihűlt puszedlikre kenjük. Befejezésül meghempergethetjük kókuszreszelékben is.

Tipp: A darált mogyorót vagy mandulát részben vagy egészen gabonafélékkel is helyettesíthetjük, pl. zabpehellyel, zabpehelyliszttel, búzakorpa és búzadara fele-fele arányú keverékével.

 

Mogyorósbonbon

Hozzávalók: 10 deka vaj, 15 deka porcukor, 15 deka őrölt mogyoró, egy egész tojás, két-három evőkanál rum, egy rúd csokoládé reszelve. A vajat a cukorral és a tojással habosra kavarjuk, mikor jó habos, beletesszük a mogyorót, csokoládét, rumot, kis gömbölyű alakokat formálunk belőle, és mignonpapírba tesszük őket. Gyorsan lehet készíteni és jó.

 

Munkácsy-krém (Hat személyre)

Készítsünk egyenként nyolc tojásból egy csokoládé- és egy piskótalapot. Egy kétliteres űrtartalmú edénybe rakjuk bele a lapokat felváltva, az edény oldalán köröskörül úgy, miként a narancsszeletek vannak. (Tehát nem az edény aljával párhuzamosan, hanem arra merőlegesen.) Verjünk fel egy liter habtejszínt, tegyünk hozzá 16 lap olvasztott zselatint és 20 deka cukrot és keverjük el. Osszuk el három edénybe, az egyikhez keverjünk olvasztott csokoládét, a másikba öt deka pörkölt, darált mogyorót és a harmadikba ananászepret vagy málnát. A málnakrémet öntsük a kibélelt forma aljára, utána a mogyorót és végül a csokoládékrémet s ezt befödjük piskótatorta lappal, s jégre tesszük. Átfagyás után kiborítjuk és feladjuk.


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.