Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

N

 

Nagyanyáink almatortája

Hozzávalók: 2 dl almakompótból áttört almapép, 1 dl almabor, 1 dl méz, 2 dl barna cukor, 1 dl margarin, 1 dl vaj, 3 db tojás, 5 dl rétesliszt, 1/2 teáskanál só, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál őrölt szerecsendió.

Alaposan keverjük össze az almát, az almabort, a mézet, a barna cukrot, a vajat, a tojásokat és a margarint. Adjuk ehhez a keverékhez a száraz hozzávalókat, és jól dolgozzuk össze. Öntsük a masszát egy kb. 20 cm-es, kizsírozott kerek tortaformába. Előmelegített, 175C°-os sütőben süssük 30 percig. A kész, kihűlt korongból éles késsel készítsünk 3 tortalapot.

Töltelék és krém: 4 dl porcukor, 2 dl almakompótból áttört almapép, 1 teáskanál őrölt szerecsendió, 1 teáskanál őrölt fahéj, 2 evőkanál margarin, 1-2 dl kókuszreszelék.

Alaposan keverjük össze a hozzávalókat a (kókusz kivételével). A krémmel kenjük meg a tortalapokat és vonjuk be a tortát kívülről is. A végén szórjuk meg kókuszreszelékkel.

 

Nagymamám kedvenc kiflije

Hozzávallók: tésztához, 2 dl sűrű tejföl, 4 db tojássárgája, liszt amennyit felvesz, Kb. 70 dkg, 25 dkg margarin

Töltelékhez: 20 dkg lekvár, sűrűségtől függően amennyit felvesz, búzacsíra Kb. 10 dkg

Diós töltelékhez: 20 dkg darált dió, egy részét lehet helyettesíteni búzacsírával, 4 tojásfehérje habnak felverve, 10 dkg porcukor

Mákos töltelékhez: tejföl, jó a 12%-os is, 15 dkg darált mák, 10 dkg porcukor

A tésztához valókat összegyúrjuk, és kb. dió nagyságú golyókat készítünk belőle, amit egy tálba egymásra rakunk. Nem fog összeragadni. fél napra, akár 1 napra is. Hűtőbe tesszük. Majd egyenként kerekre kinyújtjuk. Hogy haladós legyen, egyszerre kettőt nyújtok ki, és valamelyik töltelékkel megtöltöm. Feltekerem, kifli alakúra formázom. Kisütöm sütőben, porcukorban meghempergetem, de a nélkül is elfogy.

Kb. 90 darab lesz belőle. Azért szeretem, mert kevés cukrot tartalmaz, aránylag olcsó, 2-3 hétig is eláll, vagy ünnep előtt időben elkészíthető.

 

Nagypénteki túrós lepény - Majtisról

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 5 dkg porcukor, 1 kk zsír, 2 tojás sárgája, só, 1/2 l tej.

Az élesztőt 2 dl langyos, cukrozott tejben kell keleszteni. A többit tálba tesszük és a kelesztett élesztőt, meg a tejet hozzáöntjük. Meggyúrjuk a tésztát, és addig dagasztjuk, míg hólyagos lesz. Langyos helyen kelesztjük. Ha megkelt, elfelezzük, felét zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük, ráöntjük a tölteléket, beborítjuk a tészta másik felével. Ezt meglocsoljuk híg, cukros tejföllel, az sem árt, ha ebbe teszünk 1 tojás sárgáját is. A tésztát megszurkáljuk villával.

Töltelék: 1/2 kg túró, 2 tojás, 3 dkg vaj, 2 ek tejföl, kevés só. Összevágott kaprot is tesznek bele, ha édesszájú a család, cukrot is. Amikor a tészta teteje jó piros, akkor vesszük ki a sütőből. Kemencében az igazi.

 

Narancsos csokoládékrém

60 perc

Nehézség: 2

Hozzávalók: 1 csokoládés pudingpor (amit nem kell főzni), 2 narancs, 5 dl tej, 1 púpozott evőkanál kakaópor, 2 dl tejszín, 8-10 dkg cukor, 1 mokkáskanál nescafé.

A megmosott narancs sárga héját lereszelem, majd 1 dl tejbe beletéve felforralom és 5 percig főzöm. Ezután a tejet átszűröm és hozzákeverem a többihez. Mély keverőtálba szórom a pudingport, a cukrot, a kakaóport és a nescafét, majd 2 dl tejjel simára keverem. Ezután hozzáöntöm a többi tejet, és addig keverem, amíg sűrű krém nem válik belőle. Ezután a tejszínből kemény habot verek, és óvatosan beleforgatom a pudingba. Poharakba osztom, a kis kockákra vágott narancshúst belenyomkodom, tetszés szerint feldíszítem és hidegen kínálom.

