Rácsos linzer
12 dkg zsír, 12 dkg cukor, 1 tojás sárgája, citromhéj, fél citromlé, 1 sütőpor, 40 dkg rétesliszt, kevés tejföl, vagy tej.
Lágy tésztává gyúrjuk, a nagyobb felét tepsibe tesszük, megkenjük baracklekvárral, meghintjük cukrozott dióval. A tojás fehérjét habbá verjük, rákenjük a lekvárra. A megmaradt tésztából vékony hengercsíkokat készítünk, berácsozzuk, megsütjük.
Rácsos linzer (finomabb)
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 25 dkg vaj v. margarin, 25 dkg porcukor, 25 dkg dió v. mogyoró, esetleg a kettő vegyesen, 2 tojássárgája, reszelt citromhéj, fahéj, 20 dkg barack - málna- v. meggylekvár, csipet só
Lágy tésztává gyúrjuk, a nagyobb felét tepsibe tesszük, megkenjük lekvárral, meghintjük cukrozott dióval. A tojás sárgáját elkeverjük, rákenjük a lekvárra. A megmaradt tésztából vékony hengercsíkokat készítünk, berácsozzuk, megsütjük.
Rácsos linzer másként
Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 25 dkg margarin vagy 15 dkg zsír, 20 dkg porcukor, 10 dkg darált dió, 1 tojás,
Töltelék: 15-20 dkg lekvár
A lisztet összekeverjük a sütőporral, elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a cukrot, diót és a többi anyagot. Gyorsan összegyúrjuk és 1/2 óráig hidegen pihentetjük. A tészta 2/3 részével kibélelünk egy tepsit, és lekvárral megkenjük. A megmaradt tésztát vékonyra kisodorjuk, rácsokat készítünk belőle, és a tésztára helyezzük. (A rácsot megkenhetjük tojássárgájával, akkor sütés után szép fényes lesz.) Középmeleg sütőben 20-25 percig sütjük. Sütés után deszkára borítjuk, és ha kihűlt, ferde téglalapokra szeleteljük.
Rácsos tészta 1.
60 dkg lisztet 20 deka vajjal és 20 deka zsírral elkeverek. Majd az anyaghoz hozzákeverek 20 dkg cukorpúdert (- vagyis porcukrot -), 1 tojást, 1 kis kanálka szódabikarbonátot (én 1 csomag sütőport),
A sütőbádogot kevés zsírral meg kell kenni. A tészta nagyobbik felét kinyújtom, és bele teszem (én is, ha sikerül, mert igen törékeny). Finom baracklekvárral jó ujjnyi vastagon bekenem. Mire a tészta félig-meddig megsült, addigra elnyújtom a maradék tésztát vékony csíkokra, megkenem tojással és ráfektetem rácsnak a lekvár tetejére.
Rácsos tészta 2.
15 deka fagyos zsírt, 15 deka porcukrot, 30 deka sima lisztet, 1 egész tojást, 1 citrom reszelt héját, egy fél citrom levét gyorsan összegyúrjuk. Sütőlemezem a tészta felét kinyújtva, ribizli- vagy málnaízzel megkenjük, a tészta második feléből rácsokat sodrunk, ráhelyezzük az ízzel megkent tésztára, tojás sárgájával megkenve, forró sütőben sütjük.
Rácsos-barackos sütemény
Hozzávalók: 50 dkg linzertészta, 25 dkg sárgabaracklekvár, 50 dkg érett sárgabarack, 1 tojássárga.
A tésztát egyharmad-kétharmad arányban elosztom. A nagyobbik darabot akkorára nyújtom, hogy egy közepes tepsit kibélelhessek vele. A tésztát megkenem a sárgabaracklekvárral, és az előzőleg megmosott, kimagozott sárgabarackot magházával lefelé fektetem. A kisebbik tésztából vékony, hosszú rudakat formálok, majd "berácsozom" a tetejét, vagyis a gyümölcsök tetejére keresztben, egymástól 5 centi távolságra rácsszerűen fektetem a tészta rudakat. A rácsok tetejét a felvert tojássárgájával megkenem, és mérsékelten meleg sütőben megsütöm. Ügyelek arra, hogy a sütemény ne égjen el, mert a lekvárban lévő cukor hamar karamellizálódik.
Rádiókrémes
Tészta: 25 dkg lisztet, 5 dkg cukrot, 5 dkg zsírt, 1 db tojást, 1 evőkanál kakaót, 1 dkg szalakálit és pici tejet összegyúrunk, és 2 lapot sütünk belőle.
Piskóta: Ha tortamagasságú süteményt akarsz, akkor kb. 6 tojásból kell piskótát készíteni.
Krém 1:
Krém 2: 20 dkg vajat, 20 dkg porcukorral habosra keverünk.
Ha a krém 1 kihűlt (mi általában kevergetni szoktuk kihűlésig, hogy ne csomósodjon be), akkor a krém 2-höz adjuk.
Behúzás: 3 kanál vizet, 3 kanál kakaót, 3 kanál cukrot és 5 dkg vajat felfőzünk, majd a sütemény tetejére kenjük.
A sütemény összeállítása: 1 barna lapot megkenünk a 2 krém keverékével, majd rátesszük a piskótát, azt is megkenjük a krémek keverékével, majd arra tesszük rá a 2. barna lapot, és a végén ezt kell megkenni a csokoládéval.
Ha készen van a sütemény jobb ha szobahőmérsékleten pár órát szikkadni hagyjuk, különben szétcsúsznak a lapok a szeletelésnél.
Raffaello
Szükséges hozzá: 3 kanál liszt, 6 kanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor,
Az elkészítés módja: A lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tejet fel kell főzni. Meg kell várni, amíg langyosra hűl, majd bele kell keverni a kókuszt és a vajat.
Ha teljesen kihűlt, akkor golyócskákat kell alkotni, mégpedig úgy, hogy a golyó magja egy szem mandula vagy mogyoró legyen, köré pedig ízlés szerinti mennyiségben nutella-krém illesztendő. Mikor ez megvan, akkor jöhet a lényeg: a hideg rafaello-masszából tetszés szerinti, de szerintem legalább fél centi vastagságú héjat készíteni a félkész golyócskák köré. Az utolsó lépés a legegyszerűbb, az immár szinte tökéletes golyócskákat kókuszreszelékben kell meghempergetni.
