Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

SZ

 

Szaloncukor (egyszerűbben)

Hozzávalók: 50 dkg kockacukor (kristálycukor), 1. 1/2 víz, ízlés szerint ízesítő

A cukrot és a vizet egy tiszta edénybe tesszük és lefedjük, addig főzzük, mig gyöngyözni nem kezd. Egy zománcozott tepsit vagy lábast kiöblítünk vizzel, és forró szirupot bele öntjük. A cukor tetejét meglocsoljuk vizzel, és hűlni hagyjuk. A kihűlt cukrot új, még nem használt főzőkanállal úgy keverjük, hogy az edény egyik oldaláról a másikra húzogatjuk mindaddig, míg a massza hófehér nem lesz. Az így elkészített fondant, nagyon gyenge tűzön folyamatos keverés mellett melegítjük (forrnia nem szabad ) és beletesszük a kívánt  ízt. Deszkára öntjük, négyzet alakúra formáljuk, és mikor megszilárdult hosszúkás kockákra vágjuk. Az elkészített szaloncukrot különböző kiszúrókkal is kilehet szaggatni, és csillagokkal díszíthetjük.

 

Szardellás kiflicskék

30 deka lisztből, 10 deka vajjal, négy tojás sárgájával, két deci tejben megkelesztett élesztővel és szükségszerinti tejjel és sóval se lágy, se kemény tésztát készítünk. Mikor megkelt, kinyújtjuk, kis kockára vágjuk, kis kifliket formálunk belőle, vajjal kikent tepsibe helyezzük, és újra kelni hagyjuk. Ha kellőleg megkelt, tojássárgájával kétszer megkenjük, s szép sárgára sütjük.

Ha kihűltek, külső felükön hosszában bevágjuk őket, de vigyázva, hogy egészen ketté ne vágjuk. A nyílásokon ügyesen megkenjük szardellás vajjal, és egy-egy kis cikk keményre főtt tojást helyezünk bele, vigyázva, a fehérjével kifelé.

 

Szedertorta körtével

Hozzávalók:  4 tojás, 3 evőkanál méz, 17,5 dkg teljes őrlésű liszt, 1/2 teáskanál sütőpor, egy csipet só, 1,2 kg körte, 1/4 l fehérbor. 6 evőkanál citromlé, 1 rúd vanília, 5 dkg cukor, 15 dkg szederdzsem, 8 evőkanál körtepárlat, 6 zselatinlap, 1/2 l habtejszín, 3 dkg mandula, vékony lapokra vágva, 13 db mélyhűtött szeder 

Elkészítés: A tojássárgáját a mézzel, és négy evőkanálnyi forró vízzel elkeverjük. A sütőport a lisztbe vegyítjük. Egy kis sóval mindkét masszát belekeverjük a keményre vert tojáshabba, és egy 24 cm átmérőjű tortaformában megsütjük. A meghámozott körtét szeletekre vágjuk, a borba belekeverjük a citromlevet, a vaníliát és a cukrot, s ebben adagonként 5 percig pároljuk, majd a főzőlében lehűtjük. A tortalapot két részre vágjuk, négy evőkanál körtepárlatból és nyolc evőkanál főzőléből készült keverékkel meglocsoljuk. az egyik lapot a dzsemmel bekenjük, és körteszeleteket teszünk rá. 48 szeletet félreteszünk, a maradékból pürét készítünk. a zselatint feloldjuk. A pürét belekeverjük, majd hozzátesszük a négy evőkanál párlatot, két evőkanál citromot, majd ha kihűlt, a keményre vert tejszín 2/3 részét. A tortát ezzel a krémmel megtöltjük. A maradékot körteszeletekkel, tejszínhabbal, szederszemekkel, és pirított mandulával díszítjük.

 

Szedres tiramisu

Hozzávalók: 400 g jól érett szeder, 150 g porcukor, 100 ml vörösbor, 2 evőkanál cseresznye likőr (én Garone Cherry-t használtam), 2 evőkanál narancslé, 2 evőkanál Cassis (ezt kihagytam, mert nem tudom, hogy mi ez. Ha valaki tudja, homályosítson fel!), 1 tojássárgája, 1 cs vaníliás cukor, 2 evőkanál Amoretto (likőr, vagy Amoretto massza kávéban feloldva)

250 g Mascarpone (cukrászati sajt, az Azuro krém nagyon jó), 250 g tejszín, 150 g babapiskóta, 40 g vékonyra vágott mandula, 300 g málna, 1 teáskanál citromlé

Elkészítés: 70 g porcukorból karamellt csinálunk, amit a vörösborral kell felönteni. Addig forralni, amíg fel nem oldódik a karamell, majd hozzá kell adni a cseresznye likőrt, narancslevet, (Cassist) és addig főzni, míg szép tiszta színe nem lesz. Add hozzá a szedret és vedd le a tűzről. Ezt a szirupot hagyd lehűlni.

A tojássárgáját 60 g porcukorral, a vaníliás cukorral, és az Amorettóval keverd habosra. Majd kevert hozzá a Mascarpone-t.

A tejszínt keményre verd fel, ezt a kemény habot keverd hozzá a krémhez. A szedret vedd ki a szirupból. A babapiskóta felét helyezd el a tál alján, öntözd meg a sziruppal, a krém felét kend a tetejére, erre tedd rá a szeder felét, majd megint babapiskóta jön, amit a sziruppal megitattál, majd a maradék szeder és a tetejére a maradék krémet kend rá.

A mandulát meleg lábosban pörköld aranybarnára, és egy evőkanál porcukrot adj hozzá, addig hagyd fent a tűzön, míg a cukor aranybarnára karamellizálódik. Ezt a mandulát tedd a sütemény tetejére. A kész tiramisut jól takard le és min. 4 órára tedd be a hűtőbe pihenni a legjobb, ha egész éjszaka pihen.

A málnát préseld át szűrőn, keverj hozzá 2 evőkanál porcukrot, 1 teáskanál citromlevet és a maradék szirupot. Tálalásnál a szelet tiramisu mellé önts egy kis málnaszószt, és esetleg egy kis tejszínhabbal díszítheted.

 

Székely huszár csókja

Hozzávalók: 45 dkg rozsliszt, 8 cl méz, 4 db tojás, 5 g fahéj, 3-4 db szegfűszeg, 1 csomag sütőpor, fél citrom héja.

A rozslisztet a forrásra hevített mézzel, a tojással, az őrölt fahéjjal és a tört szegfűszeggel jól összegyúrjuk. Hozzáadjuk a sütőport és a reszelt citromhéjat, majd tésztává dolgozzuk. Letakarva, hűvös helyen 30-40 percet pihentetjük, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk, és korongokat szúrunk ki belőle. A korongocskák tetejét felvert tojással megkenjük és egy-egy szem, hámozott mandulával díszítjük. Közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük.