 

Narancsos kuglóf

Hozzávalók: 6 egész tojás, 20 dkg kristálycukor, 15 dkg rétesliszt, 6 evőkanál frissen kipréselt narancslé (vagy narancs juice, de édes narancsszörp nem lehet), 1 evőkanál reszelt narancshéj, 10 dkg vaj vagy margarin, 1 teáskanál sütőpor, csipetnyi só, a formához 2 dkg vaj és kevés liszt.

A tojások sárgáját habosra keverem a cukor felével, majd tovább keverem a narancslével és a reszelt narancshéjjal.

Megsózom, és az olvasztott, de már nem meleg vajat is hozzátéve, felváltva teszem bele a sütőporral elkevert lisztet és a tojásfehérjék keményre vert habját. A kuglófformát kikenem a vajjal, meghintem kevés liszttel, és a masszát belesimítom.

Előmelegített, forró sütőbe tolom, 5 percig erős lángon, majd takarékon addig sütöm, amíg a beleszúrt hurkapálca már nem ragad a masszától. Ha a teteje hamarabb pirul, mint ahogy a belseje átsülne, egy papírlappal vagy alufóliával lefedve sütöm tovább. Csak hidegen szeletelem föl.

 

Narancsos madártej

Hozzávalók: 2 nagy narancs, 1,2 liter tej, 15 dkg cukor, 4 egész tojás, 1 evőkanál liszt, 1 dl narancsszörp, csipetnyi só.

Ugyanúgy készítem, mint az egyszerű madártejet, csak a tejbe belekeverem a lereszelt sárga narancshéjat és a narancsszörpöt is. A habgaluskák tetejére teszek egy-két narancskarikát, a lébe pedig a nagyon apróra vágott narancshúst keverem bele.

 

Narancsos napocska

Egyenként kb. 90 kcal/375 kJ

Hozzávalók kb. 40 db-hoz: 300 g liszt, 2 tojássárgája, 150 g cukor, 1 narancs lereszelt héja, 2 ek. narancslikőr, 200 g vaj

A díszítéshez: 4 ek. porcukor, 1 ek. mangó szirup, 4 narancs, 1 ek. cukor

Elkészítés: A lisztet, a tojássárgáját, az egész tojást, a cukrot, a narancshéjat és - likőrt tálba rakjuk, hozzáadjuk a forgácsokra vágott vajat, és az egészet sima tésztává gyúrjuk. A fóliába csomagolt tésztát 1 órán át hűtőszekrényben pihentetjük. 180 fokra (gázsütő 2-es fokozat) felmelegítjük a sütőt. A tésztát kilisztezett deszkán adagonként kinyújtjuk és "napocskákat" szúrunk ki belőle. A lapokat sütőpapírral bélelt  sütőlemezre rakjuk és 12 percig sütjük. A tésztát hagyjuk kihűlni. A mázhoz a mangó sziruppal simára keverjük az átszitált porcukrot, majd kisebb műanyag zacskóba töltjük. A zacskó egyik sarkán nagyon pici lyukat vágunk. A mázzal nagyon vékony vonalakat húzunk a lapok tetejére.

A négy narancsot forró vízzel leöblítjük, szárazra töröljük, és a héjából vékony csíkokat vágunk. A cukorból 2 evőkanál vízzel szirupot főzünk, beletesszük a csíkokra vágott narancshéjat, és sűrűre főzzük. A cukrozott narancshéjat elosztjuk a lapocskák tetején.

 

Narancsos piskóta

Habosra keverünk egy egész tojást és három tojássárgát 15 deka porcukorral, egy csomag vaníliás cukorral, belereszeljük két narancs sárga héját, belecsavarjuk a levét. Végül felváltva adogatjuk hozzá a kemény habbá vert három tojásfehérjét és 10 deka réteslisztet. Alaposan kizsírozott, kilisztezett püspökkenyérformában úgy sütjük, mint a piskótát, majd deszkára borítva hűtjük ki. Csak magában, felszeletelve is kitűnő, de ha két lapba vágjuk, és narancskrémmel töltjük, ünnepi tortaként is tálalhatjuk.

 

Narancsos túrótorta (10 szelet)

Hozzávalók a tésztához: 3 db tojás, 4 dkg búzaliszt, 45-50 csepp Polisweet, késhegynyi sütőpor

Hozzávalók a krémhez: 25 dkg tehéntúró, 25 dkg narancs, 1/4 pohár kefir, 1/2 narancs héja, 45-50 csepp Polisweet

Elkészítés: A tojások sárgáját a Polisweettel 6-8 percig keverjük robotgéppel vagy 25-30 percig kézzel. Akkor jó, ha a tojásos massza színe kivilágosodik, sűrű és habos lesz. Csomómentesre dolgozzuk, a sütőporral elkevert lisztel, majd óvatosan lazítjuk a keményre vert tojásfehérjével. Papírral bélelt sütőlapon írólap nagyságúra elkenve (kb. 20 x 30 cm). 10 percig nagylángon előmelegített sütőbe téve mérsékeljük a lángot. 8-10 percig ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert a habos massza összeesik. Akkor jó, ha színe világos rózsaszín és a beleszúrt hurkapálcára vagy pecsenyevillára nem tapad. Egy tiszta konyharuhára fektetjük a papírral felfelé. A papírt kenjük meg kevés hideg vízzel, így a keletkező gőz hatására könnyebben lehúzható. A vízzel óvatosan bánjuk, nehogy elázzon a piskóta! Összerakva tetejét narancskarikákkal díszítjük, majd jól lehűtve éles késsel 10 egyenlő szeletre vágva kínáljuk.