A munkának vége, jöhet a pihenés, a rafaellonak ugyanis egy éjszakán át, állnia kell a hűtőben.
Rákóczi túrós lepény
(Rákóczi János (1897-1966) konyhafőnök kreálmánya - írja Gundel Károly a Kis magyar szakácskönyvében - Bp. - Corvina - 1984)
Tésztához:
Töltelékhez:
Tetejére:
A lisztet, vajat, cukrot, tejfölt, tojássárgákat, szódabikarbónát összegyúrjuk. Pihentetjük.
Kinyújtjuk, kibélelünk vele egy tepsit, villával megszurkáljuk, félig megsütjük. Töltelék: összekeverjük a hozzávalókat a fehérjehab kivételével, jól felhabosítjuk, majd hozzáadjuk óvatosan a habot is. A félig sült tésztát meghintjük az édes morzsával, ráöntjük a túrós krémet. Mérsékelten meleg sütőben sütjük.
Közben a 3 fehérjehabhoz hozzátesszük a porcukrot és ezzel, habzsák segítségével berácsozzuk a majdnem készre sült tésztát. Világos sárgára sütjük. Ha elkészült, a rácsok közé lekvárt teszünk. Ha kissé kihűlt, meleg vízbe mártott késsel felszeleteljük.
Rákóczi túrós 1.
Lukács – Novák - Nagy: Mesterszakácsok receptkönyve - Közg. és Jogi Kk. - 1985
(2414 kJ / 575 kcal)
Tészta:
Töltelék:
Tetejére: 4 tojásfehérje,
Az elkészítés menete annyiban tér el az előzőtől, hogy a búzadarát a túróhoz keveri.
Rákóczi túrós 2.
Magyar Elek: Az ínyesmester szakácskönyve - Minerva - Bp. - 1983
Tésztához: 10 dkg cukor, 18 dkg vaj, 28 dkg liszt, 1 tojás, citromhéj, só.
Töltelék: 3/4 kg túró, 3 dkg finom dara, 3 tojássárgája, 35 dkg cukor.
Tetejére: 2 fehérjehabba belekeverjük a 2 sárgáját, 5 dkg cukrot, 4 dkg lisztet, 3 dkg forró vajat. Ezt a félig sült túró tetejére kenjük, és teljesen megsütjük. (Az előzmények azonosak.)
Rákóczi túrós lepény
Péter Jánosné: Süteményeskönyv - 1987
Tészta: 30 dkg liszt, 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 tojássárgája, szódabikarbóna (késhegynyi),
Töltelék: 50 dkg túró, 15 dkg cukor, 3 dkg búzadara, 2 tojássárgája,
Tetejére: 4 fehérjét gőz fölött 20 dkg porcukorral kemény habbá verünk, a félig sült túróra kenjük, rózsaszínűre szárítjuk.
Az előzmények megegyeznek.
Javaslat: elég bőven citromhéjazom a tetejére kerülő bármilyen tojáskrémet, - habot, mert különben nekem túlságosan tojás ízű. Bármelyik formában készítem, a lekvárt a hab alá kenem, és együtt sütöm, ill. szárítom.
Rakott gyümölcspuding (8-10 személy részére)
Hozzávalók: 1 zacskó vaníliás pudingpor, 1 zacskó citrom ízű pudingpor,
A kétféle pudingot külön-külön elkészítem az előírás szerint. A citromosba belereszelem a citromhéjat és belekeverem a citromlevet, a vaníliásat pedig vaníliás cukorral erősítem. Mindkettőt hagyom langyosra hűlni. A tejszínből kemény habot verek, és a felét belekeverem a citromos pudingba. A másik felét a rummal együtt a vaníliás pudinghoz keverem. Az őszibarackbefőttet leszűröm, és vékony csíkokra vágom, a meggybefőttet ugyancsak leszűröm és kimagozom. A meggylébe belekeverem a zselatin felét, az őszibaracklébe pedig a másik felét. Mindkettőt csak annyi időre teszem a tűzre, hogy langyosra melegedjen, és a zselatin feloldódjon a lében. Nagy, mély üvegtálat vízzel kiöblítek, majd az alját kirakom meggyszemekkel. Néhány evőkanál zselatinos meggylevet öntök rá, és a hűtőszekrényben megdermesztem. Közben a narancsokat meghámozom, és egy centis karikákra vágom, majd kis kockákra metélem. Ha a meggyié megdermedt a tálban, rákenem a vaníliás pudingot és azt is megdermesztem, majd ráöntöm az összes maradék meggylevet. Ha ez is megkocsonyásodott, akkor rákenem a citromos pudingot, amibe belenyomkodom a narancskockákat. Ezután ráöntöm a zselatinos őszibaracklevet, és ha már félig szilárd, akkor beleteszem az őszibarackcsíkokat is. Végül ráborítok egy folpackot, és tálalásig legalább egy napig dermesztem a hűtőszekrényben. Tálalás előtt a tál oldalát késsel körülvágom, majd forróvizes ruhával többször áttörülve az alját, kiborítom egy szép tortástálra. Vagy cikkekre szeletelem, mint a tortát, vagy evőkanállal adagokat halmozok belőle desszertes tányérokra. Aki nem félti a vonalait, tejszínhabot is kínáljon hozzá. Igaz, hogy nagyon munkaigényes, de annyira finom és kiadós, hogy nagy társaság számára érdemes készíteni. 3-4 napig is eláll a hűtőszekrényben, ezért jó előre is elkészíthető.
Részeges sárgabarackhab
Hozzávalók: 40 dkg jó érett sárgabarack, 3 tojásfehérje, fél dl barackpálinka (vagy 1 teáskanál aroma), fél citrom leve, ízlés szerint porcukor.
A megmosott, kimagozott sárgabarackot turmixgépben pépesre zúzom. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verem, majd apránként hozzáöntöm a pálinkát, végül belekeverem a sárgabarackpépet is. A citromlével ízesítem. Poharakba téve feldíszítem egy-egy sárgabarack darabbal és rögtön kínálom.
Rétestészták
Rétestészta 1.
