Üdítős süti
Nagy tepsihez való adag.
6 tojás sárgáját 6 evőkanál kristálycukorral kikeverjük. Hozzáadunk 5 evőkanál réteslisztet (melybe elkevertünk 1 csomag sütőport), 3 evőkanál kakaót,
Krém: 50 dkg tehéntúrót kikeverünk 20 dkg Ráma margarinnal és 20 dkg cukorral. A kihűlt tésztatetejére kenjük.
Teteje:
Megjegyzések: Fanta narancs helyett használhatunk kiwi, málna, kóla, üdítőket is. A kólás tetejűnek a lapja sárga, kakaó nem kerül bele, annyival több liszt kell a tésztába. A túrókrém tetejére lehet szeletelni hajszál vékony kivit, és arra rátenni azt a zselés krémet. Az is finom, de nálunk legjobban bevált a narancsos Fantás ízesítésű. Ez a süti csak pár napig áll el, de nem is kell sokáig dugdosni, mert nálunk a másnapot sem igazán szokta megérni. Tuti a siker!
Vajas csokoládékrém
4 tojás sárgáját elkeverünk habüstben 16 deka porcukorral és 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral. Vízgőz felett sűrűre főzzük fél pohár tej hozzáöntésével. Kihűlésig keverjük, azután 2 szelet finomra reszelt csokoládét és 10 deka habosra kikevert vajat keverünk hozzá.
Vajas pachlava (örmény)
Hozzávalók
A tésztához: 75 dkg liszt, 18 dkg margarin, 2 tojás,
A töltelékhez: 50 dkg dió, 50 dkg kristálycukor,
A kenéshez: 2 tojássárgája
Az öntethez: 11 dkg olvasztott margarin,
Az edénybe vízben feloldott élesztőt teszünk, hozzáadjuk a tojást, és alaposan összedolgozzuk. Állandó keverés mellett apránként hozzáadjuk a lisztet, majd olvasztott margarint teszünk bele, és jól eldolgozzuk a keveréket, majd meleg helyen 1-1,5 óráig kelesztjük. A töltelékhez ledaráljuk a diót, összevegyítjük a kristálycukorral és fahéjjal. A tésztát deszkára borítjuk, kettéosztjuk, és 1,5-
Tíz perccel a sütés után kivesszük a pachlavát, és a bevágások vonalán leöntjük az olvasztott margarinnal, és újra 35-40 percre a sütőbe tesszük. Ezután a tepsit kivesszük, és a süteményt a bevágások vonalán leöntjük mézzel, majd szeletekre vágjuk.
Vajas pogácsa
10 dkg lisztet annyi habtejszínnel, amennyit fölvesz, vagy édes tejföllel és kis sóval összekeverünk és abból nem nagyon kemény tésztát készítünk. Most 14 dkg vajat kevés liszttel összegyúrunk, a kinyújtott tészta közepére tesszük, összehajtogatjuk, és pihenni hagyjuk. Félóra mulva kinyújtjuk, ismét hajtogatjuk, s megint félóráig hideg helyen pihentetjük.
Harmadszori hajtogatás után ujjnyi vastagságura kinyújtjuk, igy kinyújtva megint hideg helyen pihenni hagyjuk. Ha már jó hideg, kerek kis pogácsákat szúrunk ki belőle, tojássárgával bekenjük (csak a tetejét) és forró sütőben kisütjük.
Vaníliakrém képviselőfánkhoz
10 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 3 egész tojás, 8 dkg liszt, 15 dkg cukor,
Vaníliás táska (Nagy adag)
Összegyúrunk 35 deka finomlisztet egy csomag (25 deka) margarinnal. :35 deka porcukorral, egy csomag vaníliás cukorral, három egész tojással, egy csipet sóval, 75 deka liszttel meg egy kevés tejben megfuttatott, két deka élesztővel, és legalább egy óráig pihentetjük. Kb.