Krém elkészítése: a szitán áttört túrót jól kikeverjük az édesítő folyadékkal, a meleg vízben gondosan megmosott narancs lereszelt héjával és 2 evőkanál kefirrel. A krém egyharmad részét rákenjük a felső lapnak szánt piskótára. A maradékba apróra vágva belekeverjük a narancs kétharmadát és elosztjuk a mási két lapon.

Őszbarackkal, eperrel, málnával, ribizlivel, meggyel egyaránt ízletes, mutatós, tápláló.

    

Narancstorta

Elkészítési idő kb. 1 1/4 óra, szeletenként 710 joule-t (170 kalóriát) tartalmaz.

Hozzávalók kb. 16 szelethez: 12 dkg vaj vagy főzőmargarin, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 narancs reszelt héja, só, 2 egész tojás, 6 dkg étkezési keményítő, 1 teáskanál sütőpor, 6-7 darab narancs, 2-3 evőkanál narancslekvár vagy sárgabarackdzsem, ízlés szerint por- vagy finom kristálycukor, a tetejére sütőpapír és zsiradék a forma kikenéséhez

Elkészítés: A zsiradékot habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, egy gondosan megmosott narancs reszelt héjával és egy csipet sóval. Egyenként belekeverjük a tojásokat. Az átszitált lisztet gondosan elvegyítjük az étkezési keményítővel meg a sütőporral, és óvatosan hozzáadjuk a masszához. A megmosott narancsokat meghámozzuk, fehér héjukat teljesen eltávolítjuk, majd vastag szeletekre vágjuk. Egy 26 cm átmérőjű kerek tortaformát kibélelünk sütőpapírral, és kizsírozzuk. Belefektetjük a narancsszeleteket úgy, hogy félig fedjék egymást. Rásimítjuk a tésztát, és előmelegített sütő alsó részébe tolva kb. 40 percig sütjük 200 fokon. (Ha a teteje esetleg túl gyorsan barnulna, az utolsó 10 percre fóliával vagy sütőpapírral letakarhatjuk.)

A süteményt a formában kb. 20 percig hűlni hagyjuk, majd óvatosan elválasztjuk a peremtől, tűzálló, lapos tálra borítjuk, és lehúzzuk róla a papírt. A formát újból rátesszük a tortára, amelynek tetejét megkenjük a felolvasztott és átszűrt lekvárral.

Előmelegített grillsütőben vagy a sütő legnagyobb fokozatán 5-7 percig pirítjuk. Ha kihűlt, por- vagy finom kristálycukorral bőven meghintve tálaljuk.

 

Néger kocka

Tészta: 4 tojás sárgája, 20 dkg cukor, 12 dkg zsír, vagy 15 dkg margarin, 1 sütőpor, 3 dkg kakaó, 20 dkg liszt, annyi tej, hogy piskótatészta legyen. Ezeket jól kikeverjük, és megsütjük.

Fehér krém: 4 tojás fehérje, 20 dkg cukor. Ezeket gőz felett (én nem ott szoktam) habbá verjük, a kisült tésztára kenjük, és visszatesszük száradni. Ha már kicsit száradt, akkor jön rá a barna krém.

Barna krém: 5 kanál tej, 5 dkg kakaó, 1 kanál liszt, 20 dkg cukor.  Ezeket sűrű krémmé főzzük. Addig keverjük, amíg kihűl (de ne teljesen), akkor hozzá keverünk 10 dkg vajat, vagy margarint, és így kenjük a fehér krémre.

 

Néger-torta.

28 deka vajat elkeverünk 28 deka cukor és 6 tojássárgájával, 28 deka darált barna mandulát, 4 tábla reszelt csokoládét, 3 deka kockára vágott citronádot, kevés vanília és finomra vágott citromhéját, 6 tojás-fehérjét s utoljára 10 deka lisztet keverünk hozzá, 3 részben sütjük. Következő krémmel töltjük: 14 deka cukor, 8 tojássárgája, 2 deka liszt, 4 deci tejből gőzben sűrű krémet főzünk, a tortalapokat megtöltjük, s kockára vágott ananásszal díszítjük.

 

Nem élesztős pogácsa

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 dl tejföl, 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál sütőpor.