Egy réteshez fél liter száraz lisztet veszünk, közepébe mélyedést vájunk, beleütünk egy egész tojást s hozzáadunk egy csipetnyi sót, néhány csepp olvasztott zsírt és langyos vízzel addig gyúrjuk és közbe-közbe a deszkára, csapkodjuk a félkeményre gyúrt tésztát, míg az egész sima és ruganyos nem lesz. Mikor a tészta kezünkről és a deszkáról leválik, kis cipóalakra idomítjuk, lisztezett helyre tesszük, és lábassal letakarjuk. Harmincöt percnyi pihentetés után kissé megzsírozzuk a felületét, meglisztezett abrosszal leborított asztalon szétnyújtjuk, óvatosan, nem az egyes ujjakkal, de az egész kéz fejével nyúlva alája. Mikor az egész asztalon szétnyújtottuk, a lecsüngő tészta vastag szélét leszaggatjuk, s kezünkre fölgombolyítva félretesszük. Majd a kenőtollat langyos zsírba mártjuk, a kinyújtott tésztát meglocsoljuk zsírral, és a tölteléket rászórjuk. Ekkor az abroszt felhajtva, a négy szélét ráhajtjuk, aztán szintén az abrosz segélyével összegöngyöljük, a tepsire tesszük, a tetejét zsírral bekenjük és megsütjük.
Rétestészta 2.
25 dkg liszttel morzsolj el 3 dkg zsírt, sózd meg, üss bele 1 egész tojást, majd gyúrd
A tésztát nyújtsd rajztábla nagyságúra. 12 dkg olvasztott (nem meleg) zsírba keverj 10 dkg lisztet, ezt azonnal kend a kinyújtott tésztára egyenletesen. A rövidebb oldaláról tekerd fel, mint a bejglit. Csomagold alufóliába. Tedd hidegre. Este csináld, reggel süsd! A rudat vágd 4 részre, egyenként nyújtsd kb. 35 x 20 cm-esre. A közepére tedd a tölteléket, a széleket hajtsd rá. Sütés előtt kend be a tetejét zsírral!
Rétes töltelékek és rétesek
Almás rétes
A fent leirt módon, rétestésztát készítünk, és az alábbi töltelékkel megtöltjük. Hámozott és magházától mentesített savanykás almát vékony szeletekre vágunk, a kinyújtott tésztára szórjuk, fahéjas cukorral, őrölt dióval, tisztított mazsolával és egy kevés fehér morzsával meghintjük, olvasztott vajjal meglocsoljuk, összetekerjük, tepsibe tesszük és zsírral a tetejét megkenve, megsütjük. Hidegen, melegen egyaránt jó.
Burgonyakrémes rétes
Középnagyságú négy-öt darab burgonyát megtisztítunk, szitán áttörjük. Öt tojás sárgáját hat evőkanál porcukorral habosra keverünk, hozzá adunk még egy citromnak a reszelt héját és levét, aztán a kihűlt burgonyát és végül hat tojásfehérjének a kemény habját. Most egy előzőleg már elkészített rendes rétestésztát vékonyra kinyújtunk, a tölteléket rákenjük, összetekerjük és mérsékelt tűznél pirosra, sütjük, mandulás porcukorral behintve tálaljuk.
Cseresznye- és meggyrétes
A rétesnél az a fő, hogy nagyon vékonyra kinyújthassuk, és jól szikkadni hagyjuk. Mialatt szikkad, cseresznyét, meggyet megtisztítunk magjától, és szitára tesszük, hogy leve jól lecsepegjen. Azután a szikkadt tésztát jól megzsírozzuk és meghintjük hámozott, megtört mandulával vagy dióval; erre hintünk fahéjas cukrot, majd a gyümölcsöt, de ne túlságosan sokat, ezt újból megcukrozzuk, egy kicsit meg is zsírozzuk, aztán összesodorjuk, és szép pirosra sütjük.
Csigarétes
A rendesen kinyújtott vékony rétestésztát hajtogassuk négy rétbe, s minden rétegét egy kicsit zsírozzuk meg. Az abroszon levő összehajtott tésztának legszélére, félujjnyi szélesen, igen vékonyan, késsel kenjünk szilvaízt. A szilvaízes, szalagforma tésztát olyan keskenyen hajtsuk föl az üres tésztára és vágjuk el késsel, hogy egy ujjnyi széles, szilvaízzel töltött tésztaszalagokat szabdaljunk az egész nagy rétestésztából. Ha ezzel megvagyunk, a hosszú, szilvaízzel töltött tésztaszalagokat vagdaljuk föl arasznyi hosszúságra, és formáljunk belőlük S alakú, szép kis apró csigaréteseket. Tegyünk egy lapos edénybe egy kanál zsírt lángtűzre; ha a zsír, forró, rakjuk tele az edényt csigarétessel. Ügyeljünk a sütésre, mert ez a finom, száraz tészta gyorsan pirul; rakjuk lapos tálba s tálaljuk gyorsan. Melléje adjunk porcukrot.
Csokoládé-rétes
Egy levél rétestésztát készítünk, kinyújtjuk, kicsit száradni hagyjuk, olvasztott vajjal vagy zsírral megkenjük s megtöltjük.
Töltelék: Három tojássárgáját három kanál cukorral habosra keverünk, 2-3 kanál tejfölt, két tábla reszelt csokoládét s a három tojásfehérjének habját még hozzákeverjük, s a rétestésztára kenjük. Egy marék hámozott, darált mandulával meghintjük, jó tágan összehajtjuk a tésztát s megsütjük.
Bronts Lajosné
Káposztás-rétes
A káposztát összevágjuk, kevés sóval összevegyítjük, azután kifacsarjuk, pirított vöröshagymás zsírra tesszük, egy kanál porcukorral és kevés tört fekete borssal meghintve, fedő alatt megpároljuk, az után félretesszük, hogy kihűljön.
Krémes-rétes
Rétestésztát gyúrunk, két egyenlő részre osztva pihenni hagyjuk, és két asztalon kinyújtjuk. A kinyújtott tésztát kenőtollal olvasztott vajjal bekenjük, és egy kissé szikkadni hagyjuk. Azután akkora darabokra vágva, amekkora a sütőpléh, 6-7 réteget egymásfölé rakva, két egészen egyforma nagyságú pléhen szép sárgára megsütjük. A belevaló krémet ez alatt a következő módon készítjük el: két kanál finomlisztet fél liter tejszínnel simára keverünk, hozzáadunk fél rúd porrátört és átszitált vaníliát, nyolc tojássárgáját és 16 dkg cukrot. Ezt a keveréket habverő üstben gőz fölött habverővel folytonosan keverve sűrű krémmé főzzük s a tűzről levéve tovább is folytonosan keverve, kihűtjük. Ha kihűlt, rákenjük az egyik tésztalapra, a másikat ráborítjuk, s szép nagy kockákra fölvágjuk.