 

Szilvalekváros derelye

85 perc

Nehézség: 3

Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 1 egész tojás, 20-25 dkg liszt, csipetnyi só, jó kemény szilvalekvár, 1 mokkáskanálnyi őrölt fahéj, ízlés szerint porcukor, 15 dkg zsemlemorzsa, 3 evőkanál zsír.

A burgonyát héjában megfőzöm, majd meghámozom, és még melegen áttöröm. Ha langyosra hűlt, összegyúrom a nyers tojással, sóval és annyi liszttel, hogy jó rugalmas tésztát kapjak. Lisztezett deszkán vékonyra kinyújtom, majd egy derelyemetszővel 4 X 4 centis kockákra vágom. Mindegyik közepére teszek egy kis szilvalekvárt, majd háromszögletűre hajtva, a széleit jól összenyomkodom. Lobogva forró sós vízben kifőzöm, és leszűrve a zsírban megpirított zsemlemorzsára szedem. Bőven megszórom fahéjas porcukorral.

 

Szilvalekváros nevenincs

Kell hozzá a lekvár, amit a mikróban egy kicsit megolvasztok, ha egyébként már baltára érett. Öntök hozzá kevés rumot. Kekszmorzsával és / vagy kókuszreszelékkel, darált dióval, mogyoróval, mandulával összekeverem. Golyókat formálok belőle, és pl. reszelt csokiban megforgatom.

Nem romlékony, ha a család fel nem falja azonnal, akkor napokig eláll. Sőt az csak használ neki, ha nem a hűtőben tárolom, hanem a levegőn egy kissé megkérgesedik a külseje. Kipróbálásra ajánlom!

 

Szilvalekváros palacsinta

Hozzávalók: 2 db egész tojás, 15 dkg finomliszt, 3 dl tej, 1 dl szódavíz, 15 dkg szilvalekvár, késhegynyi őrölt szegfűszeg, késhegynyi őrölt fahéj, csipet só, fél dl olaj, a töltelékhez 1 üveg szilvabefőtt.

Turmixgép poharába töltöm a palacsintához valókat, és jól kikeverem, majd az elektromos gép segítségével megsütöm a tésztát. A szilvabefőttet levétől lecsurgatom, és kimagozva apróra vágom. A palacsintákat megtöltöm a gyümölccsel, majd félbehajtva lapos tűzálló tálra, félig egymásra teszem. A leszűrt levet felére beforralom és megöntözöm vele a megtöltött palacsintákat. Lefedve, sütőben felforrósítom és melegen tálalom.

 

Szilvás bukta másképp

Hozzávalók: 25 dkg aszalt szilva, 2-2,5 dl tej, 3 evőkanál porcukor, 3 dkg élesztő, 50 dkg rétesliszt, 2 tojássárga, 1 mokkáskanálnyi só, 10 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg aszalt szilva, 2 evőkanál szilvalekvár, a tetejére porcukor és fahéj.

Az aszalt szilvát előző nap megmosom, majd tiszta, hideg vízbe áztatom. Másnap leszűröm, kimagozom, és nagyon apróra vágom. Egy deci tejet meglangyosítok, belekeverem az elmorzsolt élesztőt, és 1 teáskanál cukorral felfuttatom. Mély tálba szórva a lisztet, a közepére öntöm a megkelt élesztőt, a tojássárgákat, a maradék porcukrot, a sót és annyi tejet öntök hozzá, hogy közepesen kemény tésztát kapjak. Ezután beledolgozok 6 dkg margarint, majd lisztezett deszkára teszem, tetejét is meghintem liszttel és ruhával letakarva, duplájára kelesztem. Ezután a tésztát félujjnyi vastagra nyújtom és bekenem a kevés vízzel krémszerűre hígított szilvalekvárral. Rászórom az apróra vágott aszalt szilvát, és a tésztát lazán felcsavarom. Négy centiméteres darabokra vágom, majd a maradék vajjal kikent tepsibe rakom állítva a kis tekercseket. A tetejére is locsolok kevés olvasztott vajat, és még fél órán keresztül pihentetem. Ügyelek arra, hogy a konyha hőmérséklete állandó legyen. (A kelt tésztára nem szabad ablakot nyitni, vagy huzatba tenni, mert azonnal összeesik!) A nyers tésztát hideg sütőbe tolom, csak ezután gyújtom be, majd közepes lángon szép pirosra sütöm. Porcukorral elkevert fahéjjal megszórva kínálom.

 

Szilvás gondola

Elkészítési idő kb. 1 óra

Hozzávalók kb. 12 darabhoz: 1 csomag (45 dkg) mélyhűtött leveles tészta, 75 dkg szilva, 2,5 dl meggylé, 3 evőkanál cukor, 2 dkg étkezési keményítő, 10 dkg szilvalekvár, 5 dkg darált mandula, 2 evőkanál rum, 1 citrom reszelt héja, 1 tojássárgája, 1 evőkanál tejszín, 2,5 dkg pisztácia (esetleg darált mandula), liszt a munkalap beszórásához, sütőpapír

A mirelit leveles tésztát szobahőmérsékleten felengedtetjük. Közben a megmosott és lecsepegtetett szilvát kimagozzuk és felszeleteljük. A meggylevet a cukorral együtt felforraljuk, majd beletesszük a felaprított szilvát is. Az étkezési keményítőt kevés vízzel simára keverjük, majd a szilvás meggylébe öntjük, és elkeverjük. Összeforraljuk, pár perc alatt besűrítjük vele a levet, majd hagyjuk kihűlni.

Összekeverjük a készen vásárolt szilvalekvárt, a darált mandulát és a rumot, majd reszelt citromhéjjal ízesítjük.

Minden egyes tésztalapot liszttel enyhén beszórt munkalapon kb. 13 x 26 centiméteresre nyújtunk, majd megfelezünk, hogy négyzeteket kapjunk. A négyzetek közepét megkenjük egy kevés ízesített szilvalekvárral. Két-két szemközti tésztacsücsköt középen egymásra hajtunk. A magunk készítette, meggyleves szilvabefőttből körülbelül 2 evőkanálnyit teszünk a tészták szabadon maradt csücskére, majd az így elkészített "gondolákat" sütőpapírral kirakott tepsibe helyezzük. A tojássárgáját simára keverjük a tejszínnel, és megkenjük vele a leveles tésztát.

Előmelegített sütőben (villanytűzhelynél 200 fokon, gázsütőnél 3-as fokozaton) 10-12 percig, arany-barnára sütjük. A pisztáciát (vagy mogyorót) durvára daráljuk, és rászórjuk a megsült tésztára.

Szilva helyett más, keményebb húsú idénygyümölcsből is készíthető.