Tetszés szerint ízesíthetjük tepertővel, sajttal. Összekeverjük a tésztát, elnyújtjuk megkenjük tepertővel, hajtogatjuk, 20 percet pihentetjük, forró sütőben sütjük. Ha nem tepertővel készítjük, akkor sajttal szórjuk, és úgy sütjük.

 

Német kuglóf

Hozzávalók: 25 dkg vaj v. margarin, 8 hámozott mandula (szerintem dió is megteszi), 25 dkg kristálycukor, 10 dkg porcukor, 30 dkg liszt, 4 tojás, 2 kávéskanál sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 2,5 dl tej, 1 citrom héja reszelve, só

Jól kenjünk ki egy kb.30 cm átmérőjű kerek kuglófformát. Az aljára - vajdarabokra ágyazva - 8 szem mandulát tegyünk. Egy nagyobb tálban habverővel keverjünk habosra 20 dkg vajat, azután öntsük bele a kristálycukrot, a porcukrot, a 4 tojássárgáját, és kb.10 percig keverjük. Ezután lassan keverjük bele a lisztet-amibe előzőleg belekevertük a sütőport-, a sót, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat, majd a tejet keverjük hozzá. Végül verjük keményre a tojások fehérjét és tegyük azt is a tésztába. A tésztát öntsük a formába, és közepes lángon előmelegített sütőben kb.1 óra hosszat süssük. Tűpróbával ellenőrizzük.

 

Nőnapi sütemény

10 tojás fehérjéből és 28 dkg cukorból gőz fölött habot verünk, majd belekeverjük 38 dkg darált dió, 4 kanál liszt és 1 sütőpor keverékét. Kisütjük. A 10 tojás sárgáját gőz fölött 28 dkg cukorral krémmé főzzük, 1 vaníliás cukorral és 38 dkg margarinnal keverjük. Egy csomag ostyalapot szorosan egymás mellé teszünk, akkora nagyságú legyen, mint a kisült tésztalapunk. Megkenjük a tojásos krém felével, rárakjuk a tésztalapot, erre ismét krém kerül, majd egy sor ostyalap. 1-2 órára nehezékkel lenyomatjuk. Ezután csokimázzal a sütemény tetejét bevonjuk. Hosszúkás szeletekre vágva tálaljuk. Érdemes 1 nappal előtte elkészíteni, hogy az ostya átpuhuljon.

 

Nugátos csillagok

Sütési idő 8-10 perc 200-225 fokon

Hozzávalók: 17,5 dkg liszt, 7,5 dkg étkezési búzakeményítő /esetleg liszt /, 1 tojás, 10 dkg cukor, 1 csomag vaniliás cukor, 12,5 dkg vaj vagy kemény margarin

Töltelék: 1/2 doboz mogyorós nugát /kb. 10 dkg /

Öntet: 1-2 zacskó világos tortamáz /egyenként 10 dkg /

Díszítés: csupasz mogyorószemek

A lisztet és a keményítőt egy tálba tesszük. A tojást, a cukrot, a vaniliás cukrot és a puha zsiradékot hozzáadjuk, és mindezt alacsony fokozatra állított kézi robotgéppel összedolgozzuk, majd a tésztát hidegre tesszük. Egy tepsit kibélelünk, ragadás- mentes sütőpapírral. A tésztát vékonyra nyújtjuk, apró és nagyobb csillagokat szaggatunk belőle, a ragadásmentes sütőpapírra helyezzük őket, és előmelegített sütőben megsütjük. Sütés után a csillagokat rácsra helyezzük és hagyjuk kihűlni. A kisebb csillagokat megkenjük felmelegített nugát masszával, a nagyobbakra helyezzük és bevonjuk világos tortamázzal, majd csupasz mogyorószemekkel díszítjük. A mázhoz a világos tortabevonót előírás szerint melegítsük fel.

 

Nugát-praliné

Hozzávalók: 150 g nugát, 200 g marcipán, 2 - szer 50 g darált mogyoró, 3 ek. Irish Cream Likőr, 150 g csokimáz

Összegyúrni a nugátot, marcipánt 50 g mogyorót, likőrt. Kb. 1 cm vastag rudat formálni, abból kb. 2,5 cm-s darabokat vágni, mázba forgatni, másik 50 g mogyoróval díszíteni.

 

 

 

Orosz-krém torta

Piskótatésztát készítünk 6 tojássárgája, 10 és fél deka cukor, 6 tojás habja és 8 deka lisztből, egyben sütjük, s ha kihűlt 3 részre vágjuk. 8 tojássárgája, 3 és fél deci tej, 14 deka cukorból krémet főzünk, s elvéve a tűzről még keverjük, míg kihűlt. Fél liter tejszint fölverve a krém közé vegyítünk egy kevés vaníliás cukorral együtt s beleteszünk még 7 deka mazsolát és 7 deka citronádot, mit előzőleg már rumban áztattunk. 4-5 lap 1 deci vízben feloldott zselatint is keverünk a krémhez, előveszünk egy tortaformát, alul a krémből teszünk, azután egy bisquit lapot, ismét krémet s így tovább. Jégre tesszük pár órára, s használatkor kiborítjuk.