Tejfölös-rétes
Nyolc deka vaniliás porcukrot négy tojás sárgájával habosra keverünk, hozzáadunk hat deka finom fehér morzsát, három deci tejfölt és három tojás fehérjének a kemény habját. A kinyújtott rétestésztára kenjük, nyolc deka tisztított mazsolát és öt deka őrölt diót hintünk rá, a fent leirt módon, összetekerjük, zsírral megkenjük és közepesen forró sütőben pirosra, sütjük.
Ribizlis lepény
Hozzávalók a tésztához: 13 dkg búzaliszt, 2 dkg étkezési korpa, 8 dkg ráma margarin 1 db tojás, 1 evőkanál tej 2-3 db Polisett, ízlés szerint citromhéj, késhegynyi sütőpor
A töltelékhez: 50 dkg ribizli, 3 dkg búzacsira, ízlés szerint őrölt fahéj, 5-6 db Polisweet Elkészítés: Alaposan összekeverjük a lisztet a korpával és a sütőporral, majd elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk az egész tojást, a tejben feloldott Polisettet, a reszelt citromhéjat és összegyúrjuk, majd hideg helyen pihentetjük. A tészta kétharmadát kinyújtjuk, s egy kisméretű tepsibe terítjük. Rászórunk 2 csapott evőkanál búzacsirát, s egyenletesen elosztjuk rajta a Polisettel, fahéjjal, 4 csapott evőkanál búzacsírával összekevert ribizlit. A maradék tésztával berácsozzuk, és előmelegített sütőben világos pirosra sütjük.
1 szelet energiatartama: 603 kJ (144 kcal)
Szénhidráttartalma:
Ribizlis piskóta
Hozzávalók: 3 db tojás, 4 dkg búzaliszt, 20 dkg ribizli, 60-80 csepp Polisweet, késhegynyi sütőpor
Elkészítés: A narancsos túrótortánál leírt módon elkészítjük a piskótamasszát. Margarinnal vékonyam kikent kisméretű 20 x 30 cm-es) teflontepsibe öntve egyenletesen rászórjuk a ribizli szemeket, majd jó meleg sütőbe tesszük, és a lángot mérsékeljük. Akkor jó, amikor a beleszúrt pecsenyevillára nem tapad és szép világos-piros. Amikor kihűlt, szükség esetén óvatosan föllazítva kiborítjuk a formából és egyenletesen kockára vagy közepes méretű pogácsaszaggatóval korongokra darabolva tálaljuk.
Elkészíthetjük kimagozott, felezett jól lecsurgatott meggyel, cseresznyével vagy dúrvára reszelt kinyomkodott almával is.
Rizstorta
Hozzávalók: 10 dkg rizs,
A rizst gondosan megmossuk, átválogatjuk, majd leszűrjük. A vajon üvegesre pirítjuk, ezután
Rokokó-torta.
5 tojássárgáját, 5 kanál cukrot jól megkavarunk, 2 evőkanál zsemlyemorzsát és 2 jó evőkanál lisztet, 2 szelet reszelt csokoládét és az 5 tojás habját tesszük bele, s két részbe sütjük. Töltelék: 12 deka darált diót tejjel elkeverve, 12 deka habosra kevert vajhoz keverünk, 2 kanál vaníliás cukorral édesítve, a tortát ezen tömeggel megtöltjük, és bevonjuk s vagdalt dióval behintjük.
Rózsafánk, I.
Hozzávalók:
A kovászhoz: 6 dkg finomliszt, 2 dkg friss élesztő,
A tésztához: 35 dkg finomliszt, 1/2 dl tej, 10 dkg vaj vagy margarin, 2 egész tojás plusz 2 tojás sárgája, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, csipetnyi só; olaj a sütéshez;
A tetejére: fahéjas porcukor; eper- vagy málnadzsem.
Langyos tejben elkeverjük a szétmorzsolt élesztőt és 6 dkg lisztet, majd letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük. Míg a kovász kel, a vajat, a tojást és a sárgákat, a tejet, a citromhéjat, valamint a sót habosra keverjük. Összedolgozzuk a liszttel és a megkelt kovásszal. A tésztát hólyagosra verjük (ez a művelet konyhai keverőgép dagasztójával hamar megy), majd pihentetés nélkül lisztezett deszkán kinyújtjuk. Kicsi csillagformával vagy csipkés szélű karikaformával kiszaggatjuk. Felvert (de még folyékony) tojásfehérjével három darabot összeragasztunk, a közepén összenyomjuk, ezáltal a forró olajban sütéskor rózsaformájúvá válik. Pirosra megsütjük, majd papírtörülközőn szétterítjük, hogy az a felesleges olajat felszívhassa. Fahéjas porcukorral bőven meghintjük, és kevés vízzel kenhetőre kevert eperdzsemmel tálaljuk.
Rózsafánk 2.
Hozzávalók: 60 dkg finomliszt, 3 dkg friss élesztő, 10 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás cukor,
A tepsi kikenéséhez: 2 evőkanál vaj.
Az élesztőt
Rumos gesztenyegolyó
Hozzávalók: 50 dkg gesztenyemassza, 5 dkg porcukor, 1 evőkanál rum, 10 dkg rumos meggy, 10 dkg étcsokoládé, 1 kávéskanál étolaj.
A gesztenyemasszát az átszitált porcukorral és rummal jól összekeverem, majd egyforma darabokra osztom, kb. 20-22 darab lesz belőle. Mindegyik darab közepére egy-egy szem kimagozott rumos meggyet teszek, majd golyóvá formázom őket.
A tört étcsokoládét és az étolajat gőz fölött felolvasztom. A felolvasztott csokimasszában megforgatom a rumos gesztenyegolyókat. Ha megdermedt rajta a máz, tálalható apró, kis színes mignon kosárkákban.