 

Szilveszter-sütemény

1/2 kg lisztet, 1 csomag Váncza-sütőport, 25 deka cukrot, 15 deka zsírt, 2 egész tojást és 1 csomag Váncza-vanilincukrot gyúrótáblán jól összegyúrunk. A tésztát két részre osztjuk, s az egyik részhez 3 szelet reszelt csokoládét gyúrunk. A tésztákat külön-külön félujjnyi vastagra nyújtjuk a kicsi pogácsavágóval kiszakítva, zsírozott tepsibe rakjuk. A világos korongocskákat kristálycukorral megszórjuk, s úgy sütjük. Sütés után a világos karikák alját barack- vagy más gyümölcsízzel megkenjük, s így egy-egy csokoládés korongocskára téve tálaljuk.

 

Színes krémes

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 16 dkg cukor, 1 cs. sütőpor, 2 tojás sárgája, kevés tej

Ezekből az anyagokból kevés tejjel jól nyújtható tésztát készítünk, majd 3 részre osztjuk. Külön-külön vékonyra nyújtjuk, és tepsi hátulján (kb. 24 x 42 cm-es) lapokat sütünk belőle. Ne ijedjetek meg, ha nagyon törékeny lesz, az a jó, csak gyengédséget igényel a kezelése.

Krém:

Fél l tejből 3 evőkanál liszttel, 1 kanál cukorral krémet főzünk, majd hagyjuk kihűlni. 25 dkg vajat (Margarint) 25 dkg porcukorral habosra keverünk, majd összedolgozzuk a kihűlt főtt krémmel. Kétfele osztjuk, az egyikbe kakaót, a másikba citromlét, citromhéjat keverünk (1 citrom). A krémekkel felváltva megtöltjük a lapokat, és másnapig állni hagyjuk. A tetejére porcukrot v. csokimázt tehetünk. Tehát másnap érdemes felszeletelni, és fogyasztani, addigra csodálatosan összepuhulnak a lapok, és a citromtól savanykás krém az édes (kakaós) krémmel Offenbach-i (íz)harmóniában kulminál.

 

 

 

 

T

 

Teapajtás

2 egész tojást 15 dkg vajjal, fél cs. vanilincukorral és 10 dkg porcukorral habosra kikeverünk, majd összegyúrjuk 25 dkg liszttel elkevert 1 cs sütőporral. A tésztát fél cm vastagra nyújtjuk, gyufadoboz nagyságúra vágjuk. A tésztaszeletek egyharmadát hosszában még kettévágjuk. A nagyobb darabokra málna /szilva / meggy lekvárból csíkot rakunk, melyekre egy-egy keskeny elvágott szeletet nyomunk. Vajazott tepsibe téve szép sárgára sütjük. Felszolgáláskor vanilin – szóró cukorral behintjük.

 

Tejbegríz 1.

Egy tejbegrízes ötlet. Kedvelt ízű pudingot keverek bele, úgy, hogy a már majdnem megfőtt grízhez öntöm az előre elkészített, puding, tej, cukor vegyületét / a puding zacsekján leírtak szerint / és újra felforralom.

 

Tejbegríz 2.

Hozzávalók: tej, búzadara, cukor

Végy egy duplafalú tejforralót, s abban kevés cukorral tedd fel a tűzre a tej bő kétharmadát. Ha forrni kezd, lazán szórd bele az egész grízt, s közben keverd, hogy ne csomósodjon. (A teljes tejmennyiség minden fél literjére körülbelül 4 púpozott evőkanálnyi darát számolj.) Amikor a gríz megfőtt - vagyis a szemcséi áttetszővé váltak - a maradék tejet lassan keverd hozzá; így állíthatod be, hogy se túl sűrű, se túl híg ne legyen. A tejbegríz ízesítésének csak a fantázia szabhat határt, a kakaópor, a lekvárok, a csokoládéreszelék, a kompótok és a frissebb gyümölcsök mind-mind beváltak.       

 

Tejes-pite barackízzel

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 1 l tej, 10 dkg cukor, 5 db tojás, 5 dkg zsír, 20 dkg barackíz, 20 dkg sárgabarack, vaníliás cukor, 3 cl barackpálinka

A lisztből a tejjel, cukorral, vaníliás cukorral, kevés sóval és tojással palacsintatésztát készítünk. Kizsírozott tepsibe öntjük, és a forró kemencében pirosra sütjük. Kockára vágjuk és a forró barackízzel leöntve, héjától megtisztított, félbevágott sárgabarackkal díszítve tálaljuk. Ízét még pompásabbá tehetjük, ha kevés barackpálinkával leöntjük és flambírozzuk.

 

Tejfölös eperkrém

15 perc

Nehézség: 1

Hozzávalók: 4 dl tejföl, 50 dkg eper, 10-15 dkg porcukor, csipetnyi só, fél dl eperszörp.

Az epret megmosom, lecsöpögtetem és kicsumázom, majd néhány szemet félreteszek a díszítéshez. A többit villával összetöröm. A tejfölt simára keverem a porcukorral és a sóval, ezután belekeverem az összetört epret. Poharakba töltöm, tetejét feldíszítem a félretett gyümölccsel és meglocsolom az eperszörppel. Jó hidegen kínálom. Mindenfajta gyümölccsel elkészíthető.

 

Tejfölös lepény

Hozzávalók: 6 db tojás, 6 evőkanál porcukor, 1 pohár tejföl, 6 evőkanál liszt

A tojások sárgáját habosra keverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a tejfölt, a lisztet meg a kemény habbá vert tojásfehérjét. Kikent, lisztezett tepsiben kis lángon sütjük. Melegen, hidegen, porcukorral, lekvárral egyaránt finom - pl. egy kiadós leves után.

 

Tejszínes csokoládéhab képviselőfánkhoz

50 perc

Nehézség: 1

Hozzávalók: 2 dl tejszín, 10 dkg reszelt étcsokoládé, 1 teáskanál zselatinpor, 3 evőkanál tej, fél gáztepsinyi megsütött képviselőfánk.

A tejszínt kemény habbá verem, hozzáadom a megreszelt csokoládét és a tejben megáztatott, langyosra melegített, átszűrt zselatint. Jól átforgatom, és azon nyomban beletöltöm a fánkokba.

 

Tejszínes piskótatekercs

Hozzávalók (4 személyre):

A piskótához - 5 tojásfehérje, 25 dkg kristálycukor, 10-10 dkg őrölt dió és liszt, 1,5 kanál kakaópor

A töltelékhez - 4 dl tejszín, 1 kisebb mandarin vagy sárgabarack-konzerv

A díszítéshez - 10 dkg étcsokoládé

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben a cukrot óvatosan hozzáadagoljuk. A darált diót összekeverjük a liszttel és a kakaóporral, és a tojáshabba forgatjuk óvatosan. Egy sütőpapírral kibélelt sütőlemezre borítjuk a masszát, és egyenletesen szétkenjük. 180 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. Ha túl sokáig sütjük a piskótát, nehezen tekerhető fel.

Közben elkészítjük a tölteléket. a tejszint kemény habbá verjük, és belekeverjük a lecsepegtetett és feldarabolt gyümölcsöt.