 

Oroszkrém mogyoróval

Minden személyre egy tojás sárgáját számítunk és két deka cukrot. Ezt együtt habosra keverjük. Most adunk hozzá hat személyre számítva, 10 deka lábasban porcukorral megpirított és megőrölt mogyorót és annyi kanál rumot, ahány tojásból készül. Ezt jól összekeverjük, csinos talpas poharakat félig megtöltünk vele, tetejére tejszínhabot teszünk, s jégen megfagyasztjuk. A tejszínhab tetejére tehetünk egy-egy szem cukrozott cseresznyét. Piskótát vagy ostyát adunk melléje.

 

Őszibarack csemege (6 adag)

Hozzávalók a tésztához: 3 db tojás, 6 dkg búzaliszt, 2 evőkanál víz, 40-50 csepp Polisweet, késhegynyi sütőpor

Hozzávalók a töltelékhez: 4 db kb. 40 dkg őszibarack, 2 dkg búzacsira, 30-40 csepp Polisweet, 2 db tojásfehérje, 1-2 csepp rumaroma

Elkészítés: A málnatortánál leírt módon elkészítjük a piskótát, és egy papírral bélelt sütőlap nagyságura kenve megsütjük. A papírt még melegen, óvatosan lehúzva, a tésztát 6 egyenlő kockára vágjuk. Közben a meghámozott őszibarackot gerezdekre vágjuk, a legérettebbeket pedig villával péppé nyomjuk. A barackszeleteket megcsepegtetjük a Polisweet felével, kevés rumaromával, s rövid ideig állni hagyjuk. Búzacsirában megforgatva egyenletesen elosztjuk a sütőlapra tett piskótaszeleteken. A tojásfehérjét a maradékédesítővel kemény habbá verjük, belekeverjük az őszibarack pürét, és egyenletesen bevonjuk vele a gyümölcshalmokat. Előmelegített sütőbe tesszük, amíg a hab enyhén megpirul a tetején. Ízlés szerint bármilyen gyümölccsel elkészíthető.

 

 

P

 

Paprikás fánk

Hozzávalók: 2 adag maradék paprikás krumpli, 2 db. tojás, 1 evőkanál búzadara, 1 púpozott teáskanál pirospaprika, 1 mokkáskanál törött bors, olaj a sütéshez.

A maradék ételt villával összetöröm, majd hozzáadom a búzadarát és a felvert tojást. Tízpercnyi pihentetés után alaposan összekeverem a fűszerekkel együtt és bő, forró olajba, evőkanállal adagolva mindkét oldalán megsütöm.

 

Papsipka

Hozzávalók kb. 40 db-hoz:

A tésztához: 250 g liszt, 125 g cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás sárgája, 125 g hideg vaj vagy margarin

A töltelékhez: 1 tojás fehérje, 40 g cukor, 30-30 g őrölt mogyoró ill. mandula, 1-1 csipetnyi fahéj ill. szegfűszeg

Előkészítés: 1 óra

Pihentetés: 1 óra

Sütés: kb. 15 perc sütőlemezenként

Elkészítés: Halmozzuk a lisztet, a cukrot és a vaníliáscukrot a gyúródeszkára. Rakjuk a közepébe a tojássárgáját, a kis darabokra szabdalt zsiradékot pedig helyezzük köréje. Mindezt dolgozzuk el egy késsel, majd kézzel gyúrjuk össze. A tésztát csavarjuk fóliába, majd legalább 1 órára tegyük hideg helyre.

A sütőt melegítsük elő 180 C-ra (gáznál 3-as fokozat). A sütőlemezt zsírozzuk ki vagy béleljük ki sütőpapírral. A  tojásfehérjét verjük fel keményre, szórjuk hozzá a cukrot és egy keveset még így is verjünk rajta. Ezután adjuk hozzá az összes többi hozzávalót. A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki 2-3 mm vastagra. Szaggassunk ki 7 cm átmérőjű korongokat, s ezek mindegyikének a közepére rakjunk egy mogyorónyi halmocskát a töltelékből. A tészta szélét mindenütt kenjük meg tojásfehérjével, és a közepén, ahol összeérnek, nyomjuk szorosan össze, hogy sapkaformákat kapjunk. A sütőben (középen) kb. 15 percig süssük.

 

Párizsi gyűrű

Hozzávalók: 1.5 dl étolaj 1.5 dl víz ,csipetnyi só, csipetnyi cukor, 15 dkg liszt, 1 csapott kk. sütőpor (dr. O.), 4 tojás, szeletelt mandula

A krémhez: 5 dl tej, 1 csomag vanília ízű pudingpor (dr. O.), 4 ek. cukor, 0.5 dl rum, 1.5 dl tej, 1 csomag tejszín ízű habpor (dr. O.)