Rumos praliné
Hozzávalók:
A vajat habosra keverni v. megolvasztani, kakaót belekeverni, csokit és a darált diót hozzátenni, jól összedolgozni. A rumot beleönteni. Ha a massza túl folyós, annyi porcukrot beletenni, hogy golyókat lehessen formázni belőle. Hidegre tenni, és csokireszelékbe forgatni.
Rücskös tészta
Összegyúrunk 30 deka finomlisztet 12 deka Ráma margarinnal, 10 deka porcukorral, egy fél deka összemorzsolt élesztővel, egy fél csomag sütő-porral, egy kiskanál tejföllel meg három tojássárgájával, és alaposan kidolgozva néhány órára jégbe hűtjük. Két darabba vágjuk: egyharmad részét a hűtőben hagyjuk, kétharmad részét egy közepes nagyságú tepsi formájára nyújtjuk, és kibéleljük vele a tepsit. Habbá verjük a tojásokat, beleverünk 15 deka meggylekvárt meg 10-15 deka kristálycukrot. A tepsiben levő tésztára simítjuk, meghintjük kimagozott meggybefőtt szemekkel, amelyeket bele is nyomkodunk a habba. Végül az utolsó pillanatig a hűtőben tartott, tehát jó kemény tésztamaradékot a reszelő legnagyobb fokán át a tészta tetejére reszeljük. A sütőben szép barnára sütjük, amitől nemcsak úgy néz ki, mintha dió lenne, de az íze is ahhoz hasonló. A tepsiben hagyjuk kihűlni, és hosszúkás szeletekre vágjuk.
Sabayon (rumos borkrém)
25 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 6 tojássárga,
A tojássárgákat fehéredésig keverem a porcukorral, majd lassan felengedve a borral, gőz fölött sűrű krémmé főzöm. Ezután a rumot is belekeverem, majd talpas poharakba osztom. Ha kihűlt, jól lehűtöm, és bármilyen lecsöpögtetett, feldarabolt és kimagozott gyümölcsöt kínálok mellé.
Sacher-torta mikróban
Hozzávalók: 12,5 dkg margarin (én: 10 dkg-ot), 2-3 kk. kakaó, 3-4 ek. cukor (én: 4 lapos kanállal), 3 tojás, 1 sütőpor (féllel is jó), 4-5 ek. liszt, rum, vagy rumaroma, 1 vaníliás cukor.
A margarint a mikróban 1 perc alatt megolvasztjuk. Hozzáadjuk a cukrokat, tojást, habverővel (kézi tökéletes) jól elkeverjük.
Beletesszük a többit, ezzel is alaposan összekutyuljuk. Vajazott jénaiba öntjük (fontos, hogy teljesen összefüggő legyen a vaj/margarin), és 6 percig a legnagyobb fokozaton, " sütjük,/ főzzük / melegítjük". Késsel körbe kell lazítani, kiborítani.
Sajtos rúd - pogácsa
Fél kg Ráma margarint, 2 tojást, 1 csapott evőkanál finomított sót jó habosra keverünk. Belekeverünk fél kg túrót, 30 dkg reszelt Trappista sajtot, majd kb. 80 dkg -
Másik fele megy a fagyasztóba, alkalom adtán csak előveszem, 1-2 óra alatt kienged és olyan, mintha akkor gyúrtam volna. Így sok munkától megkímélem magam. Kiadós, sok lesz belőle, a tésztát előző nap is elkészíthetem, de sütni csak a fogyasztás napján szoktam. Ha marad belőle, másnapra visszapuhul, de nem lesz szívós (nylonba ne felejtsd el berakni a maradékot!). Frissen pedig ropogós. Sütőlemezen sütöm, közepes tűzön (gáz: 3-4 fokozat).
Salzburgi galuska
Hat tojásfehérjét verjünk kemény habbá egy nagy tálban, keverjük hozzá a tojássárgákat, két evőkanál lisztet, két evőkanál cukrot, 6 dkg olvasztott vajat, egy negyedcsészényi meleg vaníliás tejet. Serpenyőben 6 dkg vajat felforrósítunk, beletesszük a masszát, lefedjük, és addig sütjük, amíg az alja meg nem barnul.
Fakanállal, vagy leveseskanállal nagy galuskákat szaggatunk belőle, a galuskákat megfordítjuk, és megint addig sütjük, amíg alul meg nem barnulnak. Leöntjük egy csésze vaníliás cukros tejjel, és a lefedett serpenyőt meleg főzőlapon hagyjuk állni, hogy a tej felszívódhasson a galuskákba. Csak úgy jó, ha rögtön tálaljuk, különben összeesik.
Sárgabarackos császármorzsa (4 személyre):
Hozzávalók:
A tejet megmelegítjük, majd az aszalt gyümölcsre öntjük, és hűlni hagyjuk. A sárgabarackot feldaraboljuk. A kihűlt tejbe fokozatosan belekeverjük a lisztet, egy csipetnyi sót és a baracklekvárt, és végül a tojások sárgáját. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan az előbbiekhez keverjük. Egy nagyobbacska edényben felforrósítjuk a vajat, beleszórjuk a feldarabolt barackot, és egyenletesen elrendezzük. Ráöntjük a tojásos masszát. Ezután lefedjük a lábast, és közepes lángon kb. 8 percig sütjük. Majd morzsákra szedjük, megkeverjük, s addig sütjük, míg a darabkák meg nem pirulnak.
Porcukorral meghintve tálaljuk.
Sárgabarackos lepény
Összegyúrunk 20 deka, lisztet (finomliszt) 10 deka margarinnal, egy nyers tojással, egy kiskanál porcukorral, egy csipet sóval, késhegynyi szódabikarbónával, egy fél citrom reszelt héjával meg annyi tejjel. hogy rugalmas tésztát kapjunk.
Legalább fél óráig pihentetjük, majd kinyújtva kibélelünk vele egy közepes nagyságú tepsit. Villával megszurkáljuk, és a sütőben félig megsütjük. A sütőből kivéve, meghintjük zsemlemorzsával, kirakjuk meghámozott, kimagvalt és félbevágott sárgabarackkal, és rásimítunk egy négy tojásból kevert piskótamasszát. A sütőbe visszatéve, az egészet szép rózsaszínűre sütjük. (A barack bőre könnyen lejön, ha egy percre forró vízbe mártjuk). A megsült tésztát hidegen közepes nagyságú kockákra vágjuk, porcukorhal meghintve rakjuk tálra.