Ha piskóta elkészült, egy tiszta konyharuhára borítjuk, és óvatosan leválasztjuk róla a sütőpapírt. Még langyosan megkenjük a töltelékkel, és szorosan feltekerjük. A tekercs tetejét olvasztott csokoládéval díszítjük. Fogyasztás előtt néhány órával hűtőbe tesszük.

 

Tejszínes vaníliasodó

(3-4 adag)

1 tasak vaníliaízű pudingport, 2 gyengén tetézett evőkanál cukorral, 4-6 evőkanál hideg tejjel üveg- vagy porcelántálban elkeverünk, 1 tojást, 500 ml (1/2 I) tejet, 125 ml (1/8 I) tejszínt adunk hozzá. jól átkeverjük és lefedve, 700 Wattal kb. 6-8 percig főzzük, közben kétszer-háromszor átkeverjük.

Ötlet: A tejszínes vaníliasodót hidegen vagy melegen puding vagy kompót mellé tálaljuk.

 

Tejszínhabos ananász

Egy lapos üvegtál aljára rakjunk babapiskótát: jól locsoljuk meg az ananászkonzerv levével. A piskótát kenjük meg egy réteg nem túl édes tejszínhabbal, a tejszínhabra tegyünk egy sor ananászkarikát, a karikák közepét díszítsük egy szem meggyel. Jégidegen tálaljuk.

 

Tepertős pogácsák

Borsos tepertős pogácsa

90 perc, sütés nélkül

Nehézség: 2

50 dkg liszt, 40 dkg tepertő, 3 dkg élesztő, 1 dl tejföl, fél dl bor, 10 dkg vaj, 2-3 dl tej, teáskanál cukor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 púpozott teáskanál só a tetejére 1 tojás.

1 dl tejet langyosra melegítjük és elkeverjük a cukorral meg az elmorzsolt élesztővel. Letakarva, meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet, sót, bort, vajat, tejfölt, törött borsot, a felfuttatott élesztőt és annyi tejet, hogy rétestészta keménységű tésztát kapjunk, alaposan összedolgozunk, majd vékonyra kinyújtjuk. A ledarált tepertőt rákenjük a kinyújtott tésztára, és úgy csavarjuk fel, mint a rétest szokás. 30 percig pihentetjük, majd újból kinyújtjuk és felcsavarjuk. 30 perc múlva megismételjük, majd harmadszor is kinyújtjuk. Ha a harmadik 30 perc pihenőidő is letelt, akkor 2 centire nyújtva, a tészta tetejét bevagdossuk, tojással megkenjük, és kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Kikent sütőlemezre, egymástól legalább 2 centire helyezzük a kis pogácsákat, és előmelegített, forró sütőben közepes lángon megsütjük.

 

Erdélyi tepertős pogácsa

Hozzávalók: 50 dkg tepertő, 2 tojás, 2.5 dl tej 1 dl tejföl, 1 csomag sütőpor, annyi liszt amennyit felvesz, só törött bors.

Elkészítése: A tepertőt át kell darálni, megsózva, beborsozva összegyúrjuk az egyik tojással, a tejjel, a tejföllel, a sütőporral meg annyi liszttel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Legalább egy óráig hűvös helyen pihentetjük. Kétujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és sütőlemezre fektetjük. Tetejét késsel bevagdossuk, a második tojással megkenjük, és forró sütőben szép pirosra sütjük.  Amennyiben a tésztát száraznak érzed, vagy nyújtáskor nagyon törik tegyél bele még egy kis tejfölt.

 

Élesztős tepertős pogácsa

Hozzávalók: 40 dkg tepertő, 10 dkg margarin (ráma), 50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1 dl hideg víz, 1-2 tojássárgája só törött bors.

Elkészítése: A darált tepertőt, a margarint és a lisztet összemorzsoljuk, az élesztőt kevés mézzel, liszttel, valamint egy kevés 100 %-os gyümölcslével felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a többi anyaghoz, és kellemes puhán gyúrható tésztát készítünk.

Lisztezett gyúrótáblán a lehető legvékonyabbra nyújtjuk négyszögletesre, s összehajtogatjuk, mint a vajas tésztát szokás balról, jobbról, fentről, alulról, A tésztát lehetőleg egy éjszakán át pihentessük, ha nincs rá idő akkor 3-4 órás pihentetés után is jó ujjnyi vastagra nyújthatjuk, a teteét bevagdossuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, s a tojással megkenve piros - ropogósra sütjük.

Mindkét esetben használhatod az élelmiszerüzletekben előre gyártott tepertőkrémet is.

 

Gyors tepertős pogácsa

Hozzávalók: 50 dkg tepertő, 2,5 dl tej, 1 dl tejföl, annyi finomliszt, amennyit felvesz, 1 zacskó sütőpor, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 egész tojás a pogácsák tetejére.

A tepertőt ledarálom, és hozzáadom a tejet, a tejfölt, a sót, a borsot és annyi lisztet, amennyit felvesz. Rugalmas, jól nyújtható tésztának kell lennie. Egy cipóba formálva folpackkal letakarom, és a hűtőszekrénybe teszem 1 órára. Ezután lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtom, és közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Sütőlemezre teszem, tetejét villával kissé kicifrázom, majd a felvert tojással megkenem. Előmelegített, forró sütőbe tolom, és erős lángon 15 percig sütöm. Ezután a lángot mérsékelve készre sütöm. Csak akkor szabad enni belőle, ha teljesen kihűlt.

Elkészítési ideje: kb. 45 perc (pihentetés nélkül).

 

Omlós tepertős pogácsa

50 perc, sütés nélkül

Nehézség: 2

40 dkg tepertő, 50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2 tojás, 2-2,5 dl tejföl, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanálnyi só.

A tepertőt ledaráljuk, az élesztőt apró darabkákra szétmorzsoljuk, és összekeverjük liszttel, 1 db tojással, sóval, borssal, tejföllel. Jól kidolgozzuk, 2 cm vastagságúra nyújtjuk, majd tetszés szerinti pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A sütőlemezt alufóliával kibéleljük, a pogácsákat egymástól egy centire elhelyezzük, és langyos helyen pihentetjük 20 percig. Ezután tetejüket felvert tojással megkenjük, és előmelegített, forró sütőben 20 percig sütjük.

 

Tepertős pogácsa, I.

165 perc

Nehézség: 2

Hozzávalók: 20 dkg tepertő, 35 dkg liszt, 1 dl tej, 2 dkg élesztő, 2 tojássárga, 2 evőkanál tejföl, 1 teáskanál só, csipetnyi törött fekete bors, a pogácsa tetejére 1 tojás

A langyos tejbe belekeverjük a szétmorzsolt élesztőt, majd felfuttatjuk. A lisztet összedolgozzuk a ledarált tepertővel, a felfutott élesztővel, a tejföllel, a tojássárgákkal, a sóval, a borssal, és addig gyúrjuk, amíg sima tésztát nem kapunk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és négyrét hajtva 30 percig pihentetjük. A hajtogatást összesen háromszor ismételjük meg, közben 30-30 percet pihentetve. Legutoljára a tésztát másfél-két centi vastagra nyújtjuk ki, majd kisebb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Tetejét megkenjük a felvert tojással, és villával rovátkákat húzunk rá. Előmelegített forró sütőben közepes lángon pirosra sütjük.

