Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Veszélyes otthoni gyógymódok

öngyógyítás, otthoni praktikák

Sok olyan otthoni gyógymódot ismerünk, ami jól működik, de vannak olyan csináld-magad technikák is, amelyek bajt okozhatnak. Nem szabad elhinni minden módszert amit hallunk, az egészség fontosabb annál, semhogy kísérletezzünk vele. A következő szokásokat nem szabad kipróbálni, vannak helyettük hatékonyabb módszerek is.

 
 
Fülgyertya 

A fülzsír a fül természetes védőpajzsa. Vízállóvá teszi a fület, savas pH-ja pedig véd a fertőzések ellen. Miért akarnánk tehát eltávolítani a fülből? 

Ritkán előfordul, hogy az összecsomósodott fülzsír viszketést és nagyothallást okoz, ilyenkor vannak, akik a fül-gyertya segítségéhez folyamodnak. Ez egy gyertya alakú méhviasz termék, amit a fülbe helyezve, a végét meggyújtva, majd eltávolítva eltávolítható a füldugó és más szennyeződések is. Csakhogy nem könnyű meggyújtani egy gyertyát néhány centiméterre a fülünktől, és nem is biztonságos. 

Megnyugtatóbb módszer, ha valamilyen szövettel eltávolítjuk a fülzsírt azokról a területekről, amelyeket az ujjunkkal is elérünk. Ha pedig ez nem elég hatékony, keressünk fel egy fül-orr-gégészt, aki segít rajtunk. Léteznek fültisztító cseppek is, de ezek használata előtt mindig kérjük ki orvosunk véleményét. 

Egyébként a fülpucolók is veszélyesek, mert megsérthetik a dobhártyát. 

Vajat az égésre 

A vaj csak az ételeket dobja föl, az égésen nem segít. Enyhe hűsítő hatása van ugyan, de a test melege miatt hamar megolvad, és növeli a fertőzés kockázatát, ugyanis nem steril. 

Az elsőfokú, 4 cm-nél nem nagyobb égésekre recept nélküli készítményeket is alkalmazhatunk, amit azután steril kötéssel kell védeni. A fájdalomcsillapítók jó hatásúak lehetnek. A hideg víz is fontos, a sérülés utáni első percben a legjobb hatású. Legalább tíz percen át kell folyatni a hideg vizet a sérült testfelszínre. 

Jeget nem szabad alkalmazni az égett felszínen, ugyanis érzésvesztést okozhat, és fagyási sérülés jöhet létre az égett terület körül. 

Mikor kell segítséget hívni? Akkor, ha aggódik az égés miatt; ha láz jelentkezik; a komoly fájdalmai vannak, vagy éppen egy harmadfokú égésnél egyáltalán nem érez fájdalmat; illetve ha úgy látja, terjed az égés okozta pirosság. 

Pálinkás kenyér fogzási fájdalomra 

A fogak előbúvásakor sok baba sír, a szülők ilyenkor bármit megadnak, hogy megnyugtassák. Pálinkát is. Bár öreganyáink tanácsa reményt adhat az átsírt éjszakai órák után, mégsem helyes, ha rögtön az üveghez nyúlunk. Egyrészt a gyermekek szervezetét jelentősen károsítja az alkohol, másrészt a szesznek nincs valós fájdalomcsillapító hatása a fogínyen. 

Keresgéljünk inkább a fagyasztóban: egy lehűtött cumi nyugtat és fájdalmat is csillapít. Ez a szabály egyébként felnőtteknél is igaz: a fogfájáson nem segít a pálinka, ha egy odvas fogra vagy beteg ínyre van gyanú, legjobb, ha felkeresi fogorvosát. 

Kolloid ezüst 

A szóbeszéd és az internet szerint számtalan betegség kezelésére alkalmas szer, állítólag jó a gombás fertőzések, TBC, HIV, herpesz és egyes daganatok ellen is. Az állítólagos immunerősítő hatás helyett azonban komoly mellékhatásokra lehet számítani. Tudjuk, hogy a kolloid ezüst hatására szürkés-kékes lesz a bőrünk, azonban a szer a vesékben, gyomorban és az idegrendszerben is lerakódik. A sejtekben felhalmozódó ezüst a szövetek pusztulásához, és akár a szervek elégtelenné válásához is vezethet. A hatás mérgező, és visszafordíthatatlan. 

Méregtelenítés 

Sokat hallunk a vastagbelekben található anyagok káros és mérgező hatásáról, és vannak olyan álláspontok, ami szerint ezeket az anyagokat legjobb onnan kiöblíteni gyógynövényekkel, probiotikumokkal, speciális diétával és hashajtókkal. 

Ezzel szemben a vastagbélnek saját módszere van a mérgező anyagok eltávolítására, ez pedig a székürítés. Az erőltetett méregtelenítés megzavarja az otthon nyugalmát, felboríthatja a szervezet elektrolit-egyensúlyát, kiszáradáshoz és sóvesztéshez vezethet. A hosszú időn át végzett hashajtás vérszegénységhez, alultápláltsághoz és szívelégtelenséghez is vezethet. 

A hashajtás helyett szerencsésebb rostban gazdag ételeket: zöldséget és gyümölcsöket enni. Férfiaknál 38 gramm, nőknél 25 gramm az ajánlott napi bevitel. Emellett fennmaradó panaszok esetén keresse fel orvosát vagy egy gasztroenterológust. 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.