Sárgarépás rétes (2 rúd)
Hozzávalók: 1 csomag réteslap (lehet 4 vagy 6 lapos is), 50 dkg sárgarépa, 5 dkg mazsola, fél dl olaj, 8-10 dkg cukor (ízlés szerint), 2 tojás, 2 evőkanál zabpehely, 1 mokkáskanál só.
A sárgarépát megmossuk, megtisztítjuk, majd az almareszelő durva fokán lereszeljük. 2 evőkanál olajon, erős tűzön megpirítjuk, közben megsózzuk. Újabb egy evőkanál olajon, egy külön kis edényben a cukrot karamellizáljuk, vagyis világosbarnára pirítjuk. Ezután 3 evőkanál vízzel felöntve (óvatosan, nehogy a forró cukor megégesse a kezünket) addig forraljuk, amíg a karamell felolvad a lében. Ezt a levet ráöntjük a pirított sárgarépára, közékeverjük a megmosott, valamint szárától letisztított mazsolát, és befedve néhány percig pároljuk. Ezután hagyjuk kihűlni. Összekeverjük a felvert tojással, és a zabpelyhet is hozzáadjuk. Közben a réteslapokat szétszedjük. Kettőt (vagy hármat aszerint, hogy hány lapos réteslapot vásároltunk) egymásra rakunk egy nedves, de alaposan kicsavart konyharuhára, majd kevés olajjal meglocsoljuk. Rákenjük a mazsolás sárgarépát, és a szokásos módon összecsavarva, óvatosan rácsúsztatjuk a megolajozott sütőlemezre. A másik rudat ugyanígy elkészítjük, és mindkettő tetejét olajjal megkenve, az előmelegített forró sütőben szép pirosba megsütjük. Még forrón felszeleteljük. Olcsó és finom sütemény. Ha cukor és mazsola nélkül, csak sóval készítjük, vacsorára is megfelelő egy csésze teával.
Elkészítési ideje: kb. 70 perc.
Sárgarépa-sütemény
Összegyúrunk 1 pohár finomra reszelt sárgarépát, 1 pohár cukrot, 1 pohár zsírt, 1 sütőport, 1 citrom reszelt héját, és annyi lisztet, amennyit felvesz. Két lapra nyújtjuk. Egyik felét sütőlapra helyezzük, lekvárral megkenjük, ráhelyezzük a másik lapot és megsütjük. Hosszúkás szeletekre vágjuk, és cukorral meghintjük.
Sárgarépatorta 1.
Hozzávalók: 35 dkg sárgarépa, 1 evőkanál vaj, 2 dkg reszelt mandula, 2 tojás, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 4 evőkanál méz, 5 evőkanál rozsliszt, 2 evőkanál finomliszt, 1 evőkanál mandula.
A tojást a mézzel habosra keverjük, a meghámozott, megreszelt sárgarépát, a mandulát, a kétféle lisztet és a habbá vert tojásfehérjéket hozzákeverjük. A keveréket kivajazott, zsemlemorzsával és mandulával behintett formába töltjük, és közepesen meleg sütőben sütjük. Tejszínhabbal tálaljuk. Olcsó, gyors, és egyszerű.
Sárgarépatorta 2.
Hozzávalók: 30 dkg sárgarépa, 5 tojás, 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 30 dkg őrölt mandula, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1-1 késhegynyi őrölt szegfűszeg és szerecsendió, 10 dkg marcipánmassza, 25 dkg porcukor,
A megtisztított répát finomra szeleteljük. A tojássárgákat a cukorral és vaníliás cukorral habosra keverjük, a tojásfehérjét habbá verjük. A sárgarépát, a mandulát, a fűszereket és a rumot a cukros tojássárgákhoz keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a habot. Kivajazott, lisztezett formában sütjük kb. 50 percig. Kihűlés után becsomagoljuk, és 1 napig pihentetjük.
A marcipánt összegyúrjuk 5 dkg porcukorral, belekeverjük az ételfestéket. 12 kis sárgarépát formálunk, és mind-egyikbe beleszúrunk fél pisztácia-belet. A tortát bekenjük a citromlével elkevert porcukorral, a sárgarépákat pedig elrendezzük a tetején. Svájci specialitás.
Sárgarépatorta 3.
Hozzávalók: 6 tojás, 30 dkg porcukor, 8 dkg mogyoró, 10 dkg zsemlemorzsa, 6 dkg rétesliszt, 1 kávéskanál törött fahéj, 1/2 citrom leve és reszelt héja, kevés sütőpor (én felet szoktam), 25 dkg főtt sárgarépa. Mázhoz: 27 dkg porcukor, 1/2 kávéskanál ecet, 3/4 citrom leve.
A hat tojássárgáját a porcukorral kb. 20 perc hosszat keverjük (szinte teljes kifehéredésig). Beletesszük a puhára főtt és lereszelt sárgarépát, valamint a fél citrom levét és héját. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és a darált mogyoróval, törött fahéjjal, finom zsemlemorzsával és a lisztben elkavart sütőporral együtt a habosra kevert tojássárgájához keverjük. Az egészet még egyszer könnyedén megkavarjuk és bőven kikent, lisztezett tortaformában sütjük. A kihűlt tortát citromos mázzal vonjuk be.
Citromos máz: a hozzávalókat sűrű, sima, fényes mázzá keverjük.
Sárgarépatorta 4.
Hozzávalók: 30 dkg sárgarépa, 5 tojás, 4 evőkanál, forró víz, 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, pici só, 25 dkg őrölt mogyoró, 8 dkg zsemlemorzsa, 1/2 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál őrölt fahéj, 1 citrom héja, 1 evőkanál rum, 2 dkg margarin.
A bevonáshoz: 20 dkg porcukor, 1 evőkanál kakaó, 2 evőkanál rum, 4 evőkanál. forró víz, valamint a díszítéshez 1/2 narancs héja.
A megtisztított sárgarépát középfinomra lereszelem. A tojássárgáját a forró vízzel, a cukor 2/3 részével és a vaníliás cukorral habosra keverem. A tojásfehérjét kevés sóval kemény habbá verem, majd a maradék cukrot hozzáadom.
