Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Együtt élni az allergiávalAz allergia szinte az egyik percről a másikra kitörhet. Aki még nem tapasztalta meg, milyen a légúti allergia, talán fel sem ismeri. Mások pedig aggodalommal telve gondolnak a nyárra, amikor a gondtalan pihenés helyett szénanáthás napok várnak rájuk.


Sajnos nem volt nehéz találni olyan beteget, aki már jó ideje küzd az allergiával. A ma harmincas éveit taposó sikeres üzletember tapasztalataiból mindenki gazdagodhat, aki saját bőrén is tapasztalja ezt a modern betegséget.

Mikor és mitől, hány éve jelentkeztek először a tünetek?
19 éves korom óta vagyok allergiás, addig azt sem tudtam, hogy létezik. Egyszerre lettem allergiás a pollenekre és az állatszőrökre, ami azért érdekes, mert mindig voltak körülöttünk cicák, és előtte soha semmi bajom nem volt tőlük.

Az évek alatt mit tudott meg allergiájáról, szervezetéről?
Furcsa volt, először nem is értettem, hogy miért vagyok nyáron egy hónapig náthás. Csak egészségügyi tanulmányaim során jöttem rá, hogy allergia lehet. Ezért aztán - ma már tudom - túl későn fordultam orvoshoz, aminek a következménye, hogy ekkora már a lehetséges szövődmények közül az asztma is kifejlődött. Összességében három év telt el, mire megfelelő kezeléshez jutottam.
Nagyon meglepett, hogy hirtelen mennyi mindenre allergiás lettem. Rengeteg pollenre pozitív lett az allergia-teszt, ráadásul mindjárt igen erőteljes reakciókat mutatott. Nem gondoltam volna, hogy ennyire el tud romlani egy addig jól működő szervezet. Meg vagyok róla győződve, hogy a nagyvárosi környezet váltotta ki ezt a változást.
Az is furcsa volt, hogy a szervezet mennyire alkalmazkodott a régebben kapható gyógyszerek hatóanyagához és a mennyiségekhez. Az egyik évben felírt gyógyszerek és adagok a következő évben már nem voltak elegendőek a tünetek féken tartásához.

Egyéb egészségi állapota vagy lelkiállapota befolyásolja-e, hogy mennyire erősek a tünetek?
Szerintem mindenképpen. Ha igyekszem nem foglalkozni azzal, hogy közeledik a parlagfűszezon, ekkor vannak ugyanis a legerősebb tüneteim, akkor napokkal, hetekkel eltolódhat a tünetek megjelenése. Illetve az is meglepő, hogy ha meg tudom, hogy olyan helyen vagyok, ahol macska is lakik, akkor sokkal hamarabb megjelennek a tünetek, mintha nem tudnék róla. Ez is azt támasztja alá, hogy ez egy pszichoszomatikus betegség. A tünetek megjelenése és a terápiára adott válaszok egyaránt erre vallanak. Ha rá tudom venni magam, hogy rendszeresen szedjem a felírt gyógyszereimet, akkor jobb a hatékonyságuk, és a tünetek is gyorsabban és nagyobb mértékben csökkennek.

Be tud-e számolni az évek során szerzett tapasztalatairól, bevált módszereiről?
Idejében kell elkezdeni a gyógyszereket, és hinni kell benne, hogy használni is fognak.

Nincs ebben ellentmondás, hogy egyrészt, ahogy mondta, nem szabad gondolni az allergiájára, másrészt idejében kell elkezdeni a gyógyszerszedést? Hogyan lehet ezt jól csinálni?
Arra nem szabad gondolnom, hogy mennyire rosszul leszek, vagy rosszul szoktam lenni, ha jön a pollenszezon. Tehát nem magára az időszakra, hanem a tünetekre próbálok nem gondolni. Hiszen, valóban, az idejében elkezdett gyógyszerszedés nagyon fontos, ezért pár nappal a pollenek igazi megjelenése előtt már elkezdem szedni a gyógyszert, és ehhez figyelnem kell a pollenjelentést.

A kis kitérő után térjünk vissza a bevált módszerekhez. Hogyan érzi magát a legjobban, és mit tud tanácsolni sorstársainak, mire figyeljenek?
Lehetőleg minden allergént, vagy olyan tárgyat, ami csapdába ejti, és újra és újra leadja a környezetbe a pollent, el kell távolítani. A hagyományos szövetgarnitúrákat ki kell cserélni bőrre, ami nagy befektetés, de megéri. Beruházni kell légtisztító berendezésbe is, ami hallatlan segítség a mindennapokban. Bevált a mindennapi hajmosás és a teljes ruhacsere is.
Ha lehet, akkor pihenésre pollenmentes, vízparti helyet keressünk. A vizes környezet leköti a polleneket.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.