Elkészítés: Olajat, a vizet, a sót és a cukrot egy edényben felforraljuk. Amikor forr hozzáadjuk a lisztet és a sütőport. Addig tartjuk a tűzön, amíg a tészta elválik az edény falától. A tűzről levéve egyenként belekeverjük a tojásokat. A sütőlemezen gyűrűalakot formázunk nyomózsákból. A tetejét tojással megkenjük, és mandulával megszórjuk. Előmelegített, nedves sütőben (220° C-n) kb. 10-15 percig sütjük. Vaníliapudingot készítünk rummal, és a habporból készített habbal lazítjuk, majd megtöltjük a krémmel a gyűrűket.

 

Pehelykönnyű túrós lepény

Hozzávalók: 30 dkg rétesliszt, 15 dkg vaj vagy margarin, 4 tojás, 3 dkg élesztő, egy kevés tej; 

A töltelékhez 75 dkg túró, 25 dkg porcukor, 10 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, egy csipet só.

Habosra keverjük a vajat vagy margarint a tojások sárgájával, hozzáadjuk a kevés tejben megkelesztett élesztőt, a lisztet meg a csipet sót, és könnyű, lágy tésztát dagasztunk belőle. Két részre osztjuk, és az egyiket lappá nyújtva kibélelünk vele egy közepes nagyságú tepsit. Rásimítjuk a tölteléket, a melyhez az áttört tehéntúrót simára keverjük a cukorral, vaníliás cukorral, citromhéjjal, beletesszük a mazsolát, a tojások kemény habbá vert fehérjét. Beborítjuk a maradék, ugyancsak lappá nyújtott tésztával. Így kb. 3 óráig pihentetjük, majd forró sütőbe toljuk, de a tüzet mérsékelve sütjük.

 

Pénteki felfujt

15 deka porcukrot 4 tojássárgájával és 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral habosra kikeverünk, azután 1 deci édes tejfelt és 10 deka liszttel kevert 1/2 csomag Váncza-sütőport adunk hozzá. Legvégül a 4 tojás fehérjének keményre vert habját. Vajjal kikent, morzsával kiszórt kuglófformába öntjük, és azonnal forró sütőbe téve sütjük. Tálaláskor langyos vízzel felengedett barackízzel, vagy borsodóval szolgáljuk fel melegen.

                

Pirítottmandula-torta

Tésztához: 8 dkg mandula, 5 tojásfehérje, 4 evőkanál cukor, 4 evőkanál rétesliszt, 2 dkg főzőcsokoládé

Krémhez: 5 tojássárgája, 4 evőkanál porcukor, 1 dl tej, 8 dkg főzőcsokoládé, 20 dkg vaj vagy Ráma margarin (1-2 evőkanál rum)

Tetejére: 12 dkg mandula

8 dkg mandulát szálasra vágunk (ez kerül a tésztába), a többit durvára törjük. A tésztához a tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a cukorral, a reszelt csokoládéval és a vágott mandulával összekeverjük. Végül beleszitáljuk a lisztet, és papírral bélelt tepsibe öntjük. Forró sütőben tűpróbáig sütjük, majd deszkára borítjuk és lehúzzuk róla a papírt. Ha kihűlt, két lapba vágjuk. Közben elkészítjük a krémet, amelyhez a tojások sárgáját a cukorral, meg a tejjel simára keverjük, és gőzön sűrű krémmé főzzük. Belereszeljük a csokoládét, majd langyosra hűtve a kikevert vajhoz adjuk. (Rummal ízesíthetjük.) Ezzel a krémmel töltjük, illetve vonjuk be a tortalapokat, majd a tetejét meg az oldalát megszórjuk a durvára tört, pirított mandulával. Tálalás előtt legalább egy napig hűtjük.

 

Piskóta cukor nélkül

Igen népszerű, számtalan kedvelt édesség alapja. Lényegét, készítésének egyik titkát a belekevert levegő mennyisége jelenti. Ezért kell friss tojást választani, a tojássárgáját habosra keverni a cukorral, és keményre verni a tojásfehérjét. A tészta összeállítása során pedig ügyelni arra kell, hogy minél több levegő maradjon a masszában.

 

Piskótaszelet

Hozzávalók: 3 db tojás, 6 dkg búzaliszt, 2 evőkanál víz, 40-50 csepp Polisweet, késhegynyi sütőpor

Elkészítés: A megmosott tojásokat felütjük, és gondosan szétválasztjuk. A tojássárgáját 30 csepp Polisweettel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vizet és kisebb részletekben a sütőporral elkevert lisztet, végül a maradék, édesítővel keményre vert tojáshabot. Papírral bélelt sütőlapra vagy zsiradékkal kikent, liszttel meghintett formába öntve 10 percig nagylángon előmelegített sütőbe téve megsütjük. Amikor a tésztát a sütőbe toljuk, közepesre mérsékeljük a lángot, és legalább 8-10 percig ne nyissuk ki a sütő ajtaját, különben a piskóta * szalonnás lesz *. Amikor kihűlt, szeletekre vágjuk.