Habbá verjük három tojás fehérjét, elkeverjük 20 deka porcukorral, 20 deka darált dióval meg két evőkanál kakaóval, és minden tésztakockára rakunk belőle egy halommal. A tészta két átellenes csücskét összefogjuk, esetleg fogpiszkálóval vagy hosszúkásra vágott mandulával összetűzhetjük. Tetejét tojássárgával kenjük, és a forró sütőben szép pirosra sütjük. Ha fogpiszkálóval tűztük meg, még melegen kihúzzuk belőle.
Váratlan vendég krém
3 tojás sárgáját 15 dkg cukorral, 1 cs. vaniliás cukorral habosra keverünk, és a forró tejbegrízt hozzáadjuk. A tojások fehérjét felverjük, és óvatosan beleforgatjuk a tojásos tejbegrízbe. Ízesíthetjük citromhéjjal vagy narancshéjjal. A krémet poharakba töltjük, és rétegezhetjük gyümölccsel is.
Nagyon finom könnyű krémet kapunk.
Vargabéles
Hozzávalók: 3 csomag réteslap,
Elkészítés: A finommetéltet enyhén sós vízben kifőzzük, lehűtjük, leszűrjük, és felhasználásig félretesszük. A tejfölt előző nap tiszta konyharuhába tesszük, kb. 24 óráig felkötve tartjuk, hogy a savó kicsepegjen belőle. A túrót szitán áttörjük. Keverőedénybe tesszük a vajat, tojássárgájával és porcukorral elkeverjük, hozzáadjuk a túrót és a lecsurgatott tejfölt. Reszelt citromhéjjal, mazsolával és vaníliával ízesítjük. Belekeverjük a kifőtt finommetéltet, végül hozzáadjuk a porcukorral keményre felvert tojásfehérjét. Az egészet lazán összekeverjük. Megfelelő nagyságú tepsit vajjal kikenünk, a fele mennyiségű réteslappal kibéleljük, olvasztott vajjal meglocsoljuk. A masszát belehelyezzük, és a visszamaradt réteslappal a tetejét befedjük. Olvasztott vajjal meglocsoljuk, és középmeleg sütőben 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. Tálaláskor a tetejét vaníliás porcukorral meghintjük.
Verdens beste. (A világon a legjobb.)
Hozzávalók. 12,5 dkg Ráma margarin, 12,5 dkg cukor, 12,5 dkg liszt, 4 tojás,3 ek. tej, 2 kk. sütőpor, 1 cs vaniliás cukor.
A cukrot a margarinnal, a tojások sárgájával habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejet, a vaniliás cukrot, a sütőporral elkevert lisztet. Ezt a sárga masszát, egy sütőpapírral kibélelt nagy tepsibe kenjük (elég vékony réteget kapunk.)
A tojások fehérjét felverjük habbá, és közben 20 dkg kristálycukrot is hozzáadunk. Ezt a tojáshabot a nyers sárga tésztára kenjük egyenletesen.
A sutot előmelegítjuk 160 fokra. (Gáznál talán a legalacsonyabb fokozat.) Nagyon fontos a sütése. Ha túl meleg, akkor előbb barnul meg a teteje, mint ahogy megsül az alja, ha túl alacsony, akkor nem sül meg. Kb. 30 percig sutjuk. Akkor jó, amikor a teteje kezd egy kicsit rózsaszínűvé válni. Papírral együtt kicsúsztatjuk a tepsiből a gyúródeszkára és kettévágjuk közepén (függőlegesen). Előtte pár percig hagyjuk egy kicsit hűlni. Az egyik lapot egy tálcára tesszük úgy, hogy valami lapos eszközzel, pl. palacsintaforgatóval vagy hosszú késsel elválasztjuk a papírtól, és óvatosan áttesszük a tálcára vagy tálra. Óvatosan bánjunk vele, mert törékeny a teteje.
Az eredeti recept szerint, sárga főzött vaníliakrémmel töltjük, de főzés nélküli (Aranka) krémporból készült krémmel töltve is ugyanolyan finom.
A vaníliakrém tetejére helyezzük a másik lapot. Nagyon különleges, légiesen könnyű sütemény, több rétegű, mert látszik benne a sárga tészta, a fehér habréteg, a sárga krém és az újabb tésztaréteg. Találáskor csak egyszerüen a tortalapáttal levágunk belőle egy darabot.