A tojássárgájához óvatosan hozzákeverem a felvert habot, a reszelt sárgarépát, az őrölt mogyorót, a zsemlemorzsát, a sütőport, az őrölt fahéjat, a lereszelt citromhéjat és a rumot. A masszát egy kevés margarinnal kikent, kb.
Sárgarépás kalács
Hozzávalók: 18 dkg margarin, 20 dkg liszt, 2 tojás, 2 alma, 20 dkg sárgarépa, 1 késhegynyi őrölt szerecsendió, 1 mokkáskanál folyékony édesítőszer, pici só, 2 tojásfehérje.
A margarint a liszttel és a két tojássárgájával jól összedolgozom. A meghámozott, kimagozott almákat és a megtisztított sárgarépát közepes lyukú reszelőn lereszelem. Az almát kinyomkodom, és a sárgarépával együtt a tésztához keverem. A keveréket szerecsendióval, édesítőszerrel és csipetnyi sóval ízesítem. Végül hozzákeverem a 4 tojás fehérjéből vert kemény habot. A tésztát kb. másfél literes teflonozott sütőformába öntöm, előmelegített sütőben kb. 180 fokon megsütöm (kb. 35-40 perc alatt). Amikor kihűlt, kiborítom a formából és felszeletelem.
Sárgarépaszelet 1.
Hozzávalók: 42 dkg finomliszt, 1/2 csomag sütőpor, 5 dkg porcukor, 25 dkg megtisztított sárgarépa, 20 dkg vaj és lekvár.
Az átszitált lisztet összekeverjük a sütőporral és a porcukorral. Hozzáadjuk a megtisztított és finomra reszelt sárgarépát, vajat, és jól elkeverjük. A tésztát 2 részre osztjuk. Az egyik részt kinyújtjuk, gyengén kivajazott tepsire tesszük, megkenjük a lekvárral (ízben legjobban harmonizál a ribizli-lekvár), és betakarjuk a tészta kinyújtott másik felével. Tetejét megkenjük tejjel, és előre bemelegített sütőben sütjük. Amikor a tészta kihűlt, felszeleteljük, vaníliás cukorral elkevert porcukorral hintjük meg.
Sárgarépaszelet 2.
Hozzávalók: 35 dkg finomliszt, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg porcukor, 5 dkg zabpehely, 5 dkg dió, 20 dkg tisztított sárgarépa, 20 dkg vaj és lekvár.
A lisztben elkeverjük a sütőport, a vaníliáscukrot, a porcukrot, a mákdarálón ledarált zabpelyhet, a darált diót, a megtisztított és lereszelt sárgarépát, a vajat, és mindezt jól összegyúrjuk. A tésztát két egyenlő részre osztjuk. Az egyik részt kinyújtjuk, és gyengén kivajazott tepsire tesszük. Megkenjük lekvárral, betakarjuk a tészta kinyújtott másik felével. A tetejét megkenjük tejjel, és előre bemelegített sütőben sütjük. A megsült tésztát kihűlés után tetszőlegesen felszeleteljük, porcukorral megszórjuk.
Sárgarépás (karottás) csokoládétorta
Hozzávalók: 13 dkg finomliszt, 10 dkg kristálycukor, 1 kávéskanál sütőpor, 1 teáskanál fahéj, 13 dkg reszelt sárgarépa, 10 dkg őrölt dióbél, 2 db alma, 7 dkg porcukor, 4 dkg reszelt csokoládé, 2 egész tojás.
Habhoz: 2 db tojásfehérje, 6 dkg kristálycukor.
Az almákat meghámozzuk, vízben kb. 2 percig főzzük, majd szitán áttörjük. Hozzáadjuk a porcukrot, a reszelt sárgarépát, a csokoládét, a fahéjat, a tojássárgáját és a diót. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, a péphez keverjük, majd a sütőporral elkevert lisztet is beleforgatjuk. Vajjal kikent, lisztezett formában kb. 30 percig sütjük 180 fokon. A sütés felénél habbá verjük a 2 tojásfehérjét a cukorral, és amikor a tortánk megsült, ezt óvatosan rákenjük, majd 5-6 percig 150 fokon szárítjuk.
Smarni
Hozzávalók:
A krumplit megpucolod, feldarabolod és megfőzöd. Ha ez kész, krumplinyomón áttöröd, a liszttel, sóval összekevered. A forró zsírba vagy olajba beleteszed, és elkészültéig kevergeted. Minél tovább van kevergetve, annál apróbb és szárazabb lesz. Lekvárral vagy cukorral, vagy natúr lehet fogyasztani.
Smarni 2.
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 25 dkg búzadara, 5 dkg cukor, csipet só, 1/2 citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola, 2 egész tojás, tej
Az elkészítése különösebbet nem igényel, úgy teszünk, mint a palacsintánál. A lisztet, búzadarát, cukrot, és a tojásokat simára kikeverjük. A palacsintatésztánál egy kicsit sűrűbb tésztát kell készítenünk ezért, csak kevés tejet adunk hozzá.
Olyan állaga legyen, mint egy sűrűbb szósznak. Belekeverjük a csipet sót, mazsolát, citrom reszelt héját, jól kidolgozzuk és kb. 1 órát pihentetjük. (szerintem, amit a szakácskönyvek írnak, hogy 1/2 napig állni kell hagyni, nem indokolt) 1 óra alatt is bedagad a dara. Ezután 5 evőkanál, forró zsiradékba öntöm, élénk tűzön hagyom, egy darabig nem kevergetem, hagyom sülni, majd átforgatom, fakanállal összetöröm, hogy ne kapjak túl nagy darabokat. Mi idehaza sárgabaracklekvárral, ribizli lekvárral fogyasztjuk, de lehet porcukorral is, vagy szörppel.
Smarni Kata módra
Hozzávalók: 6 tojás, 12 evőkanál gríz, 1 vaníliás cukor, diónyi Ráma,
A tojások sárgáját a cukrokkal, a tejjel és a grízzel összekeverjük (kb. piskótaállag). Ha van rá idő, kb. egy órára állni hagyjuk, de nem muszáj. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a grízkeveréket. Margarinozott tepsibe tesszük. Forró sütőbe tesszük, közepes lángon kb. 20 percig sütjük. Mikor szép aranybarna, villával összetörjük.