 

Tepertős pogácsa, II.

105 perc

Nehézség: 1

Hozzávalók: 50 dkg tepertő, 1 tojás, 2,5 dl tej, 1 dl tejföl, 1 csomag sütőpor, 1 teáskanál só, mokkáskanálnyi törött fekete bors, annyi liszt, amennyit felvesz, 1 tojás a pogácsa tetejére

A tepertőt ledaráljuk és összedolgozzuk a többi hozzávalóval, meg annyi liszttel, amennyit felvesz. Rugalmas, jól nyújtható tésztára van szükségünk. 1 óráig pihentetjük a hűtőszekrényben, ezután lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tetejét megkenjük a felvert tojással, és előmelegített forró sütőbe tesszük. Erős lángon 15 percig sütjük, majd a lángot mérsékelve sütjük készre.

 

Tepertős leveles pogácsa

100 perc

Nehézség: 2

Hozzávalók: 30 dkg tepertő, 30 dkg liszt, 3 tojássárga, 1 evőkanál rum, kevés tejföl, 1 csapott teáskanál só

A tepertőt ledaráljuk, 12 dkg liszttel elmorzsoljuk, és jól összedolgozzuk. A maradék lisztből, két tojássárgájából, a rumból és annyi tejfölből, amennyit felvesz, közepes keménységű, jól nyújtható tésztát gyúrunk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, a közepére tesszük a tepertős tésztát, majd a négy sarkát ráhajtva, ismét vékonyra nyújtjuk. Ezután a tésztát még háromszor összehajtjuk és kinyújtjuk, közben 10 perces pihentetési időket tartunk. Utoljára ujjnyi vastagra hagyjuk, tetejét késsel bevagdossuk, és közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Megkenjük a maradék tojássárgával (de ügyeljünk arra, hogy a pogácsa oldalára ne csurogjon rá a tojás, különben nem lesz szép magas!), és forró sütőben pirosas-barnára sütjük.

 

Téli tökös rétes (2 rúd)

Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 50 dkg nyers sütőtök (tisztán mérve), 10 dkg zsemlemorzsa, 1 dl tejföl, 1 tojás, fél dl olaj, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só, ízlés szerint porcukor.

A tisztított, nyers sütőtököt az almareszelő durva fokán lereszeljük. A tejfölt és a tojást habosra keverjük, majd összekeverjük a reszelt tökkel. Ez után annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy ne folyjon a töltelék. Megsózzuk, kevés cukorral és a vaníliás cukorral összekeverjük. A réteslapokat szétszedjük, kettőt (vagy hármat, aszerint, hogy hány lapból áll) egymásra terítünk, és olajjal megkenjük. A szélére egy csíkban, egyenletesen ráhalmozzuk a töltelék felét, majd összecsavarjuk. A rétesrúdat óvatosan átcsúsztatjuk az olajjal megkent sütőlemezre, ezután a másik rétest ugyanígy elkészítjük. Mindkettő tetejét bekenjük kevés olajjal, és az előmelegített forró sütőben pirosra sütjük. Még melegen felszeleteljük, és desszertként tálaljuk.

Elkészítési ideje: kb. 60 perc

 

Tomi szelet

5 tojássárgáját 25 dkg cukorral, 10 evőkanál, forró vízzel kikeverünk fehéredésig, majd 25 dkg réteslisztet (amiben elkevertünk 1 teáskanál szódabikarbónát) keverünk hozzá. 5 tojásfehérjét felverünk kemény habbá, óvatosan összekeverjük a sárga masszával. Kizsírozott, sütőpapírral bélelt tepsiben sütjük, mint a piskótát.

Krém a tetejére: 20 dkg vajat 20 dkg cukorral kikavarunk, 10 dkg darált diót és kevés rumot vagy rumaromát adunk hozzá. 2 dl tejben 2 evőkanál lisztet sűrűre főzünk. Ha kihűlt, a vajas krémhez keverjük. Ezt a krémet a kihűlt tésztára simítjuk.

Máz: 10 dkg csokoládét megolvasztunk, és a habra csorgatjuk.

Ha nem akarunk csokit, lehet szóró cukorral is megszórni, vagy csokireszelékkel, esetleg darált dióval meghinteni vékonyan.

 

Trüffel torta

A szilveszteri, újévi asztal méltó gyöngyszeme, finomsága.

Hozzávalók: a tortalaphoz: 9 tojás, 16 dkg kristálycukor, 7 dkg liszt, 17 dkg pörkölt, darált mogyoró, 8 dkg olvasztott csokoládé, fél csomag sütőpor.

Krémhez:  52 dkg csokoládé és 6 dl tejszín.

Trüffel golyóhoz: 1/2 dl tejszín, 10 dkg tortabevonó csokoládé, csokimorzsa vagy tortadara.

A tojások sárgáját és fehérjét különválasztjuk. Először a sárgáját verjük fel, majd a cukor hozzáadásával a fehérjét.

A megolvasztott csokoládét hozzákeverjük a sárgájához. A csokis tojássárgájába beleforgatjuk a fehérjehabot, majd elkeverjük benne a liszttel elkevert sütőport, és a mogyorót. 16 szeletes tortakarikában kb. 180 fokon kisütjük. Amikor kihűl a tortalap, három lapba vágjuk.

A krémhez a tejszínt és a csokoládét rotyogásig felforraljuk, majd lehűtjük. Ha kihűlt, habverővel verve kikeverjük, és a tortát megtöltjük. A külsejére is hagyunk Trüffel krémet, azt is bevonjuk vele.

A tetejére halmokat spriccelhetünk, valamint minden szelet tetejére 1-1 trüffelgolyó kerül, melynek elkészítési módja: felmelegített tejszínben a csokoládét olvadásig kevergetjük, és ha kihűlt, hűtőben kb. félóráig dermesztjük. Hideg vízbe mártott kézzel kis golyókat formázunk és csokimorzsában meghempergetjük. (A golyó készítésénél gyorsan kell dolgozni, mert a kezünk melegétől olvad a golyó.)

Vigyázzatok, mert a tejszínes tortát nem lehet hetekig tárolni, azt kell legutoljára elkészíteni, és 1-2 nap alatt elfogyasztani, mert gyorsan romló eledel. De különben sem áll el sokáig, mert isteni finom, és akit egyszer megérint az íz, nem tud neki ellenállni.

Tetejére tehetünk tűzijátékot, nagyobb cukrászdákban, kellékboltokban lehet kapni.

