Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ha támadnak a paraziták...

Az utóbbi években fokozatosan enyhülő telek számtalan apró élősködő úgymond munkaidejét hosszabbítják meg, lehetőséget adva nekik arra, hogy minél több embert és állatot betegítsenek meg. Hogyan védekezzünk a kártevők, kullancsok ellen?

kullancs2.jpgA kutyák esetében érdemes mindig figyelnünk a parazitákra, hisz a kullancsok akár már a téli hónapok végén is megtámadhatják kedvenceinket. A kullancsok pedig a Lyme- kórt és a babéziózist terjesztik. A Lyme- kór köztudottan az agyvelőgyulladás okozója. Ám a megfelelő oltással megvédhetjük vele szemben kutyánkat. A babéziózis tünetei a láz, levertség és a véres vizelet. Súlyosabb esetben károsodhat az állat veséje és mája, sőt el is pusztulhat. Ellene nincs védőoltás, így az egyetlen mód a betegség elkerülésére, ha magát a kullancsot akadályozzuk meg, hogy a kutyába jusson.

Hogyan óvható meg az eb?

A patikákban/kisállat boltokban találhatunk kifejezetten az állatok védelmére szolgáló készítményeket. Vannak, amelyek folyadék formájában kaphatóak, és az eb bőrére kell cseppenteni. Ezek a szerek körülbelül egy hónapig nyújtanak védelmet, míg egy erre a célra szolgáló nyakörv akár öt-hat hónapig is.

Külföldi veszélyek

Bár hazánkban nem él a lepkeszúnyog, egy esetleges mediterrán nyaralás alkalmával, melynek élményeitől házi kedvencünket sem szeretnénk megfosztani, még okozhat problémát. Ez az aprócska rovar a leishmaniosis nevű betegségért felelős. A kór legjellemzőbb tünetei a szemkörnyéken, a farkon és a fülön megfigyelhető szőrhiány, fekélyes bőrgyulladás a mancson és a fülkagylón, száraz, pikkelyes területek az orrháton. A leishmaniosis azért különösen veszélyes, mert a kutyától az ember is könnyen elkaphatja. Egy speciálisan kifejlesztett lepkeszúnyog-riasztó nyakörv azonban hat hónapig is védheti kutyánkat.

Egy-egy kirándulás, vagy sétáltatás után érdemes átvizsgálnunk a kutyánkat is, nehogy valamilyen betegség támadja meg a kártékony rovarok, bogarak miatt. Egy kis odafigyeléssel, vagy különböző védőszerek, eszközök beszerzésével az ilyen betegségek könnyen elkerülhetőek.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.