Somlói galuska
Hozzávalók: 1 db piskótatészta / 2 cs. babapiskóta,
A piskótát apró kockákra vágjuk, rummal és egy kis befőttlével bőségesen meglocsoljuk. A cukrozott gyümölcsöt vagy a különféle gyümölcsbefőttet (1-2 db körte, őszibarack, zölddió, meggy), a dióbelet és pár gerezd narancsot apróra vagdossuk, és a rumos piskótadarabokkal óvatosan összekeverjük. Vigyázzunk, ne törjenek szét nagyon a piskótadarabok!
Kb.
Sonkás kifli
14 deka kemény vajból, 21 deka finomlisztből. két evőkanál tejföllel, kevés sóval és egy egész tojással tésztát gyúrunk, lehető vékonyra kinyújtjuk, s újra összehajtogatjuk, mint a vajastésztánál szokás és egy órára hideg helyre tesszük. Harmadszori pihentetés és hajtogatás után egész vékonyra kinyújtjuk, kis kockákra vágjuk s a már előre elkészített őrölt sonkával, melyet kis tejföllel vegyítettünk, megtöltjük, s szép apró kis kifliket készítünk. Vajjal vagy zsírral kikent tepsire tesszük, tojássárgájával kétszer megkenjük, és forró sütőben szép sárgára megsütjük.
Sós keksz
50 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 6 dkg vaj, 2 tojássárga, kevés tejföl, késhegynyi szódabikarbóna, 1-1 mokkáskanálnyi só és köménymag, 1 tojás
A lisztet összegyúrjuk a vajjal, a tojássárgákkal, a sóval, a szódabikarbónával és annyi tejföllel, hogy kemény, de azért nyújtható tésztát kapjunk. Ha már teljesen sima, lisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtjuk, tetszés szerinti alakzatot vágunk belőle, majd megkenjük a felvert tojással, rászórjuk a köménymagot, és alufóliával bélelt sütőlemezre tesszük.
Előmelegített forró sütőben közepes tűzön pirosra sütjük. Száraz, hűvös helyen sokáig eláll.
Sós kocka
Hozzávalók: 35 dkg liszt,25 dkg margarin,
A lisztet a margarinnal, a tejföllel és sóval összedolgozzuk, és fél órás időközönként kétszer hajtogatjuk. Kinyújtjuk, kibéleljük vele a nagy gáztepsit, megkenjük tojással, és sűrűn meghintjük vagdalt mandulával. A tepsiben derelyemetszővel kockákra vágjuk, úgy sütjük meg.(Nehogy túl süssük, mert keserű lesz!) Ha kihűlt, széttördeljük a kockákat.
Sós perec
Hozzávalók:
A tejben feloldjuk az élesztőt, beletesszük a sót, és annyi lisztet, hogy palacsinta sűrűségű legyen. Kicsit állni hagyjuk.
Közben egy másik tálban a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd az előbbi masszával összegyúrjuk. Egy kicsit pihentetjük, majd kézzel kicsi pereceket formázunk belőle. Erős tűznél gyorsan sütjük. Mikor félig megsült, a sós masszát a perecekre csurgatjuk, majd készre sütjük.
Sós ropogós
55 deka finomlisztet összegyúrunk 15 deka zsírral vagy 20 deka margarinnal (a zsírral jobb!), két deka, egy kevés tejben megfuttatott élesztővel meg annyi sóval, hogy a nyers tésztát megkóstolva, jó sós legyen. Legalább egy óráig hűvös helyen pihentetjük, majd ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk. Derelyemetélővel vagy késsel kisujjnyi széles csíkokat vágunk belőle, akkorákat, hogy egy közepes nagyságú tepsiben, keresztben végig érjen. Egy nyers tojással megkenjük, köménymaggal meghintjük, és a forró sütőben szép pirosra sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. majd ferdén 3-4 centis darabokra vágjuk. Olcsó, finom, jól csomagolható és sokáig frissen eltartható sós sütemény.
Sós rudacskák
Hozzávalók. 30 dkg liszt, 22 dkg margarin vagy 16 dkg zsír.,2 dkg élesztő, 1 tojás., 1/2 dkg cukor., só és kevés tej.
Az élesztőt 1/2 dl langyos tejben 1/2 dkg cukorral felfuttatjuk. A lisztet margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt, tojássárgáját. sót és kevés tejjel összegyúrjuk. Nem szabad lágynak lennie, ceruza vastagságura kisodorjuk, és 8-10 cm-es rudakra vágjuk. Felvert egész tojással megkenjük és sóval, köménymaggal megszórjuk. A sütőlemezen 2-
Sós stangli
Hozzávalók: 70 dkg liszt, 2 tojássárgája, 4 dkg élesztő (pici cukros tejben megfuttatni), 2 kávéskanál só, kb.
Ezeket jól össze kell gyúrni, kidolgozni, és két cipóban kb. fél óráig pihentetni. Kinyújtani, és négyzet alakúra felvágni, majd az átlók irányában feltekerni. Zsírozott tepsibe tenni hézagosan és megkenni mindegyik tetejét felvert tojássárgájával. A végén megszórni köménymaggal, vagy durva sóval. Ha szereted, akkor lehet sós túrót a közepébe rakni és így feltekerni, majd megsütni.
Sörkifli
Hozzávalók 1/2 kg liszt, 6 dkg margarin, 2 dkg élesztő, só, köménymag, 3-
Az élesztőt 1/2 dl langyos tejben 2 kockacukorral felfutatjuk, amíg az élesztő a tej tetejére feljön, hozzá adjuk a liszthez és egy kávéskanálnyi sóval és annyi langyos tejjel, amennyi szükséges, rétestésztát gyúrunk, jól kidolgozzuk. Négy cipót formálunk, ezeket kerekre kinyújtjuk, és megkenjük a 6 dkg vajjal, mindegyiket 8 cikkbe vágjuk, kívülről befelé haladva felsodorjuk, kifliket formálunk, sütő lemezre helyezzük, vízzel megkenjük, köménymaggal megszórjuk és meleg helyiségben 2 órát pihentetjük. Jó forró sütőben 10 - 15 percig pirosra sütjük.