 

Tölcsérkék, habbal

25 deka cukrot 1 óráig keverünk 5 tojásfehérjével. Belevegyítjük az 5 tojássárgáját és 20 deka lisztet.  Jól elkeverjük és kikent tepsibe - jó messze egymástól - kávéskanállal kerek lapocskákat kenünk. Megsütjük, és késsel még melegen egyenként leszedjük, és főzőkanál nyelén tölcséralakra formáljuk őket. A tepsit ez alatt még bent hagyjuk a sütőben, mert ha kihűl a tészta, akkor nem formálható. Mikor a tölcsérkék kihűltek, csokoládémázba mártjuk őket. Cukros tejszínhabbal megtöltve tálaljuk

 

Tepertős-lekváros bukta

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 1-1 dl tej és tejföl, 15 dkg margarin, 35 dkg tepertő, 4 ek. rum, 1 ek. só, 10 dkg szilvalekvár, 1 tojás (a kenéshez)

Az élesztőt a tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval - a tepertő kivételével - összegyúrjuk, és jól kidolgozzuk.

Vékonyra nyújtjuk, és megkenjük a ledarált tepertővel. Összehajtogatjuk, és elnyújtjuk. Ezt háromszor megismételjük, közben 20-20 percig pihentetjük. Végül megint kinyújtjuk a tésztát, és 8X8 cm-es kockákra vágjuk. A kockákat megkenjük szilvalekvárral, és félbehajtva tepsibe tesszük, majd a tetejüket megkenjük a felvert tojással. Előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük.

 

Tiramisu 1.

Hozzávalók a tésztához: 3 tojás, 9 dkg cukor, 3 evőkanál víz, 9 dkg liszt, fél csomag sütőpor. (Ha lustábbak vagyunk, használhatunk 1 doboz babapiskótát.)

A krémhez 1 doboz Azuro krémsajt vagy Mascarpone, 5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, rum vagy Amaretto likőr, 1 tojás, 2 evőkanál méz szükséges.

A locsolóoldathoz: erős feketekávé, rum. Tetejére kakaópor (nem cukrozott).

Elkészítjük a tésztát. A tojások sárgáját a cukorral jól kikeverjük, majd egyenként hozzáadunk 3 evőkanál vizet, hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet, végül a tojások felvert habját. Megsütjük.

A krém készítése: a tojássárgát a vaníliás cukorral és a cukorral elkeverjük. Hozzáadjuk a krémsajtot, a mézet, a rumot, jól elkeverjük, és végül a tojáshabbal lazítjuk.

A piskótát lerakjuk, feketekávé és rum keverékével meglocsoljuk, és rákenjük a krémet. Rétegezhetjük is; alulról felfelé: tészta, krém, tészta, krém.

A tetejét kakaóporral megszórjuk (teaszűrővel legegyszerűbb a terítés).

 

Tiramisu 2.

Hozzávalók: 1 kész piskótalap, 2 dl tejszín, 9 tojás sárgája, 10 dkg porcukor, 1/2 dl rum, 30 dkg mascarpone sajt, kevés zselatin, 2 dl hideg kávé, kakaópor a díszítéshez

Elkészítése: A tejszínt hideg tálban sűrű, kemény habbá verjük. A tojássárgáját porcukorral habverővel fehéredésig keverjük (elektromos habverővel), majd a rum következik (ezt kézi habverővel keverjük bele). Hozzáadjuk a sajtot, majd a felvert tejszínt és végül a feloldott zselatint öntjük hozzá.

A piskótalapot az edény formájára vágjuk, és kávéval meglocsoljuk, de ne áztassuk el. Ráöntjük a krém kb. felét és elsimítjuk.

Erre rátesszük a következő tortalapot, ezt is meglocsoljuk (vagy inkább megspricceljük) kávéval, ráöntjük a maradék krémet, és kicsit megrázogatjuk, hogy a krém egyenletes legyen. Megszórjuk kakaóporral, és 12 órán át, hűtőben tároljuk, mert csak így lehet majd szépen szeletelni.

 

Tiramisu 3.

Hozzávalók: 2 csomag babapiskóta, 2 dl hideg feketekávé, 2 dl rum, 1/2 kg mascarpone sajt, 4 db tojás, 15 dkg porcukor, 2 mokkáskanál őrölt fahéj

A tojásokat felütjük, és szétválasztjuk. A fehérjét felverjük a porcukorral, majd belekeverjük a sajtot, a fahéjat és a tojássárgáját. A kávét és a rumot összekeverjük, és a babapiskótát megforgatjuk benne. Egy üvegtálba rétegenként felváltva beletesszük a piskótát és a krémet úgy, hogy alulra piskóta, felülre krém kerüljön. a tetejét megszórjuk (nem cukrozott) kakaóval. Egy napig hűtőszekrényben hagyjuk állni.

 

Tökös-mákos torta

Hozzávalók:

A tésztához: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 1 csipet só, 1/2 citrom reszelt héja, 1/2 csomag vaniliás cukor.

A töltelékhez: 1 kg tök, 1 dl tej, 20 dkg kristálycukor, 25 dkg mák, 1 csomag vaníliás cukor, 1/2 citrom reszelt héja, 3 dkg mazsola, fahéj.

Elkészítés:

1. A lisztet a vajjal, a porcukorral, a tojássárgájával, valamint a sóval, a reszelt citromhéjjal, és a  vaniliás cukorral,  omlós tésztává dolgozzuk össze.

2. Egy tortaformát kibélelünk a tésztával, megszurkáljuk, elősütjük.

3. A legyalult tököt belekeverjük a felfőzött cukros tejbe a mákkal együtt. Hozzáadjuk a vaniliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a mazsolát, és a fahéjat, majd az egészet lehűtjük.

4. Az elősütött tésztalapba öntjük a tölteléket, és a maradék tésztából készített fedőlappal a formát lezárjuk.

5. Tetejét megkenjük a felvert tojással.

160-180 fokos sütőben kb. 15-20 percig sütjük.

Felszeletelve, porcukorral meghintve tálaljuk.

 

Töltelékes nápolyi

15 dkg cukrot megpirítunk, félrehúzzuk. 3 tojás sárgáját 20 dkg cukorral és 20 dkg vajjal kikeverjük; majd a pirított cukorral együtt kb. 8-10 percig főzzük állandó keverés mellett.

Kb. az ötödik perckor egy össz marék vagdaltdiót hozzáadunk, és azzal együtt főzzük és kevergetjük. Akkor jó, ha a kiskanálra kivett próba megkeményedés után nem karamellás. Ha túl keményre sikerül, egy tojás sárgáját kell még hozzá adnunk. Két ostyalap közé (nagyobb élelmiszerekben kapható) töltjük, még melegen lenyomatjuk súllyal, hogy ne váljon le a teteje. Így marad egy éjszakára. Másnap szeleteljük.

 

Töltött kiflik

Hozzávalók: 12 db-hoz: 30 dkg liszt, 1 kk. só, 15 dkg margarin, 2,5 dkg élesztő, 2-3 ek. langyos víz, 3 tojás.