    

Piskótatészta

Hozzávalók: 90 g vaj, 6 tojás, 175 g cukor, 150 g liszt

A tortaformát kikenjük és kilisztezzük. A vajat kis lángon felolvasztjuk. A tojást szétválasztjuk. A cukrot hozzáadjuk a tojássárgájához, és forró vízfürdőben habosra keverjük. A sűrű, fehéres krémet kiemeljük a vízfürdőből. A lisztet beleszitáljuk a tojáskrémbe. Ne keverjük! Hozzáöntjük a folyékony, langyos vajat.

A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. (Jobban verhető, ha előtte lehűtjük!). A tojáshab egyharmadát, óvatosan a tojáskrémbe keverjük, hogy fellazítsuk. A maradék tojáshabot hozzáadjuk a fellazított masszához. Az anyagokat óvatosan elkeverjük. A piskótamasszát az előkészített formába öntjük, és elsimítjuk. A formát a 180 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük. A sütemény kb. 35 perc múlva kész. Éles késsel körülvágjuk. A forma szélét levesszük. A rostélyt a meleg süteményre tesszük. Kiborítjuk a piskótát, leemeljük a sütőforma alaplapját.

A süteményt kb. 60 percig hűlni hagyjuk a rostélyon.

Változatok:

A tésztához adhatunk 100 g diót, mogyorót, amerikai mogyorót, pisztáciát vagy mandulát, 100 g reszelt vagy durvára vágott csokoládét, két narancs finomra reszelt héját, esetleg 140 g olvasztott csokoládét.

 

Piskótatészta fortélyok

Ha tojássárgáját meleg vízfürdőben keverjük habosra, a tojás jobban megköti a levegőt, és nagyobb, keményebb masszát kapunk. Vigyázat, a vízfürdő ne legyen túl forró, mert akkor a tojás kicsapódik.

Finomított cukrot használjunk. A masszát addig keverjük, amíg a cukor teljesen feloldódik. Kellemetlen, ha a piskótában ropog a cukor.

Ha a lisztet szitálva hintjük a kikevert tojássárgájához, pillekönnyű lesz, és nem csomósodik. A piskótamasszát az összeállítás után soha ne hagyjuk állni! Azonnal süssük meg, nehogy a levegő elszökjön, és a massza összeessen.

Ha a sütőformát gondosan kivajazzuk és - lisztezzük, biztosan nem ragad le a piskóta.

Ha teljesen biztosra akarunk menni (és mosogatni se szeretnénk), béleljük ki a formát hajszálpontosra szabott sütőpapírral.

A sütőpapírt a tészta kiborítása után azonnal húzzuk le a tésztáról, hogy a piskóta felülete szép sima maradjon. (Ha később távolítjuk el a papírt, a tészta felülete felszakadozik.) Ha a papírt lazán visszahelyezzük a tésztára, a piskóta nem szárad ki.

Ha a tészta átsült, elválik a forma szélétől.

A tésztát mindig a rostélyon hagyjuk kihűlni, hogy minden oldalról levegő érje és hogy ne váljon ragacsossá.

 

Pisztáciás kakaótorta

Hozzávalók: 20 dkg porcukor, 2 csapott ek kakaó, 10 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg pisztácia (vagy mogyoró), 1/2 dl tej, 10 dkg mazsola, 20 dkg liszt, 1/2 dl rum, 1 sütőpor, vaniliás porcukor, 4 tojás

A vajat habosra keverjük a cukorral, egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, apránként a tejet, a lisztet, a kakaót, a durvára megvágott pisztáciát vagy mogyorót, az előzőleg rumba áztatott, lecsepegtetett, lisztben megforgatott mazsolát és alaposan összekeverjük. Végül kemény habbá verjük a tojásfehérjét, és óvatosan a masszához keverjük. Kivajazott, lisztezett, kerek tortaformába simítjuk, előmelegített sütőben, mérsékelt tűznél (180 fok) kb. 40-45 percig sütjük.

A formában hagyjuk kihűlni, kiborítás után tetejét meghintjük vaniliás porcukorral, és tortaszerűen vágjuk fel.

 

Pitetészta

Egy nagy tálban összekeverünk 15 dkg lisztet, egy kávéskanál sót. Belegyúrunk 5 dkg vajat, 5 dkg zsírt, három evőkanál tejet, és addig gyúrjuk, míg a tál szélétől el nem válik. Gyengén kilisztezett deszkán kinyújtjuk.