Vizes piskóta
Hozzávalók: 4 tojás, 21 dkg cukor, 4 ek. víz, 17 dkg liszt
A tojássárgákat elkeverjük a cukorral, 4 ek vízzel és a liszttel, géppel 2-3 percig keverjük. Ha a tészta már könnyű, laza - akkor óvatosan elvegyítjük a tojások fehérjéből vert kemény habbal. Sütőpapírral bélelt / kikent, lisztezett (csak az alján!!!) tepsiben megsütjük.
Vulkánpuding:
6 tojásfehérjéből - 15 deka porcukor lassú hozzáadásával - kemény habot verünk. Belekeverünk egyenként 6 tojássárgáját, aztán kanalanként 8 deka reszelt csokoládét és 15 deka őrölt mandulát. Kikent meghintett puding formában 3/4-1 óráig gőzben főzzük. Kiborítva tejszínhabbal körítjük, a közepén levő lyukba pár darab - rumba mártott - cukrot teszünk és ezeket meggyújtva tálaljuk.
Zselés puding
90 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók: 1 zacskó citromízű pudingpor, fél liter tej, 15 dkg cukor, 1 zacskó málna- vagy eper ízű gyümölcskocsonya-por,
A pudingot az előírás szerint elkészítem, a gyümölcskocsonyaporból pedig megfőzöm a zselét. Hagyom langyosra hűlni, majd egy mély fagylaltos kehely aljára teszek egy vékony réteg pudingot és megdermesztem a hűtőszekrényben. Ezután ráöntöm az ugyancsak vékony réteg zselét. Ha ez is megdermedt, pudinggal folytatom egészen addig, amíg csak el nem fogynak a hozzávalók. Legalább fél napig hűtöm. Tejszínhabbal feldíszítve kínálom.
Zselés ribizli torta (10 szelet)
Hozzávalók a tésztához: 3 db tojás, 6 dkg búzaliszt, 2 evőkanál víz, 6-8 db Polisett, 1 kávéskanál Ráma margarin, késhegynyi sütőpor
Hozzávalók a krémhez: 1 csomag vaníliaízű pudingpor,
Elkészítés: A piskótát a málnatortánál leírtak szerint készítjük el. Amikor a tészta kihűlt, ráöntjük a pudingporral készített vaníliakrémet és megszórjuk a ribizli szemekkel. Közben a zselatinport leöntjük a hideg vízzel, majd 10-15 perces pihentetés után addig melegítjük, amíg a zselatin feloldódik. A maradék ribizlit szitán áttörjük, 2-3 szem Polisettel ízesítjük, és a kihűlt zselatinos vízhez keverjük. Ráöntjük a gyümölcsre, majd hűtőszekrényben megdermesztjük. Forró vízbe mártott késsel vágjuk egyenletes szeletekre. Ízlés szerint bármilyen gyümölccsel elkészíthető.
1 szelet energiatartalma összesen: 395 kJ (94 kcal)
Szénhidráttartalma összesen:
Zserbó
2 dkg élesztőt langyos tejben 1 kiskanál cukorral felfuttatunk. 35 dkg lisztet 20 dkg margarinnal vagy 10 dkg zsírral elmorzsolunk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, 5 dkg cukrot, 1 tojást és jól összedolgozzuk.
A tésztát három egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot 35X25cm-es nagyságú sütőlemez méretére nyújtjuk. Az első lapot beletesszük a tepsibe, lekvárral megkenjük, és meghintjük porcukorral kevert darált dióval. Ráhelyezzük a másik lapot, és hasonlóképpen kenjük és szórjuk meg, majd a harmadik lappal befedjük. A tésztát villával megszurkáljuk, és 1 órát kelesztjük.
Sütés után 10 dkg olvasztott csokival vonjuk be a tetejét.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Does Keflex Cause Constipation In Dogs Viagra Without A Prescription Canada <a href=http://ciali20mg.com>tadalafil cialis from india</a> Buy Amoxicillin Online From Mexico Propecia Dermatology
Levitra Buy Us MatOptits
(MatOptits, 2019.08.25 17:12)