A töltelékhez: 1 közepes fej hagyma, 2 kk. olaj, 30 dkg darált sovány sertéshús, vagy sonka, 1-1 késhegynyi Vegeta es bors, 1 mk. mustár, 1 kk. liszt, 2 tojás, 1 dl tejföl. Tetejére 1 tojás.

A lisztet megsózzuk, es a vajjal elmorzsoljuk. Az élesztőt langyos vízben elkeverjük, a lisztbe ontjuk, majd a tojásokat is hozzáadjuk. Addig dagasztjuk, amíg közepesen kemény tésztát kapunk. Letakarva 30 percig kelesztjük. Ez alatt a hagymát megtisztítjuk, fölaprítjuk, és az olajban üvegesre sütjük. A darált húst hozzáadjuk, kevergetve megpirítjuk, fűszerezzük. A lisztet a töltelékbe keverjük, es 1 dl vizet ontunk ra. 2-3 perc alatt zsírjára sutjuk, majd a tojásokkal elhabart tejfolt ráontjuk, es kocsonyásodásig sutjuk. Utána a tűzről lehúzzuk és hagyjuk kihűlni. Közben a tésztát két részre osztjuk es egyenként kb. 3 mm vastagságú, kerek lappá nyújtjuk, majd derelyevágóval 6-6 egyforma háromszögre szabjuk. A tojásos-húsos tölteléket egy csíkban a tesztara tesszük, es kifli formajura felcsavarjuk. Sütőpapírral belelt tepsibe tesszük, tetejét fölvert tojással megkenjük. Ezután 20-25 percig pihentetjük, majd újra megkenjük, végül 220 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sutjuk.

 

Túrófánk banánkrémmel

Hozzávalók: 50 dkg tehéntúró, 2 tojás, 20 dkg cukor, 25 dkg liszt, 1 dl tejföl, 10 dkg vaj, 2-3 dl olaj a sütéshez, 50 dkg banán,2 dl tejszín, 1 citrom, reszelt citromhéj

A túrót áttörjük. habosra kevert vajhoz egyenként hozzáadjuk a 2 tojást, majd a tejfölt, s a liszttel, cukorral, reszelt citromhéjjal összegyúrjuk. A banánt tejszínnel, kevés citromlével turmixoljuk, tálalásig hűtőben tároljuk. Az összegyúrt túrómasszát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk. Kerekre kiszaggatjuk, és forró olajban mindkét oldalát kisütjük.

Hideg banánkrémmel tálaljuk.

 

Túrógyűrű

Hozzávalók: 14 dkg tehéntúró, 1 dl tej, 1 tojás, 1 tojássárgája, 4 dkg vaj, 16 dkg liszt, 1 dkg élesztő, só, olaj a sütéshez.

Az élesztőt a tejben felfuttatjuk, az áttört túrót összedolgozzuk a tojással, a vajjal, a liszttel, pici sóval, végül a felfuttatott élesztőt is hozzáadjuk. Alaposan átgyúrjuk a tésztát, s fél órát állni hagyjuk. A pihentetett tésztát kinyújtjuk, és gyűrűket formálunk belőle. Forró olajban kisütjük, és még melegen meghintjük fahéjas porcukorral. Langyosan vagy hidegen is kitűnő.

 

Túrókrémek

Málnás túrókrém

30 dkg málnát jól megmosva szitán jól lecsepegtetünk. Közben 25 dkg édes, lédús tehéntúrót burgonyanyomón áttörünk egy porcelán vagy zománcozott tálba. Ezután 2 dl tejszínhabbal elkeverünk 5 dkg vaníliás porcukrot, és ezt habverővel simára keverjük a túróval. A felét talpas poharakba osztjuk el. Erre elosztjuk a málnát (egy keveset visszahagyunk a díszítésre), megszórjuk 5 dkg porcukorral és elosztjuk rajta egyenletesen a túrókrém másik részét. Elsimítjuk rajta és tetejét egy dl tejszínből felvert kissé megcukrozott habbal, és a visszamaradt málnával díszítjük. Hűtő- szekrénybe tesszük és jéghidegen tálaljuk, piskótaszeletet adva hozzá.   

Megjegyzés: Ez a krém málna helyett eperrel vagy ribizlivel is készíthető azonos módon, ugyanolyan mennyiségű gyümölcsből. Készíthetjük nyáron egész kevés cukorszirupban főtt cseresznyével vagy meggyel is, jól lehűtve és kimagozva és rétegesen lerakva a gyümölccsel a túrókrémet.

 

Narancsos túrókrém

25 dkg édes, lédús tehéntúrót burgonyanyomón átpasszírozunk. Belereszelünk egy kevés narancs és citromhéját és hozzákeverjük az egész narancs megszűrt levét és egy kis citromlevet. Most 3 dl tejszínt habbá verünk, és ebbe 8 dkg porcukrot keverünk, majd 1/3 részét meghagyva a díszítéshez, a többit belekeverjük habverővel a túrókrémbe. A simára kevert túrókrém felét elosztjuk talpas poharakba, erre meghámozott és kisebb szeletkékre vágott narancsot rakunk, megszórjuk porcukorral (ízlés szerint egy-két csepp rummal is meglocsolhatjuk), és egyenletesen elosztjuk rajta a többi túrókrémet. Tetejét a visszahagyott tejszínhabbal díszítjük, kirakjuk narancs szeletkékkel, és hűtőszekrényben dermesztjük meg. Jéghidegen, piskótával tálaljuk.     

Megjegyzés: A túrókrém ananászkonzervvel is készíthető vagy ízlés szerint vegyes gyümölcsökkel, illetve gyümölcsbefőttekkel, ízlés vagy idény szerint változtatva hozzá a gyümölcsféléket.

 

Túrórudi (óriás)

Hozzávaló: 1/2 kg tehéntúró, 2 dl tejföl, 10 dkg mazsola, 4 ek. cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 ek. zselatin, 1 citrom, 1 tábla tortabevonó, 2 ek. olaj

A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a megmosott mazsolát, cukorral, vaníliás cukorral, pár csepp citromlével és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Két púpozott ek. zselatint 2 dl vízben felforralunk, amikor kissé kihűlt a túróhoz keverjük. Hideg vízzel kiöblített őzgerincformába öntjük, hűtőben megdermesztjük. Ezután a formát forró ízbe mártjuk, és egy megfelelő tálra borítjuk, visszatesszük a hűtőbe. A tortabevonót gőz fölött felolvasztjuk, két ek. olajat adunk hozzá, majd apránként a túróra öntjük, szépen elsimítjuk. Visszatesszük a hűtőbe, és amikor megszilárdult, szeletelhetjük.

 

Túrós csoda

Hozzávalók: 6 tojás, 40 dkg cukor, 2 dl tej, 1 dl étolaj, 2 teáskanál szódabikarbóna, 50 dkg félfogós liszt, baracklekvár, ízlés szerint, 75 dkg túró, 20 dkg porcukor, 2 vaníliás cukor, 1 nagy vagy 2 kisebb citrom leve és reszelt héja.