 

Politikus szelet (kitűnő, kiadós) 

35 deka lisztet, melyhez 1 csomag Váncza-sütőport elegyítettünk, összegyúrunk 1 egész tojással, 22 deka zsírral, 12 deka cukorral, 1 citrom reszelt héjával és levével, azon kívül 2 szelet reszelt csokoládéval és 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral.  A tészta kétharmad részét vajazott tepsi aljára tesszük, egyenletesen elnyomkodva és málnaízzel bekenjük. A lekváros bevonatra cukros-habos tölteléket kenünk az alábbi előírás szerint készítve: 20 deka porcukrot habosra keverünk 3 tojás sárgájával és 1 szelet csokoládéval, hozzáadunk még 10 deka őrölt mogyorót és a 3 tojás fehérjének kemény habját. A habos tölteléket befedjük a félretett egyharmad rész tésztából kinyújtott lappal és villával több helyen megszurkálva, közepes tűznél jól átsütjük. Felszolgáláskor vanilin-szórócukorral hintjük be.

 

Provancei torta

9 tojásfehérjét kemény habbá verünk, 28 deka forrázott, darált mandulát és 28 deka törött cukrot keverünk hozzá, s két részben sütjük. 21 deka fehérmandulát megdarálunk, megpörkölünk; 21 deka vaníliás cukorral együtt hozzákeverjük 21 deka habosra kevert vajhoz, s evvel a tortát megtöltjük, oldalát is bekenjük s felül narancs, vagy citromjéggel vonjuk be.

 

Puding

Dió nagyságú vajat négy tojás sárgájával és két kanál porcukorral 1/4 óráig keverünk. Ekkor két drb kockára vágott, előzetesen cukros tejben áztatott és kicsavart zsemlyét adunk hozzá. Beleteszünk még mazsolát, diót, tetszés szerint és a négy tojás, habbá vert fehérjét. Ekkor egy tiszta fehér ruhát megkenünk vajjal, a fenti pépet beletesszük, spárgával átkötjük, de hagyjunk helyet a tészta megnövekedésére, és ezt fövő vízbe eresztjük. (A spárga két végét a fazék két fülére kötjük.)

Főzzük csendesen egynegyed óráig. Mikor feladjuk, hegyesre vágott mandulával szurkáljuk meg a tetejét s így öntjük le a sodóval.

Sodó: Négy tojás jól eldörzsölünk tetszésszerinti cukorral, teszünk hozzá egy kis vaníliát, hozzáöntünk fél liter bort, s tűznél addig verjük habverővel, míg jó habos lesz.

 

Puncsos piskóta

Egy csomag ún. Gála (főzés nélkül készíthető) pudingporhoz habverővel, apránként hozzákeverünk egy fél liter szobahőmérsékletű tejet. egy csomag vaníliás cukrot meg 2-3 evőkanál rumot, 2-3 percig habverővel tovább keverjük, és 10 percig állni hagyjuk. Ekkor elkeverjük két deci habbá vert tejszínnel. Egy doboz babapiskótát veszünk, darabonként megmártjuk (nem áztatjuk!) egy evőkanál rummal meg kevés cukorral ízesített tejben, és felét kirakjuk egy mély üvegtál aljára Erre darabokra vágott befőtt-ananászt, vagy őszibarackot rakunk (a levétől jól lecsurgatjuk!), és rásimítunk a krémből egy réteget. Ismét babapiskóta sor következik, rá egy gyümölcssor, majd rákenjük a maradék krémet. Tetejét gyümölcsdarabokkal díszítjük, és a hűtőszekrényben legalább egy fél napig állni hagyjuk. (Ha szeretjük, keverhetünk a krém-be 10 deka mazsolát is.)

 

Puncstorta, krémmel

Elkészítés: 20 deka cukrot 6 tojás sárgájával habosra keverünk, azután részletekben 12 deka liszttel kevert 1/2 csomag Váncza-sütőport és a 6 tojás keményre vert habját adjuk hozzá. Magas falu tortasütőbe téve azonnal sütjük. Sütés után a kihűlt tésztát három részre vágjuk. Az alsó lapot barackízzel vonjuk be s ráhelyezzük a középső lapot, melyet 1 csomag Váncza-vanilinkrémporból a krémes lepénynél leírt módon készült krémmel vonunk be. A lapokat a töltelékek felkenése előtt rummal jól meglocsoljuk.

Az összeállított tortát alkörmössel halvány rózsaszínre festett cukormázzal vonjuk be.

 

Pückler herceg-krém

Egy liter tejszínből kemény habot verünk és abba 20 deka apróra vágott Makront, hét deka csokoládét, hét deka citronádot, hét deka mandulát és hét deka mazsolát keverünk. Ha össze van keverve, három részre osztjuk, egyik rész marad fehér, a másik részt csokoládéval barnára, a harmadik részt bretonnal rózsaszínre festjük és igy, rétegenként, a fagyasztó formába tesszük, és a szokásos mód szerint fagyasszuk.

A Makron készítési módja: Három tojás fehérjéből habot verünk, ehhez 15 deka cukrot, 15 deka reszelt mandulát adunk, papírral letakart pléhre kis rakásokat formálunk belőle, és lassan sütjük.

Sennyey Anna grófnő

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.