Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nem hallgat rám, mit tegyek?

Sokszor bizony fejtörést okozhat a gazdinak az engedetlen eb, amiből sok probléma adódhat egy család életében. Hogyan orvosolható ez a probléma? A kutya a hibás? Vagy csak nincsenek lefektetve a szabályok?

Mindenek előtt tudnunk kell, hogy sok esetben nem a kutya hibája az engedetlenség, hiszen a gazdi feladata, hogy nevelje az ebet. A kutya természetéből fakadóan ugyanis alá-fölé rendeltségi közeget fogadja el, így ha nincs "főnöke", akkor bizony ő maga lesz a falkavezér. Ez pedig azt jelenti, hogy nem mindig fogadja el a viselkedési normákat.

Hogyan bánjunk az engedetlen kutyánkkal?


nemhallgat.jpgElőször is ajánlatos már kölyök kortól kezdve megtanítani a kutyának az alapokat. Így például a nevét és a főbb vezényszavakat kell megismernie, amelyekre a későbbiekben végre tudja hajtani a feladatokat. Mindez nem bonyolult, ha következetesek vagyunk. Talán ez a legfontosabb a nevelési folyamatban, a következetesség. Ez azért lényeges, mert a kutyák természetüknél fogva, gyakran keresik a kibúvókat, hogy önálló döntéseket hozhassanak. De ha tudatosak vagyunk, akkor mindig tartanunk kell magunkat a szabályokhoz. Így tehát amit egyszer megtiltottunk a kutyának azt legközelebb se engedjük meg neki, ezáltal az eb tartani tudja magát a szabályokhoz.

Ha a nevelést már kölyökkorban kezdjük el, elkerülhető, hogy az eb rosszcsont legyen. De ha mégis későn vesszük észre, hogy a kutya rakoncátlan akkor sem kell elkeseredni, hiszen kutyaiskolába is elvihetjük a kedvencet, ahol kiképzők veszik kezelésbe a rosszaságokat. Gondolhatnánk, hogy a kutyus a kiképzést követően csak a kiképzőjére fog hallgatni, de ez nem így van. Miután az ebek megtanulták az alapokat a gazdi jelenléte elengedhetetlen, hiszen onnantól a gazdit kell tanítani. A kiképző megtanítja a gazdinak a bevált vezényszavakat, amelyekre a kutya hallgat. Persze nem feltétlenül a legolcsóbb mulatság a kutyaiskola, de még ez sem adhat okot az aggodalomra, hiszen mi magunk is elkezdhetjük megnevelni az engedetlen ebet.

Ilyen esetekben nincs mese, tisztázni kell vele a határokat. Ha nem úgy viselkedik, ahogy mi szeretnénk, akkor ne figyeljünk rá, sőt olyankor büntessük meg valamivel. Ez persze nem fizikai bántalmazást jelent, hanem olyan büntetést, amelyből tanulni tud. Például, ha nem enged fel bennünket a kanapéra, akkor egyszerűen ki kell rakni a szobából. Mindaddig, amíg meg nem talunja, hogy a kanapé nem az övé. Arra kell figyleni, hogy megtanulja a helyét a családban.

Továbbá fontos dolog, hogy mindig dicsérjük meg a kutyát, ha végrehajtja a kért feladatot, ezáltal is motiváljuk. A motiváció azért szükséges, mert a kutya így tudni fogja azt, hogy hogyan viselkedjen. Hiszen pontosan tudja, hogy ha ügyes lesz jutalmat kap.

Valójában a legfontosabb, hogy tisztában legyünk azzal, hogy felelősek vagyunk a kutyánkért, hiszen ha befogadtuk a családunkba, akkor foglalkoznunk kell vele.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.