A 6 tojás sárgáját 40 dkg finomított kristálycukorral, tejjel, olajjal habosra keverem, a szódabikarbónával elkevert lisztet hozzáadom, végül a 6 tojás kemény habját lazán belekeverem a masszába. Papírral kibélelt tepsiben sütöm 3-4 fokozaton kb. 20 percig, mint a piskótát, tűpróbáig. Kihűlés után a tésztát kettévágjuk, baracklekvárral jó alaposan megkenjük; majd a következő krémet kenjük rá: a túrót a porcukorral, vaníliás cukorral elkeverjük, és a citrommal ízesítjük.

Rátesszük a tészta másik felét, porcukorral megszórjuk, másnap szeleteljük hosszúkásra. A mennyiség nagy tepsihez elegendő. Nagyon finom, egyszerű, kiadós.

 

Túrós fánk

Hozzávalók: 0,5 kg liszt,  0,5 kg túró, 5 db. tojás, 2 dl tej, 1 ek szódabikarbóna, 1 csomag vanília, csipet só

Mindezeket jól összekeverjük, és állni hagyjuk 10-15 percig. 1,5-2 literes lábosban 1 l olajat hevítünk, utána kis lángra vesszük és 2 ek. segítségével kis halmokat szaggatunk a masszából az olajba. Amikor a fánk alsó része pirosra sült, feljön az olaj tetejére, és magától átfordul. Amikor a másik fele is megsült kivesszük, lecsepegtetjük, és klf. lekvárral, vagy csoki krémmel tálaljuk.

 

Túrós kifli

Fél tojás nagyságú zsírt elkeverünk s egy egész tojással is még keverjük. Ha elvegyült, hozzá teszünk egy rendes nagyságú áttört tehéntúró csomót, egy kevés sót, egy-két kanál tejfelt s annyi lisztet, hogy kifliket formálhassunk belőle. Lisztezett deszkára teszünk mindig fél evőkanálnyit, kis kifliket formálunk belőle, s forró zsírban világos barnára kisütjük.

 

Túrós szelet áfonyahabbal

Piskótatésztához: 6 tojás, 12 dkg kristálycukor, 18 dkg liszt, 2 dkg sütőpor (én késh. szódabikarbonát használok), citromhéj.

Töltelék: 30 dkg áfonyadzsem (vagy ribizli-íz).

Túrókrém: 50 dkg túró, 50 dkg cukrozott tejszínhab, 5dkg vaníliás pudingpor (főzős), 4 dl tej.

Áfonyahab: 13 dkg áfonya, 20 dkg cukrozott tejszínhab, 1 cs vaníliás cukor.

A piskótát hagyományos módon elkészítjük. Sütőpapírral bélelt lemezre öntjük 2 cm vastagságban. Megsütjük. Az áttört túrót az elkészített pudinghoz adjuk. Ha kihűlt, összekeverjük a tejszínhabbal. A kihűlt piskótalapot vékonyan megkenjük áfonyadzsemmel (ribizli ízzel). Ráterítjük a túróhabot. Hűtőbe tesszük. Az áfonyát áttörjük, hozzáadjuk a felvert tejszínhabhoz. Felszeleteljük a süteményt és díszítjük az áfonyás habbal.

Ez az eredeti recept. Kevesebb tejszínnel is finom. Friss áfonya helyett málnával szoktam készíteni, de nagyon finom eper-, kivi-, kajszi habbal is. Vagy a friss áfonya helyett lekvárt is használtam már.

 

Túróval töltött fánk

Hozzávalók:

A tésztához: 30 dkg rétesliszt, 1 zacskó szárított élesztő, 1 evőkanál porcukor, 2 dl tej, 3 dkg vaj, 1 tojás sárgája, csipetnyi só;

A töltelékhez: 25 dkg tehéntúró, 10 dkg mazsola, 1 evőkanál porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 2 tojás sárgája;

A tepsi kikenéséhez: kevés vaj.

1 dl tejbe belekeverjük az élesztőt és a cukrot, majd letakarva felfuttatjuk. Mély tálba szórjuk a lisztet, a közepébe öntjük a felfuttatott élesztőt, a tojássárgát, a sót, a vajat, és annyi tejjel dagasztjuk be a tésztát, hogy közepesen kemény legyen.

Tiszta ruhával letakarva duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Nagy fánk- vagy pogácsaszaggatóval (esetleg vizespohárral) kiszaggatjuk. Ezután még 10 percig hagyjuk kelni. Közben elkészítjük a tölteléket: az áttört túrót összekeverjük a tojássárgákkal, a megtisztított mazsolával, a porcukorral és a vaníliás cukorral. Mindegyik tésztadarab közepére teszünk egy kis tölteléket, majd félbehajtjuk, s a széleit körben jól összenyomva ívesre formáljuk. Az ily módon kapott félköröket kivajazott tepsibe, egymástól kb. 2 cm távolságra helyezzük, és az előmelegített, forró sütőben 10 percig erős lángon sütjük. Ezután a lángot mérsékeljük, és addig sütjük, amíg a fánk szép piros nem lesz.

 

Túrómorzsa

50 dkg áttört tehéntúrót elkeverünk 4 tojássárgájával és annyi tejföllel, hogy krémszerű legyen. Azután pár kanál lisztet keverünk hozzá és a tojások felvert habját. Kissé megsózzuk, és forró zsírba téve ugyanúgy készítjük el, mint a többi morzsát. Cukrot, morzsát ízlés szerint teszünk hozzá.

Tehát az eredeti "Kaiser Schmarn" darából és lisztből készül, de nagyon finom, és gyorsabban elkészíthető csak lisztből:

És ez már saját - jól bevált tapasztalat- ( ha gyerekeink döntenek, a menü palacsinta vagy smarni ) Liszt, tojássárga, cukor, tej, kevés szóda, vaniliás cukor, narancs- vagy citromhéj, csipet só elegyéből sűrű, a szokottnál kicsit tojásosabb és édesebb palacsintatésztát keverünk, legvégül belevegyítjük a tojásfehérjék keményre vert habját. Olajon kellően nagy teflon serpenyőben sütjük, hogy legyen helyünk falapáttal forgatni, apróra vagdalni. Nem szabad otthagyni, hogy egyenletesen piruljon

Még egy trükk: mikor már majdnem kész nyakon öntöm egy kis narancsszörppel, úgy sütöm pirosra.

Nem baj, ha nem teljesen friss a tej, akkor is sikerül!

Azonnal tálaljuk, később se rossz, de elveszti a légiességét.

Porcukorral, szilvalekvárral kínáljuk, (de én kristálycukorral szeretem a legjobban).

 

Túrós pogácsa

25 dkg margarint elmorzsolunk 30 dkg liszttel, és összegyúrjuk 25 dkg túróval és 1 kiskanál sóval. Hűtőbe tesszük, hogy összeálljon, majd kiszaggatjuk és kisütjük.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.